Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Andrej Slapničar, rojen 21. marca 1970 v Ljubljani, je leta 1995 diplomiral na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani in se istega leta zaposlil v Službi Vlade RS za kadrovske zadeve in nato v Ministrstvu za zunanje zadeve. V obdobju 1997-1998 je obiskoval Diplomatsko akademijo Ministrstva za zunanje zadeve in v 2006 Kolidž za evropsko varnostno in obrambno politiko v Bruslju.

Od leta 1996 je v Sektorju za Nato sodeloval pri pripravah na vstop Slovenije v Nato in od 2000 do 2004 služboval v Stalnem predstavništvu pri Natu v Bruslju. Od 2004 do 2006 je delal v Stalnem predstavništvu pri OVSE na Dunaju v času predsedovanja OVSE v 2005. V okviru predsedovanja EU v 2008 je predsedoval Delovni skupini Sveta za zunanje vidike boja proti terorizmu. Od 2008 do 2013 je vodil Oddelek za varnostno in obrambno politiko, varnost in razorožitev, v 2013 je prevzel vodenje Sektorja za varnostno politiko in bil imenovan za člana Upravnega odbora ustanove ITF - krepitev človekove varnosti. 

V letih od 2015 do 2019 je bil imenovan za izrednega in pooblaščenega veleposlanika v Francoski republiki, stalnega predstavnika pri Organizaciji združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (članstvo v Izvršilnem odboru) ter nerezidenčnega veleposlanika v Kraljevini Maroko in Kneževini Monako. Od 2019 dalje je stalni predstavnik RS pri Svetu Evrope.

Govori angleško, francosko in srbsko ter ima osnovno znanje nemščine.

Je poročen in oče treh sinov.