Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis
Ponastavi
 • Danes

  Sprostitve v gostinstvu, turizmu in igralništvu

  Vlada RS je z namenom omejitve gibanja prebivalstva in zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije covid-19 sprejela nov Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki stopi v veljavo danes.

 • O prihodnosti evropskega turizma na visoki ravni

  Minister Zdravko Počivalšek se je udeležil zasedanja EU ministrov za turizem, ki je potekal v okviru Foruma za trajnostni turizem na visoki ravni v organizaciji portugalskega Predsedstva Svetu EU. Osrednja tema pogovorov je bila oživitev turistične in potovalne industrije Evropske unije in izzivi trajnostnega razvoja turističnega ekosistema v srednjeročnem in dolgoročnem obdobju v okviru priprave nove strategije evropskega turizma – Evropske agende za turizem 2030-2050.

 • Predstavitev čezmejnega več-državnega projekta EBSI

  Evropska blockchain infrastruktura storitev (EBSI) je skupna infrastruktura Evropske komisije, na katero se države članice vključujejo preko vozlišč na nacionalni ravni. Cilj EBSI je uvesti blockchain infrastrukturo, ki je energetsko učinkovita, zagotavlja zasebnost in varnost, temelji na verigi blokov, in ima namen zagotavljati čezmejne javne storitve na ravni EU, ki pa jih lahko uporabljajo tudi nacionalni in lokalni organ in zasebna podjetja. Glede na to, da ta projekt pomeni tudi potencial za inovacije, se bo z oblikovanjem ustreznega podpornega okolja lahko povečal tudi inovacijski potencial MSP in startup podjetij.

 • Na voljo je novih 24 milijonov evrov posojil SID banke

  Na voljo so sveža povratna sredstva, in sicer 1,9 milijona evrov za posojila za raziskave, razvoj in inovacije ter 22,5 milijonov evrov za mikrokredite za mala in srednje velika podjetja.

 • Video

  Vlada dopolnila načrt sproščanja ukrepov tudi s pogojem PCT

  Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Ignacija Fridl Jarc, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek in direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik.

 • Z današnjim dnem začnejo veljati nove spremembe odloka

  Vlada se je zaradi nekoliko boljše epidemiološke slike odločila za dodatno sproščanje ukrepov na gospodarskem področju, s katerim nekoliko olajšujemo ponujanje in prodajo blaga in storitev končnim potrošnikom. Spremembe Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, začnejo veljati danes, 10. maja 2021, pa do vključno 16. maja 2021.

 • Vlada potrdila dva projekta mednarodnega razvojnega sodelovanja preko UNIDO

  Vlada je potrdila izvedbo dveh projektov mednarodnega razvojnega sodelovanja za slovenska visoko tehnološka podjetja 2021-2022 preko Organizacije združenih narodov za industrijski razvoj (UNIDO) in Ministrstva za gospodarski razvoj v sodelovanju s Slovenskim podjetniškim skladom ter pooblastila Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo za izvedbo vseh postopkov za izvedbo omenjenih dveh projektov.

 • Poletna šola Evropske vesoljske agencije

  Evropska vesoljska agencija v sodelovanju s Fakulteto za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani in Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo organizira poletno šolo za mlade, namenjeno uporabi daljinskega zaznavanja in umetne inteligence za gozdarstvo. Šola bo potekala med 20. in 24. septembrom 2021, rok za prijavo pa je do 15. maja 2021.

 • Na voljo 40 milijonov evrov posojil za krožno gospodarstvo

  Pri SID banki so od leta 2011 za različne namene na voljo povratna sredstva Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SID banke. Zaradi vrnjenih kreditov se je z aprilom 2021 na novo odprl program Naložbe 3, ki je namenjen financiranju naložbenih projektov, ki pripomorejo k prehodu v krožno gospodarstvo.

 • Kohezijski regiji potrdili nova organa odločanja

  Ob začetku novega programskega obdobja 2021-2027 sta danes potekali konstitutivni seji Razvojnega sveta kohezijske regije Vzhodna Slovenija in Razvojnega sveta kohezijske regije Zahodna Slovenija. Sveta sta sprejela svoja poslovnika in se seznanila z izzivi na področju črpanja preostalih sredstev EU za obdobje 2014-2020 ter potrdila programa s finančnima načrtoma za leto 2021.

 • Sprostitve na področju storitvene in gostinske dejavnosti

  Vlada RS se je zaradi nekoliko boljše epidemiološke slike odločila za dodatno sproščanje ukrepov na gospodarskem področju. V skladu z Načrtom sproščanja ukrepov ob pojenjanju pandemije covid-19 z dne 9. aprila 2021 nekoliko olajšujemo ponujanje in prodajo blaga in storitev končnim potrošnikom.

 • Okrogla miza o pripravah na varno poletno turistično sezono

  Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je sodeloval na drugi neformalni okrogli mizi ministrov za turizem, ki se je odvila na pobudo avstrijske zvezne ministrice za kmetijstvo, regije in turizem Elisabeth Kostinger.

 • Objavljen je razpis Čar lesa za leto 2021

  Obveščamo vas, da je na spletni strani Društva za zaščito lesa Slovenije objavljen razpis za prijavo lesnih izdelkov na razstavo Čar lesa, ki ga z namenom promocije lesa in lesnih izdelkov organizira Društvo za zaščito lesa Slovenije v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo, Direktoratom za lesarstvo in Javno agencijo SPIRIT Slovenija.

 • Sproščanje ukrepov na področju turizma

  Z namenom, da se omeji gibanje prebivalstva in zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije covid-19 je Vlada RS izdala nov Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji. Ponovno se sproščajo dejavnosti v skladu z Načrtom sproščanja ukrepov ob pojenjanju pandemije covid-19 z dne 9. aprila 2021.

 • Svetovni dan ustvarjalnosti in kreativnosti

  21. april je razglašen za Svetovni dan ustvarjalnosti in kreativnosti, leto 2021 pa so Združeni narodi razglasili kot mednarodno leto ustvarjalnega gospodarstva za trajnostni razvoj. Ustvarjalne industrije spodbujajo inovacije in so pomemben dejavnik v storitvenem sektorju, podpirajo podjetništvo, prispevajo h kulturni raznolikosti in pomenijo bogastvo narodov.

 • Slovenija bo članica v Odboru za miroljubno uporabo vesolja pri OZN

  Zaradi širjenja prisotnosti Republike Slovenije v vesolju se je Vlada RS odločila vključiti v delo Odbora, ki v okviru Organizacije združenih narodov (OZN) že preko 60 let igra pomembno vlogo pri mednarodnem sodelovanju in miroljubni uporabi vesolja.

 • Natečaj za Lesarski presežek leta 2021

  Društvo oblikovalcev Slovenije je v sodelovanju z Javno agencijo SPIRIT Slovenija in Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo, Direktoratom za lesarstvo, objavilo odprti, enostopenjski projektni natečaj za oblikovanje lesarskih izdelkov.

 • Brezobrestni krediti za organizatorje paketnih potovanj

  Pri Slovenskem podjetniškem skladu je odprt javni razpis, ki omogoča turističnim agencijam in drugim organizatorjem paketnih potovanj pridobitev ugodnega brezobrestnega kredita za poplačilo obveznosti do potrošnikov, ki so zavrnili vrednotnice in so zahtevali vračilo denarja.

 • Zmagovalci POPRI 2021

  Med splošnim zaprtjem države so mladi na spletnih platformah predstavljali svoje poslovne modele podjetniški komisiji na nacionalnem tekmovanju POPRI, ki ga organizira Primorski tehnološki park. V finale se jih je od 134-ih prijavljenih prebilo 36 ekip. Potegovali so se za prva tri mesta v kategorijah osnovnošolci, dijaki in mladi do 29. leta.

 • Najava razpisa za podporo planinski športni in rekreacijski infrastrukturi

  V petek, 16. aprila 2021, bo v Uradnem listu RS objavljen Javni razpis za podporo planinski športni in rekreacijski infrastrukturi. Sredstva javnega razpisa so namenjana sofinanciranju povečanja snovne in energetske učinkovitosti ter rabe obnovljivih virov energije v planinskih kočah, zavetiščih, bivakih in planinskih učnih središčih.