Skoči do osrednje vsebine

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Konzularno območje generalnega konzulata obsega deset zveznih držav: Ohio, Wisconsin, Illinois, Michigan, Pensilvanija, Minnesota, Missouri, Indiana, Iowa in Kolorado. Konzularno območje pokriva več kot 1.700.000 kvadratnih kilometrov ozemlja in več kot 75 milijonov prebivalcev.

Generalni konzulat Republike Slovenije v Clevelandu je edino profesionalno diplomatsko-konzularno predstavništvo v mestu Cleveland in v celotni zvezni državi Ohio.

Z vzpostavitvijo diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in ZDA (11. avgusta 1992) sta bili istega meseca odprti veleposlaništvi v Washingtonu in v Ljubljani. Vzpostavljen je bil temeljni okvir za vzpostavitev dialoga med državama na vseh ravneh.

Glavna naloga generalnega konzulata je spodbujati vsestransko vzajemno sodelovanje med Republiko Slovenijo in pristojnim konzularnim območjem v Združenih državah Amerike, še posebej na tistih področjih, za katera obstajajo interesi v obeh državah, pri njunih državljanih, gospodarskih, kulturnih in drugih organizacijah in ustanovah. Prav tako nudi konzularno pomoč slovenskim državljanom in posveča posebno pozornost številčni slovenski skupnosti v ZDA.

Generalna konzulka