Skoči do osrednje vsebine

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Andrej Slapničar

Andrej Slapničar, rojen 21. marca 1970 v Ljubljani, je leta 1995 diplomiral na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani in se istega leta zaposlil v Službi Vlade RS za kadrovske zadeve in nato v Ministrstvu za zunanje zadeve. V obdobju 1997-1998 je obiskoval Diplomatsko akademijo Ministrstva za zunanje zadeve in v 2006 Kolidž za evropsko varnostno in obrambno politiko v Bruslju.

Od leta 1996 je v Sektorju za Nato sodeloval pri pripravah na vstop Slovenije v Nato in od 2000 do 2004 služboval v Stalnem predstavništvu pri Natu v Bruslju. Od 2004 do 2006 je delal v Stalnem predstavništvu pri OVSE na Dunaju v času predsedovanja OVSE v 2005. V okviru predsedovanja EU v 2008 je predsedoval Delovni skupini Sveta za zunanje vidike boja proti terorizmu. Od 2008 do 2013 je vodil Oddelek za varnostno in obrambno politiko, varnost in razorožitev, v 2013 je prevzel vodenje Sektorja za varnostno politiko in bil imenovan za člana Upravnega odbora ustanove ITF - krepitev človekove varnosti. 

V letih od 2015 do 2019 je bil imenovan za izrednega in pooblaščenega veleposlanika v Francoski republiki, stalnega predstavnika pri Organizaciji združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (članstvo v Izvršilnem odboru) ter nerezidenčnega veleposlanika v Kraljevini Maroko in Kneževini Monako. Od 2019 dalje je stalni predstavnik RS pri Svetu Evrope.

Govori angleško, francosko in srbsko ter ima osnovno znanje nemščine.

Je poročen in oče treh sinov.