Skoči do osrednje vsebine

Razstava "Moj konjiček je fotografija"

Razstava "Moj konjiček je fotografija" predstavlja izbor fotografij Bojana Adamiča iz Zbirke diapozitivov Bojana Adamiča, v kateri je kar 1556 diapozitivov iz obdobja 1960–1985.
Črno-bela fotografija Bojana Adamiča s fotoaparatom.

Fotografija Bojana Adamiča. | Avtor: Zmago Jeraj

Skozi fotografski objektiv Bojana Adamiča

Na razstavnem prostoru v parku pred Arhivom Republike Slovenije je od 20. aprila 2021 dalje na ogled razstava fotografij Bojana Adamiča z naslovom Moj konjiček je fotografija. Pripravili smo jo iz Zbirke diapozitivov Bojana Adamiča, v kateri je kar 1556 diapozitivov iz obdobja 1960–1985. Diapozitive je arhivu leta 2020 podarila gospa Alenka Adamič. Že pred leti smo prejeli v hrambo tudi Adamičevo filmsko arhivsko gradivo in tako je desetletja nastajajoče sorodno gradivo sedaj zbrano pod eno streho in na voljo javnosti. Vsi diapozitivi so bili digitalizirani in so tako še lažje dostopni.

Bojan Adamič (1912–1995) je slovenski javnosti znan kot vsestranski glasbeni ustvarjalec 20. stoletja, predvsem na področju zabavne in filmske glasbe, manj pa je znan po svojem fotografskem in filmskem ustvarjanju. Z razstavo smo želeli omogočiti kratek vpogled v njegov fotografski opus, ki je poltretje desetletje nastajal ob različnih priložnostih, zato je raznolik tako po tematikah kot uporabi različnih fotografskih tehnik. Želeli smo poudariti pestrost in barvitost, ki jo je znalo mojstrovo oko ujeti v objektiv, in njegovo večno željo po odkrivanju novega.

Razstava bo v parku pred arhivom na ogled do sredine septembra 2021. V nadaljevanju si jo lahko ogledate tudi v spletni obliki. 

Bojan Adamič - Moj konjiček je fotografija

Vabilo na ogled razstave