Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis
Ponastavi
 • Danes

  Vabilo na nacionalni dogodek Raziščimo Obzorje Evropa

  Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Vas v okviru 5. Meseca znanosti, 7. in 8. decembra 2020 vabi na spletno konferenco ob zagonu programa Obzorje Evropa - "Raziščimo Obzorje Evropa«.

 • Kdo so prejemnikih državne subvencije za ponovno vzpostavitev letalskih povezav s Slovenijo?

  Prvi rok za oddajo vlog na Javni razpis za spodbujanje ponovne vzpostavitve letalske povezljivosti Slovenije, ki je bil objavljen z namenom zagotovitve boljše redne letalske povezljivosti Slovenije z EU in preostalim svetom, je zaključen. Višina skupno dodeljene subvencije prijaviteljem znaša 985.320 evrov. Skupno pa je v okviru vseh treh rokov za oddajo vlog na javni razpis na voljo pet milijonov evrov.

 • Uporaba vesoljske tehnologije na področju okolja in prostora

  Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) je včeraj organiziralo videokonferenčni sestanek s predstavniki Ministrstva za okolje in prostor (MOP) z namenom predstavitve uporabe vesoljske tehnologije in podatkov za področje okolja in prostora.

 • Hitro ukrepanje ob poslabšanju gospodarske situacije

  Zaradi hitrega slabšanja gospodarske slike ob drugem lockdownu je minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek pred pripravo sedmega paketa protikoronskih ukrepov PKP7 predlagal nekaj sprememb šestega paketa PKP6, ki je sicer že v parlamentarni razpravi. Ker je bil šesti paket pripravljen pred drugim zapiranjem dejavnosti, ni bilo mogoče predvideti aktualne razsežnosti težav gospodarstva. Zato je vlada potrdila nekaj dopolnil, ki jih bo v parlamentarno proceduro vložila koalicija.

 • Še nekaj dni za prijavo za sofinanciranje obratovalnih stroškov v gostinstvu in turizmu

  V četrtek, 26. novembra 2020, ob 18. uri se izteče rok za prijavo na javni poziv za sofinanciranje obratovalnih stroškov podjetjem v gostinstvu in turizmu za čas prvega vala razglašene epidemije COVID-19, torej v obdobju od 12. marca do 31. maja 2020. Podjetja, ki ustrezajo pogojem v javnem pozivu, vabimo k pravočasni oddaji vlog.

 • Področje vesolja postaja pomembnejše v evropskem in svetovnem merilu

  V obliki videokonferenčnih klicev je danes na ravni ministrov, pristojnih za vesolje, potekalo zasedanje Sveta za konkurenčnost za področje vesolja ter zasedanje Sveta ESA in EU. Vodja slovenske delegacije je bil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

 • Podaljšan rok za HIA razpis za mikro, mala in srednja podjetja

  V okviru projekta HIA, financiranega s strani Evropske Komisije in katerega ob pomoči SRIP ToP in Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo koordinira center TECOS, je objavljen razpis za mala in srednja podjetja (MSP), kjer k prijavi vabimo vsa zainteresirana podjetja, ki bi v okviru projekta s pomočjo voucherja v vrednosti 50.000 evrov želela nadgraditi svojo proizvodno celico. To je tretji in zadnji razpis, ki so bili objavljeni tekom projekta.

 • Podaljšan rok za Javni razpis za ponudnike storitev v okviru projekta HIA

  V okviru projekta HIA, financiranega s strani Evropske Komisije in katerega ob pomoči SRIP ToP in Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo koordinira center TECOS, je objavljen razpis za ponudnike storitev, kjer k prijavi vabimo vsa zainteresirana podjetja z referencami na področju Industrije 4.0. To je drugi razpis od skupno treh, ki bodo objavljeni tekom projekta.

 • Hitro ukrepanje ob poslabšanju gospodarske situacije

  Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je na včerajšnjem srečanju koalicije opozoril na hitro slabšanje gospodarske slike zaradi drugega zapiranja dejavnosti. Zato je poleg pospešenega pripravljanja sedmega paketa protikoronskih ukrepov PKP7 predlagal tudi amandmiranje šestega protikoronskega paketa PKP6, ki je sicer že v parlamentarni razpravi. Šesti paket je bil pripravljen še pred trenutnim zaprtjem dejavnosti in zato ni mogel predvideti današnje situacije.

 • Podpora več kot milijonu evropskih potrošnikov: mreža EPC praznuje 15 let čezmejnega varstva potrošnikov

  Kaj storiti, ko je vaš let na Poljsko odpovedan? Ko je izdelek, ki ste ga kupili v Italiji, prispel poškodovan? Ko se ujamete v naročninsko past? Mreža evropskih potrošniških centrov (mreža EPC) je od svojega nastanka pomagala že več kot milijonu potrošnikov pri tovrstnih vprašanjih. Zgolj zaradi težav, povezanih z izbruhom COVID-19, se je za pomoč na mrežo EPC obrnilo več kot 90.000 potrošnikov. Danes, 20. novembra, mreža praznuje svojo 15. obletnico.

 • Neformalno zasedanje ministrov EU, pristojnih za notranji trg in industrijo

  Osrednja tema zasedanja Sveta za konkurenčnost - notranji trg in industrija, ki se ga je udeležil minister Zdravko Počivalšek, je bila bolj dinamična, odporna in konkurenčna evropska industrija ter naložbe, potrebne za zeleno preobrazbo.

 • Pojasnilo glede kritja dela fiksnih stroškov za gostince

  Zaradi gospodarske škode, ki jo je zaradi posledic epidemije COVID-19 utrpel slovenski turizem, si Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo že ves čas, od pojava epidemije, prizadeva pomagati vsem prizadetim znotraj te panoge. Vendar rešitev, ki bi naslavljale vse, žal ni mogoče zajeti v en ukrep, kot je na primer Javni poziv za sofinanciranje obratovalnih stroškov podjetjem v gostinstvu in turizmu v času epidemije COVID-19.

 • 100 milijonov evrov za manjše inovacijske nizkoogljične projekte iz Sklada za inovacije

  Direktorat za podnebne ukrepe Evropske komisije 19. novembra organizira spletno konferenco, na kateri bodo predstavili nov razpis Sklada za inovacije. Razpis za podporo za manjše inovacijske nizkoogljične projekte v vrednosti med 2,5 in 7,5 milijona evrov bo objavljen 1. decembra, rok za oddajo vlog pa bo 10. marca 2021.

 • Podrobnejša pojasnila: Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev

  Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki je začel veljati 16. novembra 2020, z namenom omejitve stikov in gibanja prebivalstva ter zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19, zaostruje obstoječe izjeme glede izvajanja dejavnosti in začasno prepoveduje ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju Republike Slovenije.

 • Kdo in kako lahko dobi subvencijo za fiksne stroške?

  Ker je bilo zadnje dni v javnosti in medijih nekaj nejasnosti glede ukrepa subvencioniranja fiksnih stroškov, v nadaljevanju dodatno in podrobneje pojasnjujemo kdo in v kolikšni višini lahko koristi ta ukrep.

 • Objava Javnega poziva za sofinanciranje obratovalnih stroškov podjetjem v gostinstvu in turizmu v času epidemije COVID-19

  Javna agencija Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije (SPIRIT Slovenija) danes na svojem spletnem portalu, objavlja »Javni poziv za sofinanciranje obratovalnih stroškov podjetjem v gostinstvu in turizmu v času epidemije COVID-19«. Mikro, malim in srednje velikim podjetjem s področja gostinstva in turizma bodo sofinancirani obratovalni stroški zaradi izpada v prihodkih zaradi posledic epidemije COVID-19, ki so nastali v obdobju od 12. marca do 31. maja 2020. Podjetjem je na voljo skupno 10 milijonov evrov finančnih sredstev.

 • 100 milijonov evrov za manjše inovacijske nizkoogljične projekte iz Sklada za inovacije

  Direktorat za podnebne ukrepe Evropske komisije 19. novembra organizira spletno konferenco, na kateri bodo predstavili nov razpis Sklada za inovacije. Razpis za podporo za manjše inovacijske nizkoogljične projekte v vrednosti med 2,5 in 7,5 milijona evrov bo objavljen 1. decembra, rok za oddajo vlog bo 10. marca 2021.

 • Zaostritev ukrepov in priprava na sedmi protikoronski paket

  Vlada se je včeraj seznanila z zadnjimi podatki o poteku epidemije in predvsem o pritisku na zmogljivosti zdravstvenega sistema. Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je ponovil, da se soočamo z zdravstveno in gospodarsko krizo, ki terja uravnotežen pristop.

 • Izvajanje trgovinskih sporazumov EU

  Evropska komisija je 12.novembra 2020 objavila Letno poročilo o izvajanju trgovinskih sporazumov EU za leto 2019. Slovenija je del trgovinske politike EU in zato lahko tudi slovenska podjetja koristijo ugodnosti, ki jih ti sporazumi prinašajo.

 • Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji

  Vlada je z namenom zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 izdala Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki začne veljati 16. novembra 2020 ob 00.00 uri.