Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Slovenija in Romunija imata dobre bilateralne odnose na vseh ravneh. Slovenija si prizadeva za poglobitev odnosov na političnem, kulturnem in gospodarskem področju. Romunija je kot mejnik med državami EU in državami, ki si prizadevajo za članstvo v evroatlantskih povezavah. Republika Slovenija je svoje Veleposlaništvo v Bukarešti odprla leta 2007.

Državi uspešno sodelujeta tako v mednarodnih organizacijah, kot v regionalnem okvirju. Sodelovanje krepita v okviru EU in NATO, obe sta tudi članici Pobude Tri morja.

Slovenija številne potenciale vidi v razvoju regionalnega sodelovanja z Romunijo, posebej sodelovanja v okviru Podonavske regije.