Skoči do osrednje vsebine

Zbrali smo pogum - spletna razstava

Ob 30. obletnici samostojnosti Republike Slovenije smo se tri institucije - Arhiv Republike Slovenije, Park vojaške zgodovine in Zavod Republike Slovenije za šolstvo povezale in pripravile skupen pedagoško-zgodovinski projekt, ki obeležuje eno najpomembnejših prelomnic v slovenski zgodovini.
Izpolnjevanje volilnega lističa.

Volilni listič na dan plebiscita. | Avtor: Muzej novejše zgodovine Slovenije

Ob 30. obletnici samostojne Slovenije

Leta 2020 pričenjamo z obeleževanjem ene najpomembnejših prelomnic v zgodovini naše države – 30. obletnice samostojnosti Slovenije. Zaradi izjemne zgodovinske teže omenjene obletnice smo Arhiv Republike Slovenije, Park vojaške zgodovine in Zavod Republike Slovenije za šolstvo pripravili skupen pedagoško zgodovinski projekt, s katerim želimo učencem in dijakom približati v šolah velikokrat zanemarjeno temo osamosvajanja naše države in vojne za Slovenijo.

V okviru projekta bodo pripravljeni spletna razstava, trije krajši izobraževalni filmi ter e-učno gradivo za šolarje in učitelje. Vse omenjeno gradivo se vsebinsko veže na tri ključna obdobja iz zgodovine osamosvajanja, in sicer čas plebiscita za samostojno in neodvisno Slovenijo, obdobje osamosvojitve in čas vojne za Slovenijo. Prvi del projekta bo dostopen že v decembru, saj 23. 12. 2020 praznujemo 30. obletnico plebiscita, na katerem se je velika večina Slovencev odločila za samostojno in neodvisno državo.

Celoten projekt je poimenovan »Zbrali smo pogum«. Rdeča nit celotnega projekta je pogum, ki smo ga pokazali v času osamosvajanja in dokazali v času zmagovite vojne. Naj bo spomin na te dogodke večen.

Zbrali smo pogum

  • Zbrali smo pogum

    Zbrali smo pogum - Ob 30. obletnici samostojne Slovenije

    Z namenom obeleževanja 30. obletnice samostojnosti Republike Slovenije, so se tri institucije - Arhiv Republike Slovenije, Park vojaške zgodovine in Zavod Republike Slovenije za šolstvo povezale in pripravile skupen pedagoško zgodovinski projekt, prvenstveno namenjen šolarjem in dijakom. V sklopu projekta, poimenovanega Zbrali smo pogum, smo pripravili spletno razstavo o dogajanju v času osamosvajanja Slovenije in vojne, ki je sledila; tri krajše izobraževalne filme z enako tematiko in pripadajoče e-učno gradivo. Rdeča nit celotnega projekta je pogum, ki smo ga pokazali v času osamosvajanja in dokazali v času zmagovite vojne. Naj bo spomin na te dogodke večen.

  • Zbrali smo pogum - Plebiscit

    Plebiscit

     »Jugoslavije ni več! Zdaj gre za Slovenijo!« so bile besede slovenskega politika Jožeta Pučnika na dan razglasitve rezultatov plebiscita za samostojno Slovenijo 26. decembra 1990. Slovenke in Slovenci smo tri dni prej (23. decembra) odločali o nadaljnji usodi samostojne slovenske države.  Vsebinski sklop Plebiscit projekta Zbrali smo pogum predstavlja dogajanje pred, med in po tem za Slovenijo prelomnem dogodku. 

  • Zbrali smo pogum - Osamosvojitev

    Osamosvojitev

    Slovenke in Slovenci smo samostojno slovensko državo dosegli postopoma. Vsebinski sklop Osamosvojitev projekta Zbrali smo pogum predstavlja daljše časovno obdobje, v katerem so zajeti vsi pomembnejši dogodki slovenskega osamosvajanja, od osemdesetih let prejšnjega stoletja do razglasitve samostojne Slovenije, 26. junija 1991.

  • Zbrali smo pogum - Vojna

    Vojna

    Veselju in optimizmu po razglasitvi ustavnega zakona ter proklamaciji samostojnosti je sledilo spoznanje, da Slovenija svoje "svobode" ne bo dosegla brez bojev. Med 27. junijem in 6. julijem 1991 je Republika Slovenija odbila napad jugoslovanskih vojaških sil in s tem dosegla svojo neodvisnost od Jugoslavije. Vsebinski sklop Vojna projekta Zbrali smo pogum predstavlja obdobje približevanja konflikta, vojno prizadevanja za njeno prekinitev, njen konec in mednarodna pogajanja. 

Zbrali smo pogum - razstava na travniku pred Arhivom Republike Slovenije

  • Pano 1

    Znak in z njim povezana grafična podoba razstave, katerih avtor je oblikovalec Matic Leban, je sestavljen
    iz tridesetih lipovih listov razvrščenih v krogu.

  • Pano 2

    Stopili smo skupaj.

  • Pano 3

    Ni nas bilo strah.

  • Pano 4

    Podprli so nas Slovenci in Slovenke v zamejstvu in po svetu.

  • Pano 5

    Oglaševalska kampanja nas je prepričala.

  • Pano 6

    Odšli smo na volišča.

  • Pano 7

    Glasovnica za glasovanje na plebiscitu.

  • Pano 8

    Razglasitev rezultatov.

  • Pano 9

    Zgodovinski uspeh vsega slovenskega naroda.

  • Pano 10

    Priložnostni srebrnik in zlatnik ob prvi obletnici plebiscita o samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji.