Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
 • 69 milijonov evrov za investicije v nastanitvene turistične kapacitete za dvig dodane vrednosti turizma

  Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je danes objavilo težko pričakovan Javni razpis za sofinanciranje vlaganj v nastanitveno turistično ponudbo za dvig dodane vrednosti turizma v višini 69 milijonov evrov. Ministrstvo bo podprlo vlaganja v popolne rekonstrukcije ali novogradnje hotelov, motelov, penzionov, gostišč, turističnih kmetij, kampov in glampingov, upravičene pa bodo zgolj visoko okoljsko trajnostne investicije.

 • Ob Svetovnem dnevu turizma slovenski turizem na izziv ponovnega razmisleka o prihodnosti panoge odgovarja z usmeritvijo v razvoj varne, trajnostne, odgovorne in vključujoče destinacije

  Svetovni dan turizma, ki ga obeležujemo 27. septembra, letos vabi k ponovnemu razmisleku o turizmu. Ob tej priložnosti sta Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) in Slovenska turistična organizacija (STO) na novinarski konferenci izpostavila projekte, aktivnosti in ukrepe, s katerimi slovenski turizem odgovarja na številne izzive, s katerimi se sektor sooča. Slovenski turizem na trende in na spremenjeno nakupno vedenje turistov odgovarja s transformacijo v še bolj trajnostni, odgovorni, vključujoči in odporni turizem. Novinarska konferenca je potekala na vlaku Slovenskih železnic (SŽ) in v Radovljici, zlati nosilki znaka Slovenia Green. Prisotne novinarje so nagovorili gospodarski minister Matjaž Han, direktorica STO, mag. Maja Pak in direktorica potniškega prometa na SŽ, mag. Darja Kocjan.

 • Promocija Slovenije kot destinacije za filmsko produkcijo

  Ministrica za kulturo Asta Vrečko in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han sta v Piranu obiskala mesto snemanja Netflixove produkcije »The Union«, v katerem igrajo tudi znani igralci, kot so Halle Berry, Mark Wahlberg in J. K. Simmons. Vlada je za izvedbo filmskega projekta v Sloveniji prispevala denarno povračilo v višini 2,5 milijona evrov. Izvedba projekta v Sloveniji bo doprinesla k okvirno 30.000 nočitvam in predvideni porabi več kot 10 milijonov evrov sredstev filmske ekipe za priprave in snemanje pri nas. Pri izvedbi projekta sodeluje več kot 340 slovenskih delavcev.

 • Poslanica ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaža Hana ob Svetovnem dnevu turizma 2022

  Ob svetovnem dnevu turizma, ki je posvečen temi »Ponovni razmislek o turizmu«, objavljamo tradicionalno poslanico ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo, odgovornega tudi za turizem.

 • Poslanica generalnega sekretarja Svetovne turistične organizacije Združenih narodov

  Ob jutrišnjem svetovnem dnevu turizma objavljamo uradno sporočilo generalnega sekretarja Svetovne turistične organizacije Združenih narodov Zuraba Pololikashivilia.

 • Od polnoči še dodatna pocenitev dizelskega goriva in kurilnega olja, bencin ostaja na podobni ravni

  Najvišji dovoljeni drobnoprodajni ceni dizla in 95-oktanskega neosvinčenega motornega bencina (NMB-95) izven avtocestnega križa bosta v naslednjem 14-dnevnem obdobju, torej od jutri, 27. septembra, do vključno ponedeljka, 10. oktobra 2022, znašali 1,603 evra za liter dizelskega goriva in 1,353 evra za liter NMB-95. Dizelsko gorivo bo tako cenejše za 8 centov, NMB-95 pa ostaja na približno isti ravni glede na preteklo 14-dnevno obdobje. Najvišja dovoljena drobnoprodajna cena kurilnega olja bo znašala 1,287 evra na liter, kar je za slabih 8 centov manj, kot v preteklem 14-dnevnem obdobju.

 • Minister Han v pogovorih z Evropsko komisijo za ustrezno pomoč gospodarstvu v energetski krizi

  Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han danes zaključuje prvi delovni obisk v Bruslju, kjer se je srečal z izvršno podpredsednico in komisarko za konkurenco Margrethe Vestager, komisarjem za notranji trg Thierryem Bretonom in komisarjem za pravosodje Didierjem Reyndersom. Minister Han je Evropski komisiji predstavil gospodarsko situacijo v Sloveniji in vpliv energetske krize na podjetja ter pričakovanja Slovenije glede nujnega ukrepanja Evropske komisije na ravni EU in tesnega sodelovanja z državami članicami. Slovenijo je predstavil tudi kot destinacijo s potencialom za visokotehnološke proizvode v EU.

 • Slovenija je napredovala na lestvici Evropskega inovacijskega indeksa 2022

  Slovenija je v letu 2022 na lestvici Evropskega inovacijskega indeksa (European innovation scoreboard – EIS) napredovala za dve mesti in tako zaseda 13. mesto. Dosegli smo 93,5 % povprečja Evropske unije, s čimer se še vedno uvrščamo v skupino držav zmernih inovatork, a se že približujemo skupini močnih inovatork. Položaj smo v primerjavi z 2021 izboljšali za 4,2 %.

 • Pomoč gospodarstvu smo zaradi visokih cen elektrike in plina zvišali na 86 milijonov evrov

  Gospodarstvo se sooča z vedno večjimi izzivi zaradi energetske draginje in ukrajinske krize, zato smo se odločili za spremembe in dopolnitve Zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina. S spremembami bomo razširili krog upravičencev ter povišali delež upravičenih stroškov, ki ga bodo podjetja dobila povrnjenega, in sicer iz prvotnih 30 % na 50 % pri enostavni pomoči.

 • Tržni inšpektorat v poostrenem nadzoru zaloge lesnih goriv ni ugotovil kršitev

  Tržni inšpektorji so zaradi motenj na trgu pri dobavi lesnih goriv (drva, sekanci, peleti) in informacij, da se lesna goriva nahajajo v skladiščih in jih trgovci zaradi špekulativnih namenov ne sprostijo v promet, opravili nadzore razpoložljivosti lesnih goriv v logističnih centrih, pri trgovcih na drobno, proizvajalcih, skladiščih in veleprodajalcih.

 • Na Dnevu inovativnosti 2022 kar sedem zlatih priznanj

  V okviru Dneva inovativnosti so bila danes podeljena nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih in drugih organizacijah. Rdeča nit letošnje podelitve je bila »Z inovacijami presegamo meje«, podeljenih pa je bilo sedem zlatih, 23 srebrnih, 12 bronastih priznanj ter tri posebna priznanja za inovacijski izziv.

 • Prvi sestanek delovne skupine Gozd - Les

  V dogovoru med Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo in Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je bila ustanovljena delovna skupina »Gozd – les«, ki združuje vidne predstavnike in deležnike gozdno-lesnega sektorja, njena glavna naloga pa je oblikovanje predlogov ukrepov za krepitev gozdno-lesne verige.

 • Gospodarsko ministrstvo bo ponovilo Javni razpis za javno turistično infrastrukturo

  Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je z današnjim dnem razveljavilo Javni razpis za sofinanciranje vlaganj v javno in skupno turistično infrastrukturo in naravne znamenitosti v turističnih destinacijah. Prispele vloge namreč bistveno presegajo razpoložljiva sredstva, da bi z razpisom podprli 35 projektov, kolikor je obvezni mejnik Načrta za okrevanje in odpornost (NOO). Z razpisom namreč ni bila ustrezno postavljena višina maksimalnih sredstev na projekt, zato bi po presoji strokovne skupine podprli le 13 projektov. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ponovilo, a bo ob tem višino sofinanciranja primerno omejilo, da bo mogoče doseči cilje NOO.

 • Posvet o potencialu lesne industrije z lastno surovinsko bazo

  V sklopu 54. celjskega sejma MOS je potekal tudi strokovni posvet s področja lesnopredelovalne industrije, ki so se ga udeležili strokovnjaki in predstavniki različnih členov gozdno-lesne verige. Dogodek z naslovom »Priložnosti gozdno-lesnega sektorja za povečanje surovinske samooskrbe slovenskega gospodarstva« je postregel z intenzivno in dinamično debato, ki se bo prihodnji teden nadaljevala na ustanovni seji strokovne posvetovalne skupine Gozd-les.

 • Minister Han na MOSu: Slovensko gospodarstvo lahko računa na podporo države v energetski krizi in pri nadaljnjem razvojnem preboju

  V Celju se danes začenja 54. Mednarodni obrtni sejem (MOS), ki se ga udeležuje tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han. V nagovoru ob odprtju je poudaril, da bo država pomagala podjetjem preživeti energetsko krizo, obenem pa je izpostavil tudi nujnost nadaljnjega razvojnega preboja slovenskega gospodarstva v povečanju produktivnosti in dodane vrednosti.

 • Posvet »Pot do višje dodane vrednosti v turizmu«

  V okviru 54. Mednarodnega obrtnega sejma MOS v Celju je v sredo, 14. septembra potekal posvet o turizmu, z naslovom: »Pot do višje dodane vrednostni v turizmu« v organizaciji Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) in Slovenske turistične organizacije (STO). Posvet sta s pozdravnima nagovoroma odprla Matjaž Han, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo ter mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije.

 • Državni sekretar Frangež: Nujen je premik k trajnosti in krožni ekonomiji

  Državni sekretar Matevž Frangež se je danes udeležil tridnevne mednarodne konference Tehnologije in poslovni modeli za krožno gospodarstvo 2022 (angleško Technologies and Business Models for Circular Economy - TBMCE), ki poteka v Portorožu. Na konferenci je govora o aktualnih znanstvenih in razvojnih temah, ki se nanašajo na pot iz poti iz fosilnega v obnovljivo in iz linearnega v krožno.

 • Od polnoči cenejša dizel in 95-oktanski bencin, regulirana tudi cena kurilnega olja

  Najvišji dovoljeni drobnoprodajni ceni dizla in 95-oktanskega neosvinčenega motornega bencina (NMB-95) izven avtocestnega križa bosta v naslednjem 14-dnevnem obdobju, torej od jutri, 13. septembra, do vključno ponedeljka, 26. septembra 2022, znašali 1,683 evra za liter dizelskega goriva in 1,354 evra za liter NMB-95. Dizelsko gorivo bo tako cenejše za dobrih 8 centov, NMB-95 pa za slabih 14 centov glede na preteklo 14-dnevno obdobje. Na podlagi Uredbe o spremembah in dopolnitvah Uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, ki jo je Vlada sprejela v petek, 9. septembra, bodo regulirane tudi najvišje dovoljene drobnoprodajne cene kurilnega olja. Najvišja dovoljena drobnoprodajna cena kurilnega olja znaša 1,366 evra na liter.

 • S 13. septembrom 2022 vlada regulira tudi ceno kurilnega olja

  Vlada Republike Slovenije je izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvah Uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov. Z uredbo vlada na enak način kot pri 95-oktanskem neosvinčenem motornem bencinu (NMB-95) in dizelskem gorivu ponovno regulira tudi ekstra lahko kurilno olje (KOEL oziroma kurilno olje) in omejuje najvišjo dovoljeno višino marže za kurilno olje na 0,08 eura/liter. Uredba začne veljati v torek, 13. septembra.

 • 100 dni vlade - "Smo partner slovenskemu gospodarstvu"

  Minister Matjaž Han je ob 100. dneh vlade dr. Roberta Goloba izpostavil, da sta Vlada Republike Slovenije in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo partner slovenskemu gospodarstvu in da lahko tudi v času energetske krize računa na pomoč države. Predstavil je dosedanje ukrepe tako za mala in srednja podjetja kot velika in energetsko intenzivna ter kmetijska in ribiška podjetja. Ob tem je poudaril, da je lahko kriza priložnost za hitrejši razvojni preboj slovenskega gospodarstva, če bomo delali skupaj.