Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
 • Na ministrstvu za gospodarstvo in turizem po novem tudi šport

  S potrditvijo reorganizirane vlade se z današnjim dnem spreminja tudi ime gospodarskega ministrstva, ki pod svoje okrilje dobiva tudi šport. Novo 'Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport' bo še naprej vodil minister Matjaž Han.

 • Štipendije za deficitarne poklice v gostinstvu in turizmu

  Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije je objavil Javni razpis za pridobitev štipendije za deficitarne poklice za šolsko leto 2023/2024. Dijaki vpisani na 3-letni izobraževalni program Gastronomske in hotelske storitve bodo upravičen do štipendije za celotno obdobje izobraževanja.

 • Koalicija trgovinskih ministrov za podnebje

  Ob robu letnega srečanja Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu je bila 19. januarja 2023 javnosti predstavljena Koalicija trgovinskih ministrov za podnebje, ki se je oblikovala na pobudo EU in jo je podprla tudi Slovenija.

 • Priložnosti za sodelovanje med slovenskimi in italijanskimi podjetji na področju vesolja je veliko

  V Ljubljani je danes potekal drugi poslovni forum, kjer so se srečala slovenska in italijanska podjetja z namenom iskanja priložnosti za sodelovanje na področju vesolja. Pred tem pa je potekalo bilateralno srečanje med ministrom Matjažem Hanom in predsednikom Italijanske vesoljske agencije Giorgiom Saccoccia.

 • Od polnoči cene dizelskega goriva in kurilnega olja nespremenjene, bencin malenkost dražji

  V naslednjem 14-dnevnem obdobju, torej od jutri 17. januarja 2023, do vključno ponedeljka, 30. januarja 2023 ostajata najvišji dovoljeni drobnoprodajni ceni dizla in kurilnega olja nespremenjeni in znašata 1,483 evra za liter dizelskega goriva in 1,115 evra za liter kurilnega olja. Obenem bo nova najvišja dovoljena drobnoprodajna cena bencina znašala 1,288 evra na liter. Cene za prihodnje obdobje že vključujejo danes sprejeto odločitev Vlade RS, ki je določila novo višino trošarin za dizelsko gorivo (0,33207 evra/liter) in za kurilno olje (0,09144 evra/liter).

 • Objava razpisa za nov kompetenčni center v lesni industriji

  Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je objavilo nov Javni razpis za sofinanciranje vzpostavitve in delovanja kompetenčnega centra za razvoj kadrov v lesni industriji za obdobje 2023 ̶ 2024 – KOCLES 4.0. Skupna predvidena višina sredstev je do 600 tisoč evrov za leti 2023 in 2024.

 • Video

  31. redna seja Vlade Republike Slovenije

  Vlada se je na današnji seji seznanila s parafiranim sporazumom o rešitvi stavkovnih zahtev FIDES in za podpis sporazuma pooblastila ministra za zdravje. Sprejela je tudi predlog novele zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize ter predlog zakona o pomoči za zagotovitev večje letalske povezljivosti.

 • Posodobljen seznam blaga z dvojno rabo

  Na današnji dan se spreminja seznam blaga, ki je predmet nadzora v Uniji in zajema konsolidirano spremembo seznamov blaga z dvojno rabo, ki so bili posodobljeni v mednarodnih izvoznih režimih v letu 2021. Z današnjim dnem je upoštevanje seznama zavezujoče za vsa podjetja, ki trgujejo z blagom z dvojno rabo - torej z blagom, ki se lahko uporablja v civilne in tudi v vojaške namene.

 • Projekt skupnega evropskega interesa na področju baterijskih tehnologij

  Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo vabi podjetja k izkazu interesa za sodelovanje v projektu skupnega evropskega interesa (angleško Important Projects of Common European Interest - IPCEI) na področju baterij in inovacij v zvezi z baterijskimi tehnologijami – projekt »EuBatIn«. Podjetja lahko interes izkažejo do vključno 10. februarja 2023.

 • Vlada sprejela Predlog zakona o pomoči za zagotovitev večje letalske povezljivosti

  Vlada Republike Slovenije je sprejela Predlog zakona o pomoči za zagotovitev večje letalske povezljivosti. Cilj zakona je izboljšanje letalske povezljivosti Slovenije, in sicer z ohranitvijo obstoječih in spodbuditvijo vzpostavitve novih rednih letalskih prog v Slovenijo, ki so zaradi posledic pandemije virusa COVID-19 prenehali obratovati.

 • Vlada sprejela spremembe Zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize

  Vlada Republike Slovenije je sprejela Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize.

 • Izdaja dovoljenj za izvoz blaga z dvojno rabo sedaj v elektronski obliki

  S 1. januarjem 2023 smo prešli na elektronsko vlaganje vlog na področju nadzora izvoza blaga z dvojno rabo.

 • Javna obravnava Zakona o državnih blagovnih rezervah

  Predlog Zakona o državnih blagovnih rezervah (ZDBR) ureja gospodarsko javno službo oblikovanja, skladiščenja, vzdrževanja in uporabe blagovnih rezerv za osnovno preskrbo ter gospodarsko javno službo oblikovanja, skladiščenja, vzdrževanja in uporabe varnostnih zalog nafte in naftnih derivatov.

 • Pomembno obvestilo za upravičence do pomoči zaradi visokih cen energentov za leto 2022

  Javna agencija SPIRIT Slovenija in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo obveščata upravičence, ki so oddali vlogo za dodelitev pomoči zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina po Zakonu o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina za 2022 (ZPGVCEP), da morajo do 31. januarja 2023 do 12.00 v aplikaciji JRP vnesti še dejanske podatke za izračun upravičenih stroškov iz. 5. člena ZPGVCEP, ki so jih v vlogi zgolj ocenili.

 • Danes od polnoči manjša podražitev dizelskega goriva, bencina in kurilnega olja

  Najvišji dovoljeni drobnoprodajni ceni dizla in 95-oktanskega neosvinčenega motornega bencina (NMB-95) izven avtocestnega križa bosta v naslednjem 14-dnevnem obdobju, torej od jutri, 4. januarja 2023, do vključno ponedeljka, 16. januarja 2023, znašali 1,483 evra za liter dizelskega goriva in 1,276 evra za liter NMB-95.

 • Za javno turistično infrastrukturo na voljo 10 milijonov evrov

  V Uradnem listu smo danes objavili Javni razpis za sofinanciranje vlaganj v javno in skupno turistično infrastrukturo in naravne znamenitosti v turističnih destinacijah v višini 10 milijonov evrov. Z razpisom želimo izboljšati funkcionalnost, varnost ter kakovost javne turistične infrastrukture, namen razpisa pa je tudi dvigniti kakovost storitev in doživetij turistov.

 • Na voljo je novih 85,5 milijona evrov posojil Slovenske izvozne in razvojne banke

  Podjetjem so preko sklada skladov Slovenske izvozne in razvojne banke (SID banka) na voljo sveža povratna sredstva za posojila in portfeljske garancije za raziskave, razvoj in inovacije, mikrokredite in portfeljske garancije za mala in srednje velika podjetja ter za posojila za investicije na področju urbanega razvoja.

 • Za večji obseg predelave lesa razpisujemo dodatnih 10 milijonov evrov

  Ministrstvo za gospodarski razvoj in turizem je danes v Uradnem listu objavilo spremembo Javnega razpisa za spodbujanje večjega obsega predelave lesa za hitrejši prehod v podnebno nevtralno družbo (JR NOO LES).

 • Izplačilo prvega dela pomoči gospodarstvu zaradi visokih cen energentov v 2022

  SPIRIT Slovenija in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo obveščata, da bo danes izplačan prvi del pomoči prijaviteljem, ki so oddali vloge za pomoč v okviru Zakona za pomoč gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina. Kar 1130 upravičencem bo danes izplačanih skupno 40 milijonov evrov za upravičene stroške v obdobju od junija do septembra 2022.

 • Najboljša tuja investitorja leta 2022 sta podjetji Intersocks iz Kočevja in Plume Design iz Ljubljane

  Javna agencija SPIRIT Slovenija in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo sta tudi letos podelila priznanja za najboljše tuje investitorje, ki so v preteklem letu ustvarili izjemne rezultate ter prispevali k razvoju slovenskega gospodarstva. Na današnji slavnostni prireditvi v Grand Hotelu Plaza v Ljubljani sta nagrado FDI Award Slovenila 2022 prejeli dve podjetji: Intersocks, d. o. o. iz Kočevja v kategoriji ustvarjalno (Creative) in Plume Design, d. o. o. iz Ljubljane v kategoriji pametno (Smart).