Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Glavna naloga veleposlaništva je vzdrževanje oziroma nadaljnja krepitev prijateljskih odnosov med Slovenijo na eni ter Avstralijo in ostalimi državami akreditacije na drugi strani. To dosegamo z navezovanjem in vzdrževanjem rednega dialoga z avstralskimi, novozelandskimi, malezijskimi ter indonezijskimi državnimi ustanovami in njihovimi uradnimi predstavniki.

Veleposlaništvo je pristojno za posredovanje informacij o Sloveniji - predvsem o možnostih za sodelovanje na področjih skupnega interesa - ter obveščanje vseh partnerskih držav o slovenskih stališčih in interesih v mednarodni skupnosti. Med najpomembnejše naloge veleposlaništva sodi redno poročanje o dogajanju v Avstraliji in ostalih državah akreditacije ter o stališčih, ki so v osrednjem interesu vseh držav. Poleg političnega delovanja je pomembna naloga veleposlaništva tudi razvijanje odnosov in sodelovanja v gospodarstvu ter na področjih turizma, energetike, kmetijstva, kulture in znanosti. Veleposlaništvo skupaj s pomočjo konzulatov Republike Slovenije zagotavlja tudi konzularno pomoč slovenskim državljanom v Avstraliji in v ostalih državah akreditacije.

V Avstraliji živi številčna slovenska izseljenska skupnost. Veleposlaništvo vzdržuje s slovensko skupnostjo tesne stike in si prizadeva za kulturno, prosvetno, pa tudi gospodarsko sodelovanje le-te z domovino. Pri tem nam je v veliko pomoč mreža častnih konzulov od Sydneyja, Adelaide in Pertha pa vse do Aucklanda na Novi Zelandiji.

Veleposlanik

Diplomati

Strokovno-tehnično osebje

Ostala predstavništva

Podatki o ostalih slovenskih predstavništvih v državah akreditacije in predstavništvih držav akreditacije so dostopni na straneh: