Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Slovenija in Romunija imata dobre bilateralne odnose na vseh ravneh. Slovenija si prizadeva za poglobitev odnosov na političnem, kulturnem in gospodarskem področju. Romunija je kot mejnik med državami EU in državami, ki si prizadevajo za članstvo v evroatlantskih povezavah. Republika Slovenija je svoje Veleposlaništvo v Bukarešti odprla leta 2007.

Državi uspešno sodelujeta tako v mednarodnih organizacijah, kot v regionalnem okvirju. Sodelovanje krepita v okviru EU in NATO, obe sta tudi članici Pobude Tri morja.

Slovenija številne potenciale vidi v razvoju regionalnega sodelovanja z Romunijo, posebej sodelovanja v okviru Podonavske regije.