Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID 19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Seznam držav za prehajanje meje v Republiko Slovenijo.

Varnost potovanj

Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

JUNIJ 2020:

Armenija je 16. 3. 2020 razglasila izredno stanje, ki je še vedno v veljavi. Večina ukrepov izrednega stanja je bila umaknjenih in javni prevoz, restavracije, hoteli in drugi poslovni subjekti povečini delujejo normalno. Od 25. 5. 2020 je obvezna uporaba mask tako zunaj kot v vseh zaprtih prostorih. Ukrepi, povezani s prestopom meje, ostajajo v veljavi in možni so izredni leti. Redni leti se postopoma vzpostavljajo in konec junija se pričakuje ponovna vzpostavitev rednih linij Erevan - Bruselj.

Vstop v Armenijo je prepovedan za tujce z izjemo nekaterih kategorij, kot so imetniki dovoljenja za prebivanje in družinski člani državljana Armenije. Osebe, ki vstopijo v Armenijo, morajo izpolniti poseben obrazec o zdravstvenem stanju in se samoizolirati za 14 dni.

MAREC 2020:

Armenija je 16. 3. 2020 zaradi epidemije COVID-19 razglasila izredno stanje. Vse vrste javnih zborovanj bodo omejene in vlada bo lahko sprejemala dodatne omejevalne ukrepe. Na letališčih izvajajo zdravstveno kontrolo in merjenje temperature potnikom. Vsi potniki, ki prihajajo v Armenijo se morajo samoizolirati za 14 dni. Meje so v večini zaprte za tuje potnike in leti odpovedani. Četrto največje mesto Vagharshapat je v karanteni. Tovorni promet je možen in ga usklajujejo s sosednjimi državami.

Več informacij lahko najdete na spletni strani veleposlaništva Republike Slovenije v Kijevu.

V več armenskih mestih od 13. aprila 2018 potekajo protesti. Svetujemo, da se ne zadržujete na krajih, kjer potekajo množične demostracije.

Meja med Armenijo in Azerbajdžanom je zaprta. Zaradi nerešenega vprašanja Gornjega Karabaha odsvetujemo vsa nenujna potovanja v bližino meje z Azerbajdžanom.

Zemeljska meja s Turčijo je prav tako zaprta. Obstajajo pa neposredni leti med Erevanom in Istanbulom.

Potovanje na južni Kavkaz je lahko nepredvidljivo, infrastruktura  je lahko pomanjkljiva, zato svetujemo, da svoje potovanje skrbno načrtujete.

Vstop v Armenijo

Slovenski državljani za vstop v Armenijo ne potrebujejo vizuma za bivanje v Armeniji do 180 dni v obdobju enega leta.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

Splošna opozorila

Za uporabo nedovoljenih drog so zagrožene stroge kazni tako denarne kot zaporne.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.

Iskalnik