Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

mag. Peter Ješovnik

Mag. Peter Ješovnik je na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani diplomiral iz mednarodni odnosov, na Ekonomski Fakulteti v Ljubljani pa je magistriral iz mednarodne ekonomije. Svojo delovno pot je začel leta 1997 na Fakulteti za management v Kopru, kjer je delal kot višji predavatelj za mednarodno trženje in makroekonomsko okolje. Dobil je tudi štipendijo britanskega Foreing Office Chevening Scholarship in ameriškega State Departmenta International Visitor Leadership Program.

Leta 2001 je nastopil kot vodja oddelka za evropske zadeve pri Gospodarski zbornici Slovenije, kjer je igral aktivno vlogo pri vključevanju slovenskega gospodarstva na notranji trg EU. Leta 2005 je bil imenovan v Strateški svet za ekonomska vprašanja pri predsedniku vlade. Zatem je bil član nadzornega sveta vodilne poslovne banke NLB d.d. in največjega slovenskega industrijskega podjetja Gorenje d.d.. Dodatno je deloval v nadzornih in upravnih odborih Sveta za visoko šolstvo, Centra za evropsko prihodnost, Nadzornega odbora za Schengenski vir, Centra RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja, Centra za poslovno usposabljanje in NK Maribor. V letih od 2005 do 2007 je bil namestnik direktorja Službe Vlade RS za evropske zadeve. Od 2007 do 2009 je bil direktor Javne Agencije za podjetništvo in tuje investicije in član upravnega odbora WAIPA. Leta 2012 in 2013 je bil član uprave Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS in predsednik uprave Slovenske odškodninske družbe. Od leta 2014 do leta 2020 je bil vodja sektorja za Evropsko teritorialno sodelovanje v Službi Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Leta 2020 ga je vlada RS imenovala za državnega sekretarja na Ministrstvu za finance. Kot državni sekretar je Peter Ješovnik deloval kot predstavnik Ministrstva za finance v nadzornem odboru SDH d.d..