Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Ottawi predstavlja in zastopa Republiko Slovenijo v Kanadi. Varuje in uresničuje interese Republike Slovenije, njenih državljanov in pravnih oseb ter z državami akreditacije pospešuje in razvija prijateljske odnose in sodelovanje na vseh področjih.

Kanada ima odlične odnose s Slovenijo. Slovensko neodvisnost je priznala januarja 1992, diplomatske odnose sta državi vzpostavili eno leto pozneje. Okoli 40.000 Kanadčanov je slovenskega rodu. Slovenija ima veleposlaništvo v Ottawi in častne konzule v Calgaryju, Monctonu, Torontu in West Vancouvru. Veleposlanik Kanade, akreditiran za Slovenijo, ima sedež v Budimpešti na Madžarskem. Pomaga mu častni konzul v Ljubljani.

Slovenska skupnost v Kanadi

Slovenska skupnost je v Kanadi zelo dejavna. Slovenci živijo v vseh kanadskih provincah, večinoma pa v Ontariu, Quebecu, Alberti in Britanski Kolumbiji.

  • Slovenci v Severni Ameriki

    Izseljevanje čez ocean v Severno Ameriko se je pričelo že v 19. stoletju. V manjšem številu se je nadaljevalo tudi po prvi in po drugi svetovni vojni. Danes po ocenah tam živi okoli 350 tisoč oseb Slovenskega rodu. Slovenska organiziranost v tem delu sveta je zelo razvejana (narodni domovi, župnije, farme, muzeji), na ta način ohranjajo slovensko izročilo.