Skoči do osrednje vsebine

Dvostranski odnosi s Kitajsko in drugimi državami

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Pekingu je poleg Kitajske pristojno še za Mongolijo, Severno Korejo, Tajsko in Vietnam.

Od vzpostavitve diplomatskih odnosov 12. maja 1992 dvostranski odnosi med Republiko Slovenijo in Ljudsko republiko Kitajsko temeljijo na prijateljstvu in sodelovanju. Veleposlaništvo Republike Slovenije v Pekingu je uradno predstavništvo slovenske vlade v Ljudski republiki Kitajski, ki je začelo delovati 25. februarja 1993.

Diplomatske odnose s Kraljevino Tajsko smo vzpostavili 9. septembra 1992, z Mongolijo 18. februarja 1993 in s Socialistično republiko Vietnam 7. junija 1994.

Več informacij o dvostranskem sodelovanju z državami iz pristojnosti veleposlaništva v Pekingu najdete na strani posamezne države: