Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
 • Danes

  Vlada obravnavala predlog zakona o pomoči gospodarstvu za 2023 in osnutek predstavila javnosti

  Vlada RS je danes obravnavala Predlog zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize in ga bo jutri predstavila še na Ekonomsko-socialno svetu (ESS). Po opravljeni obravnavi na ESS bo Vlada RS predlog zakona dokončno sprejela predvidoma v začetku prihodnjega tedna. Pomoč gospodarstvu vključuje subvencioniranje visokih cen električne energije, zemeljskega plina in tehnološke pare, subvencioniranje dveh ukrepov za ohranjanje delovnih mest ter ukrepe za zagotavljanje likvidnosti podjetij.

 • Danes

  Dolgo pričakovani začetek delovanja enotnega patentnega sistema bo pomenil začetek novega obdobja za intelektualno lastnino v Evropi

  Kako bo sistem enotnega patenta poenostavil in izboljšal evropski patentni sistem v korist njegovih uporabnikov? To je bila osrednja tema današnjega dogodka, ki so ga za podjetja in zainteresirano strokovno javnost organizirali Urad za intelektualno lastnino, Evropski patentni urad in Gospodarska zbornica Slovenije. Sistem naj bi stopil v veljavo aprila prihodnje leto.

 • Podjetjem vrnjeni avansi za lesne pelete ali dobavljeno blago iz Bosne in Hercegovine

  Z usklajeno diplomatsko akcijo so Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstvo za zunanje zadeve in Trgovinska zbornica Slovenije rešili težave slovenskih trgovcev in njihovih dobaviteljev, ki so se glede težav vezanih na prepoved izvoza lesnih peletov in drv iz Bosne in Hercegovine v Slovenijo obrnili na Trgovinsko zbornico Slovenije.

 • Prvi razpis za spodbujanje naložb v gospodarstvu na območju slovenske narodne skupnosti na Madžarskem

  Na spletni strani Zveze Slovencev na Madžarskem (ZSM) je bil 28. novembra 2022 objavljen javni razpis iz Programa za Porabske Slovence, ki so ga skupaj pripravili ZSM, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) in Urad RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. Gre za prvi razpis, s katerim matična država neposredno finančno pomaga zamejski narodni skupnosti.

 • Na Vrhu slovenskega gospodarstva o aktualnih izzivih slovenskega gospodarstva

  Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han se je na Brdu pri Kranju udeležil Vrha slovenskega gospodarstva, kjer so udeleženci govorili o kadrih in trgu dela, vlogi države in virih financiranja, internacionalizaciji ter zelenem in digitalnem prehodu gospodarstva. Minister Han je predstavil izzive in aktivnosti države na okrogli mizi z naslovom "Povezljivost – internacionalizacija slovenskega gospodarstva«.

 • Nova rekordna vrednost trgovinske menjave Slovenije s Hrvaško

  Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han je s predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem obiskal predsednika Republike Hrvaške Zorana Milanovića. V okviru obiska je minister Han sodeloval na plenarnih pogovorih predsednika Republike Slovenije s predsednikom Republike Hrvaške, hrvaške vlade in predsednikom hrvaškega parlamenta.

 • Državni sekretar Dejan Židan v Bruslju na zasedanju Sveta za zunanje zadeve v formatu trgovinskih ministrov

  Pomembna tema današnjega Sveta za zunanje zadeve – trgovina v Bruslju, ki se ga je udeležil tudi državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Dejan Židan, so bili trgovinski odnosi med EU in ZDA.

 • Slovenski podjetniški sklad objavlja spremembe Vavčerja za dvig digitalnih kompetenc

  Slovenski podjetniški sklad (v nadaljevanju SPS) je v Uradnem listu in na svoji spletni strani 25. novembra 2022 objavil spremembe javnega poziva REVAV-7/ Vavčer za dvig digitalnih kompetenc, ki je financiran iz sredstev EU.

 • Za uspešen prenos lastništva podjetij je nujna pravočasna in skrbna priprava

  Podjetja, ki se soočajo z izzivi postavljanja nasledstva, poudarjajo, da je pri tem zelo dobrodošla strokovna pomoč in podpora države, saj je to dolgotrajen in zahteven proces. Skoraj sto udeležencev se je včeraj zbralo v Rogaški Slatini na srečanju lastnikov podjetij in zunanjih izvajalcev, vključenih v Nacionalno točko za prenos lastništva, ki deluje pod okriljem SPIRIT Slovenija.

 • Slovenija bo okrepila sodelovanje v izbirnih programih Evropske vesoljske agencije (ESA)

  V Parizu se je uspešno zaključilo dvodnevno zasedanje Sveta ESA »CM22«, ki se ga je udeležil tudi državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Matevž Frangež. Poleg tega se je udeležil tudi udeležil OECD Foruma za zeleno rast in trajnostni razvoj z naslovom »Green Inovation and the Impact of economic shocks«.

 • Črni petek: cenejši nakup ni vedno najbolj varen in varčen nakup

  V petek bodo trgovine ponovno ponujale popuste za svoje blago. Vendar se za mnoge nakup na ta dan ne obrestuje, bodisi ker nakupijo stvari, ki jih ne potrebujejo, niso ustrezne ali ker cena v resnici ni bila tako ugodna. Tržni inšpektorat RS (TIRS), Evropski potrošniški center Slovenija (EPC) in Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT zato potrošnike opozarjajo k premišljenim nakupom.

 • Predsednik vlade in ministra predstavili osnutek ukrepov pomoči gospodarstvu za prihodnje leto

  Predsednik Vlade RS dr. Robert Golob, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han in minister za infrastrukturo mag. Bojan Kumer so predstavili gospodarstvenikom osnutek ukrepov pomoči gospodarstvu za prihodnje leto.

 • Danes od polnoči pocenitev pogonskih goriv in kurilnega olja

  Najvišji dovoljeni drobnoprodajni ceni dizla in 95-oktanskega neosvinčenega motornega bencina (NMB-95) izven avtocestnega križa bosta v naslednjem 14-dnevnem obdobju, torej od jutri, 22. novembra, do vključno ponedeljka, 5. decembra 2022, znašali 1,623 evra za liter dizelskega goriva in 1,464 evra za liter NMB-95. Obenem bo nova najvišja dovoljena drobnoprodajna cena kurilnega olja znašala 1,306 evra na liter.

 • Slovenija na podnebni konferenci z izjemno inovativno tehnološko rešitvijo MetaCOP27

  Slovenija se je včeraj na Konferenci Združenih narodov o podnebnih spremembah (COP27) predstavila kot zelena, ustvarjalna in pametna države, aktivna na področju podnebnih sprememb in usmerjena v zeleni prehod, podprt z naprednimi digitalnimi tehnologijami. Vlada Republike Slovenije je prikazala odlično medsebojno sodelovanje Kabineta predsednika vlade, Ministrstva za okolje in prostor, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstva za zunanje zadeve ter agencij Spirit in Slovenske turistične organizacije.

 • Svet za socialno ekonomijo razpravljal o Strategiji razvoja socialnega podjetništva

  Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo je včeraj vodil 2. sejo Sveta za socialno ekonomijo. Svet je obravnaval osnutek Strategije razvoja socialnega podjetništva ter oblikoval delovno skupino za njeno pripravo. Seznanil se je z modelom za merjenje družbenih učinkov ter z načrtovanimi ukrepi za spodbujanje razvoja socialne ekonomije.

 • Znanih devet potrjenih projektov Eureka

  Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je objavilo rezultate Javnega razpisa za dodeljevanje spodbud v okviru iniciative Eureka 2022. Za devet projektov se namenja 2.313.929,06 evrov.

 • Minister Han: »Brez zelene transformacije gospodarstva bo energetska kriza trajala še dlje«

  Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo se je danes udeležil 16. Strateške konference o trgovini, na kateri udeleženci razpravljajo o zelenem prehodu trgovinske dejavnosti. Minister Han je na konferenci izpostavil, da zelene transformacije kljub energetski krizi ne smemo zanemariti. Prav nasprotno, hitrejši zeleni prehod je lahko odgovor na energetsko-gospodarsko krizo, ki bo sicer brez zelene preobrazbe trajala še dlje.

 • Dnevi slovenskega turizma 2022: Pot do višje vrednosti za vse

  Slovenski turizem v aktualnem strateškem obdobju zasleduje vizijo zelene butičnosti z nižjim odtisom in višjo vrednostjo za vse. V zahtevnem okolju bo morala panoga ob nujnem soočanju z izzivi ostati osredotočena na ustvarjanje rasti v skladu z usmeritvijo »nekaj več in veliko bolje«, ki poudarja razvoj in trženje uravnotežene ponudbe trajnostnega butičnega turizma višje kakovosti, s tem pa slovenski turizem postaja vedno močnejši spodbujevalec trajnostnega razvoja.

 • Znanih 63 prejemnikov sredstev na razpisu za spodbujanje velikih investicij za večjo produktivnost in konkurenčnost

  Javna agencija SPIRIT Slovenija, ki deluje pod okriljem Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo je objavila prejemnike sredstev na javnem razpisu za spodbujanje velikih investicij za večjo produktivnost in konkurenčnost v Republiki Sloveniji. 63 prijaviteljev bo prejelo skupno 95.472.627,02 evrov za trajnostno naravnane investicije.

 • Slovenija je po številu ženskih izumiteljic nad evropskim povprečjem

  Podatki najnovejše raziskave Evropskega patentnega urada opozarjajo na vrzel med spoloma na področju inovacij, saj ženske predstavljajo le 13,2 % evropskih izumiteljev, navedenih v patentnih prijavah. Slovenija se s 17, 4 % ženskih izumiteljic uvršča nekoliko nad evropsko povprečje.