Skoči do osrednje vsebine

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Slovenija in Romunija imata dobre bilateralne odnose na vseh ravneh. Slovenija si prizadeva za poglobitev odnosov na političnem, kulturnem in gospodarskem področju. Romunija je kot mejnik med državami EU in državami, ki si prizadevajo za članstvo v evroatlantskih povezavah. Republika Slovenija je svoje Veleposlaništvo v Bukarešti odprla leta 2007.

Državi uspešno sodelujeta tako v mednarodnih organizacijah, kot v regionalnem okvirju. Sodelovanje krepita v okviru EU in NATO, obe sta tudi članici Pobude Tri morja.

Slovenija številne potenciale vidi v razvoju regionalnega sodelovanja z Romunijo, posebej sodelovanja v okviru Podonavske regije.