Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve glede Koronavirus COVID-19

Slovenskim državljanom odsvetujemo vsa potovanja.
Posebna opozorila veljajo za ItalijoSrbijoŠpanijoIranJužno Korejo, ZDA in Kitajsko.

Vse slovenske državljane v tujini pozivamo, da izpolnijo obrazec za potnike.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Svetujemo previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Brazilija je 19. marca 2020 za 30 dni prepovedala vstop v državo z letali tudi za državljane članic EU.

Veleposlaništvo RS v Brasilii je vključeno v EU akcijo, da se državljanom EU, ki se v Evropo vračajo preko brazilskih letališč, dovoli tranzit.

MAREC 2020:

Zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 obstajajo potovalne in siceršnje omejitve:  V veljavi so preventivni ukrepi za vse, ki ob prihodu v Brazilijo kažejo simptome okužbe in so v Brazilijo prispeli iz držav z razširjeno epidemijo (Slovenija ni izrecno navedena, je pa na seznamu večina evropskih držav). Vse potnike, prispele z leti iz omenjenih držav ob znakih vročine in kašljanja obravnavajo s sumom okužbe in so napoteni na dodatne zdravniške preiskave.

Osvetuje se množične prireditve in shode, večina jih je bila odpovedanih.

Drugi ukrepi: Vsi tujci, ki prispejo na ozemlje Brazilije so pozvani k samoizolaciji za 7 dni. Tujci, ki ob vstopu kažejo znake virusne okužbe, morajo v samoizolacijo za 14 dni.  

Priporočamo, da do nadaljnjega opustite vsa potovanja v Brazilijo.

Več informacij lahko najdete na spletni strani veleposlaništva Republike Slovenije v Brasilii.

Vstop v Brazilijo

Slovenski državljani za vstop v Brazilijo vizuma ne potrebujejo.

Ob vstopu v Brazilijo je potrebno Federalni policiji oddati izpolnjen vstopni obrazec, ki ga prejmete na letalu. Dostopen je tudi na spletni strani Federalne policije, če ga želite izpolniti vnaprej. Žigosan obrazec hranite do vašega odhoda iz Brazilije, saj ga boste morda ob odhodu iz države morali predložiti Federalni policiji. Ob vstopu v Brazilijo lahko od vas zahtevajo, da predložite povratno letalsko karto ter dokazilo o zadostnih finančnih sredstvih (gotovina, potovalni čeki, bančne kartice).

Potovanja z mladoletnimi otroki, ki imajo tudi brazilsko državljanstvo

Mladoletni otroki, ki imajo dvojno slovensko in brazilsko državljanstvo, morajo v in iz Brazilije potovati z brazilskim potnim listom. Če potujejo samo z enim od staršev ali zakonitih zastopnikov ali s tretjimi osebami, morajo imeti s seboj pooblastilo drugega starša oziroma obeh staršev (dva izvoda). Starši otrok z dvojnim državljanstvom naj se za natančna pojasnila in navodila obrnejo na brazilsko veleposlaništvo v Ljubljani. 

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.

Splošna opozorila

V večini večjih nekaterih brazilskih mest (vključno z Rio de Janeirom, Sao Paulom, Recifejem in Belo Horizontejem) se občasno odvijajo protesti in manifestacije, med katerimi prihaja tudi do incidentov. Svetujemo, da se jim izogibate ter spremljate krajevna sredstva množičnega obveščanja in upoštevate nasvete krajevnih oblasti.

Raven kriminala v Braziliji je visoka. Do nasilja in kriminalnih dejanj lahko pride kjerkoli in napadalci lahko uporabijo strelno in drugo orožje. Ob sprehodih po mestu imejte zmeraj pri sebi kopijo potnega lista in še kak drug identifikacijski dokument s fotografijo (na primer slovensko osebno izkaznico ali vozniško dovoljenje).

Bodite pozorni na možnost manjših kraj in tatvin na plažah. V Riu de Janeiru prihaja do t.i. "arrastões", kjer skupine tatov okradejo ljudi na določenem predelu plaže in zbežijo. Zato na plažo raje ne nosite dragocenih stvari in bančnih kartic.

Pogoste so kraje predmetov iz avtomobilov. Prav tako prihaja do kraj avtomobilov. Svetujemo, da si pred vožnjo z avtomobilom vnaprej pripravite ključe, da jih ne boste iskali pred vozilom. Med vožnjo imejte zaprta okna in zaklenjena vrata avtomobila. Posebno pozornost svetujemo ponoči med čakanjem na zeleno luč pred semaforji. Ponoči bodite pozorni tudi na neznance, ki se približajo avtu in sprašujejo za informacije. Izogibajte se odročnih in samotnih mestnih četrti, kjer ni veliko prometa ali ljudi, razen če tak predel dobro poznate.

Za favele/siromašne četrti brazilskih velemest je značilna visoka raven revščine in kriminalitete. V favelah v Riu de Janeiru delujejo posebne pomiritvene policijske enote. To je varnostno situacijo v favelah izboljšalo, kljub temu pa favele ostajajo nevarna področja, četudi jih obiščete v okviru organiziranega ogleda.

Brazilija je tranzitna država tihotapljenja drog, zato naj bodo potniki previdni, kje puščajo in komu zaupajo svojo prtljago. Brazilski nadzor nad tihotapljenjem droge potnikov je posebej strog na letališčih, občasno pa izvajajo tudi naključne preglede na avtobusnih in ladijskih linijah po državi. Zagrožene kazni za tihotapljenje drog so visoke.

Uporaba debetnih in kreditnih kartic je v Braziliji razširjena, s tem pa so pogoste tudi njihove zlorabe. Večina nakupov s karticami in dvigov gotovine na bankomatih v Braziliji sicer poteka brez težav.

Psi in mačke lahko vstopijo na ozemlje Brazilije z mednarodnim veterinarskim potrdilom, ki je izdan s strani uradnega veterinarja (dokument mora dokazovati, da je bila žival pregledana 10 dni pred potovanjem in hkrati ne kaže bolezenskih znakov značilnih za to vrsto) ter potrdilo o cepljenju proti steklini. Podrobnejše informacije o dokumentih pridobite na veleposlaništvu Brazilije v Ljubljani ali Veterinarski upravi Republike Slovenije.

Leta 2017 je prišlo do največjega izbruha rumene mrzlice v zadnjih 14 letih. Stanje se je nekoliko umirilo. Več informacij o rumeni mrzlici v Braziliji je dostopno na spletni strani brazilskega ministrstva za zdravje in tudi na spletni strani Svetovne zdravstvene organizacije.

Prihaja do širjenja pojavnosti rumene mrzlice v Braziliji tudi na območja, za katera brazilsko ministrstvo za zdravje doslej ni priporočilo cepljenja. V obdobju od 1. 7. 2017 do 17. 4. 2018 so v Braziliji zabeležili 1.157 primerov rumene mrzlice in 342 smrtnih primerov (v primerljivem obdobju leta 2016/2017 pa 733 primerov okužbe in 241 smrtnih primerov).

Popotniki lahko več podatkov o razširjenosti rumene mrzlice prejmejo na spletni strani brazilskega ministrstva za zdravje, kjer so na voljo tudi zemljevidi razširjenosti bolezni ter spisek občin, kjer brazilsko ministrstvo za zdravje v tem trenutku priporoča cepljenje. Brazilsko ministrstvo za zdravje je že sporočilo, da bo uveljavilo priporočilo za cepljenje za celotno območje Brazilije in sicer postopno do aprila 2019. Dodatne informacije o rumeni mrzlici so dostopne tudi na spletni strani Svetovne zdravstvene organizacije.

Glede cepljenja proti rumenim mrzlici je potrebna pozornost popotnikov glede obveznega cepljenja, ko  se potuje iz ene v drugo latinskoameriško državo. Svetujemo, da popotniki pred potovanjem glede obveznosti cepljenja preverijo ažurne informacije na spletni strani Svetovne zdravstvene organizacije v tabeli v aneksu 1 (Annex 1 - Countries with risk of yellow fever transmission and countries requiring yellow fever vaccination).

V Braziliji so poleg virusa rumene mrzlice prisotni tudi virusi zika (več o virusu zika), denge in chikungunye. Skupno jim je, da se širijo s pikom okuženega komarja. V letu 2019 so oblasti zabeležile občutno povečanje okužb z virusom denge po celotnem ozemlju Brazilije. Zato svetujemo, da v času potovanja posebno pozornost namenite zaščiti pred komarji z ustreznimi sredstvi (repelenti), s svetlimi oblačili iz gostih tkanin, z dolgimi hlačnicami in rokavi ter da - če je potrebno - spite pod mrežami proti komarjem. Komarje odganjajo tudi ustrezno ohlajeni in klimatizirani prostori. Pri uporabi repelentov je pomembno, da se natančno držite navodil glede njihove uporabe in omejitev. 
 
V določenih predelih države je prisotna malarija.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.

Iskalnik