Skoči do osrednje vsebine

Mednarodni dan arhivov 2021

Arhivi po vsem svetu 9. junija obeležujemo Mednarodni dan arhivov in s tem opozarjamo na pomen arhivov in arhivske kulturne dediščine. Arhiv Republike Slovenije bo tudi letošnji »praznik arhivov« obeležil »na daljavo«.
Razglednica je v tehniki sepija.

Razglednica Trga Sv. Jakoba s cerkvijo in Gruberjeva palača. Ljubljana, 19. stoletje. | Avtor: Arhiv Republike Slovenije

Druženje na daljavo

Arhiv je pripravil dva dogodka:

  • pedagoško-zgodovinski projekt Zbrali smo pogum ob 30. obletnici samostojnosti Republike Slovenije, ki obeležuje eno najpomembnejših prelomnic v slovenski zgodovini. Projekt je plod sodelovanja Arhiva Republike Slovenije, Parka vojaške zgodovine in Zavoda Republike Slovenije za šolstvo;
  • razstavo z naslovom Moj konjiček je fotografija, ki predstavlja izbor fotografij Bojana Adamiča iz Zbirke diapozitivov Bojana Adamiča, v kateri je kar 1556 diapozitivov iz obdobja 1960–1985. Razstava je na ogled postavljena tudi v parku pred Gruberjevo palačo v Ljubljani.
  • Zbrali smo pogum - spletna razstava

    Zbrali smo pogum - Ob 30. obletnici samostojne Slovenije

    Z namenom obeleževanja 30. obletnice samostojnosti Republike Slovenije, so se tri institucije - Arhiv Republike Slovenije, Park vojaške zgodovine in Zavod Republike Slovenije za šolstvo povezale in pripravile skupen pedagoško zgodovinski projekt, prvenstveno namenjen šolarjem in dijakom. V sklopu projekta, poimenovanega Zbrali smo pogum, smo pripravili spletno razstavo o dogajanju v času osamosvajanja Slovenije in vojne, ki je sledila; tri krajše izobraževalne filme z enako tematiko in pripadajoče e-učno gradivo. Rdeča nit celotnega projekta je pogum, ki smo ga pokazali v času osamosvajanja in dokazali v času zmagovite vojne. Naj bo spomin na te dogodke večen.

  • "Moj konjiček je fotografija"

    Skozi fotografski objektiv Bojana Adamiča

    Razstava z naslovom Moj konjiček je fotografija predstavlja izbor fotografij Bojana Adamiča iz Zbirke diapozitivov Bojana Adamiča, v kateri je kar 1556 diapozitivov iz obdobja 1960–1985. Diapozitive je arhivu leta 2020 podarila gospa Alenka Adamič.