Skoči do osrednje vsebine

Brazilija

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Povišana stopnja previdnosti: Svetujemo dodatno previdnost ter preverjanje in pridobitev informacij iz drugih virov. Obstajajo lahko določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  Po napadu na demokratične institucije 8. janurja 2023 v prestolnici Brazilija ostaja politično razdeljena. V večjih brazilskih mestih lahko ponovno pride do protestov in manifestacij.

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  Izogibanje odročnih in samotnih mestnih četrti, predvsem v nočnih urah. Za favele/siromašne četrti brazilskih velemest je značilna visoka raven revščine in kriminalitete, četudi jih obiščete v okviru organiziranega ogleda.

 • Politična situacija

  V večjih brazilskih mestih lahko ponovno pride do protestov in manifestacij.

 • Kriminal

  Raven kriminala v Braziliji je visoka. Do nasilja in kriminalnih dejanj lahko pride kjerkoli in napadalci lahko uporabijo strelno in drugo orožje. Do tatvin prihaja tudi na plažah turistično zelo obiskanih mest (Rio de Janeiro). Pogoste so kraje predmetov iz avtomobilov in samih avtomobilov. Brazilija je tranzitna država tihotapljenja drog, zato naj bodo potniki previdni, kje puščajo in komu zaupajo svojo prtljago. Brazilski nadzor nad tihotapljenjem droge potnikov je posebej strog na letališčih, občasno pa izvajajo tudi naključne preglede na avtobusnih in ladijskih linijah po državi. Zagrožene kazni za tihotapljenje drog so visoke. Svetujemo, da sami pakirate svojo prtljago in da ne nosite prtljage drugih ljudi.

Zdravje

 • Bolezenska tveganja

  Prisotnost bolezni, ki jih prenašajo komarji: zika, chikungunya, rumena mrzlica, mrzlica denga. Svetujemo, da posebno pozornost namenite zaščiti pred komarji z ustreznimi sredstvi (repelenti), s svetlimi oblačili iz gostih tkanin, z dolgimi hlačnicami in rokavi ter da - če je potrebno - spite pod mrežami proti komarjem. Komarje odganjajo tudi ustrezno ohlajeni in klimatizirani prostori. Pri uporabi repelentov je pomembno, da se natančno držite navodil glede njihove uporabe in omejitev.

  Dobra zdravstvena oskrba je na voljo le v večjih mestih. Kakovost oskrbe se po državi zelo razlikuje. Zasebne bolnišnice in klinike v mestih imajo pogosto boljše osebje in opremo kot javne ali podeželske ustanove. Nekatere zdravstvene ustanove v zvezni državi Rio de Janeiro so zaprte ali pa zagotavljajo omejene storitve zaradi pomanjkanja sredstev za njihovo delovanje. Zasebne bolnišnice ostajajo delujoče. Zdravniki in bolnišnice pogosto pričakujejo takojšnje gotovinsko plačilo.
  Poskrbite, da boste sklenili potovalno zavarovanje, ki vključuje kritje za zdravstveno evakuacijo in bivanje v bolnišnici.

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Imeti morate osebni dokument s fotografijo, kot je potni list ali vozniško dovoljenje.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Razmere na cestah so v velikih mestih na splošno sprejemljive, drugod po državi pa so ceste slabo vzdrževane. Nevarnost predstavljata tudi slaba signalizacija in delo na cesti.

  Med vožnjo imejte zaprta okna in zaklenjena vrata avtomobila. Posebno pozornost svetujemo ponoči med čakanjem na zeleno luč pred semaforji. Ponoči bodite pozorni tudi na neznance, ki se približajo avtu in sprašujejo za informacije. Izogibajte se odročnih in samotnih mestnih četrti, kjer ni veliko prometa ali ljudi, razen če tak predel dobro poznate.

  Zakonsko dovoljena meja alkohola v krvi je v Braziliji 0,00 %. Če vas policija sumi, da vozite pod vplivom alkohola, vam lahko na kraju samem odvzame vozniško dovoljenje. Če boste obsojeni, lahko pričakujete visoke denarne kazni.

 • Denar

  Uporaba debetnih in kreditnih kartic je v Braziliji razširjena, s tem pa so pogoste tudi njihove zlorabe. Večina nakupov s karticami in dvigov gotovine na bankomatih v Braziliji sicer poteka brez težav.

Vstop v Brazilijo

Slovenski državljani za vstop v Brazilijo vizuma ne potrebujejo.

Ob vstopu v Brazilijo je potrebno Federalni policiji oddati izpolnjen vstopni obrazec (v angleščini), ki ga prejmete na letalu ali pa na spletni strani Federalne policije, če ga želite izpolniti vnaprej. Žigosan obrazec hranite do vašega odhoda iz Brazilije, saj ga boste morda ob odhodu iz države morali predložiti Federalni policiji. Ob vstopu v Brazilijo lahko od vas zahtevajo, da predložite povratno letalsko karto ter dokazilo o zadostnih finančnih sredstvih (gotovina, potovalni čeki, bančne kartice).

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Potovanja z mladoletnimi otroki, ki imajo tudi brazilsko državljanstvo

Mladoletni otroki, ki imajo dvojno slovensko in brazilsko državljanstvo, morajo v in iz Brazilije potovati z brazilskim potnim listom. Če potujejo samo z enim od staršev ali zakonitih zastopnikov ali s tretjimi osebami, morajo imeti s seboj pooblastilo drugega starša oziroma obeh staršev (dva izvoda). Starši otrok z dvojnim državljanstvom naj se za natančna pojasnila in navodila obrnejo na brazilsko veleposlaništvo v Ljubljani.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.