Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis
Ponastavi
 • Danes

  Širok spekter prejetih vlog za izbiro astronavtov ESA

  Zaključen je rok za prijave na razpis Evropske vesoljske agencije (ESA) za astronavte. Prijavitelji so že v pričakovanju naslednjega koraka v postopku izbire, ki bo predvidoma zaključen konec leta 2022.

 • Danes

  Diplomanti višje lesarske šole pripravljeni na izzive v lesni industriji

  V sredo, 23. junija 2021, je potekala svečana podelitev diplom novi generaciji inženirjev lesarstva in inženirjev oblikovanja materialov na Višji strokovni šoli - Lesarski šoli Maribor. Podelitve se je s pozdravnim nagovorom udeležil generalni direktor Direktorata za lesarstvo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Danilo Anton Ranc. Izpostavil je dobro sodelovanje ministrstva z izobraževalnimi ustanovami.

 • Minister Zdravko Počivalšek z delegacijo prvič v Rimu

  Slovenska delegacija, na čelu z ministrom Zdravkom Počivalškom, je uspešno zaključila obisk v Italiji. Ob robu bilateralnih pogovorov z ministrom za gospodarski razvoj Giancarlom Giorgettijem in ministrom za tehnološke inovacije in digitalno tranzicijo Vittoriom Colaom, se je minister Počivalšek srečal tudi z državnim sekretarjem v Kabinetu predsednika vlade za vesoljske tehnologije Brunom Tabaccijem in direktorjem Italijanske vesoljske agencije Giorgiom Saccoccio, s katerim sta podpisala tudi pismo o nameri.

 • Posojila za kmetijske investicije

  Odprt je Javni razpis za dodeljevanje posojil projektom kmetijske pridelave, na katerega se lahko prijavijo kmetijska gospodarstva, ki planirajo gradnjo hleva ali drugih kmetijskih objektov, nakup objektov kmetijske dejavnosti, nakup kmetijske mehanizacije, strojev in opreme, postavitev večletnih nasadov ali nakup osnovne črede.

 • Razstava Arhitektura v lesu danes za jutri na Gallusovem nabrežju

  Odprte hiše Slovenije so na Gallusovem nabrežju v Ljubljani postavile razstavo Arhitektura v lesu danes in jutri, ki je na ogled od 17. junija 2021 do konca avgusta. Razstava je nastala v sodelovanju z Direktoratom za Lesarstvo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, javne agencije SPIRIT Slovenija in Turizmom Ljubljana. Na razstavi je prikazana inovativna, trajnostna in inspirativna uporaba lesa v arhitekturi in gradnji, v konstrukciji samih stavb kot tudi v notranji opremi.

 • Dva slovenska podjetniška projekta v bitki za Evropsko nagrado za podjetništvo

  Javna agencija SPIRIT Slovenija je kot nacionalni koordinator tudi letos objavila javni natečaj za evropske nagrade za spodbujanje podjetništva. Letos bosta našo državo zastopala projekt »Center za kreativnost (CzK)« na področju spodbujanja podjetniškega duha in projekt »Zeleni pingvin« na področju podpiranja trajnostnega prehoda.

 • Prenovljena uredba za blago z dvojno rabo

  Evropska unija je 11. junija 2021 v Uradnem listu Evropske unije objavila Uredbo (EU) 2021/821 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 20. maja 2021 o vzpostavitvi režima Unije za nadzor izvoza, posredovanja, tehnične pomoči, tranzita in prenosa blaga z dvojno rabo, s katero prenavlja režim nadzora blaga z dvojno rabo v Evropski uniji. Uredba stopi v veljavo 9. septembra 2021.

 • Generalno sproščanje dejavnosti, razen nekaterih izjem

  Vlada je izdala Odlok o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki velja od 21. do vključno 27. junija 2021, in ga objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

 • Predstavljeni razvojni projekti lesne industrije

  Danes je potekal 9. Razvojni dan gozdno-lesnega sektorja, ki sta ga v okviru Dnevov slovenskega lesarstva organizirala Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in SPIRIT Slovenija, v sodelovanju z Lesarskim grozdom pri GZS, SRIP PSiDL, BF UL in Društvom lesarjev Slovenije. Dogodek je zajemal predstavitev aktualnih razvojnih projektov, primere dobrih praks in okroglo mizo.

 • Najavljamo javni razpis za digitalno transformacijo procesov v podjetjih

  V sodelovanju s Slovenskim podjetniškim skladom napovedujemo objavo težko pričakovanega javnega razpisa "P4D-React EU", s katerim bomo sofinancirali digitalno transformacijo procesov v podjetjih in sicer v razpisani vrednosti 30 milijonov evrov. Javni razpis delno financira Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

 • Prednosti hekanja s podatki Evropske vesoljske agencije

  Pridružite se CASSINI Hackathonu, spoznajte se s področjem satelitskih podatkov in signalov ter začnite z digitalizacijo zelenih prostorov.

 • Prvič podeljena priznanja in nagrade za Lesarski presežek leta

  Ob zaključku 2. Dneva slovenskega lesarstva, ki je danes potekal v Cankarjevem domu, so bile prvič podeljene tri nacionalne nagrade in sedem priznanj za oblikovalski Lesarski presežek leta. Dobili so jih avtorji izdelkov, ki so sestavljeni pretežno iz lokalnega lesa in ustvarjajo nove tržne niše ter imajo potencial, da uspejo tudi v tujini.

 • Pomen lesne industrije za doseganje podnebnih ciljev

  V Cankarjevem domu je potekal drugi dan slovenskega lesarstva - osrednji strokovni, nacionalni dogodek slovenske lesne industrije, ki sta ga organizirala Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in Javna agencija SPIRIT Slovenija.

 • Z odprtjem razstave Čar lesa so se pričeli Dnevi slovenskega lesarstva

  Danes je v Cankarjevem domu potekalo slavnostno odprtje 13. razstave Čar lesa in Dnevov slovenskega lesarstva. Odprtje je bil prvi od treh dogodkov lesno predelovalne panoge, ki se odvijajo med 8. in 16. junijem 2021 in skupaj tvorijo Dneve slovenskega lesarstva 2021. Dogodek smo organizirali v sodelovanju s SPIRIT Slovenija in Društvom za zaščito lesa Slovenije.

 • Svetovni dan boja proti ponaredkom in piratstvu

  Skupna študija Urada EU za intelektualno lastnino (EUIPO) ter Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) z naslovom Tveganja in škoda zaradi kršitve pravic intelektualne lastnine v Evropi je pokazala, da ponarejeni izdelki predstavljajo 6,8 % uvoza v EU v vrednosti 121 milijard evrov. Gre za kozmetiko, igrače, vino in druge pijače, elektroniko, oblačila, pesticide in farmacevtske izdelke.

 • Nove sprostitve omejitev pri izvajanju dejavnosti

  S ponedeljkom sproščamo omejitve pri izvajanju dimnikarskih storitev in gradbenih del. Pri osebnem prevzemu blaga, hrane ali pijače ukinjamo prepoved konzumiranja prevzete hrane in pijače na prevzemnih mestih.

 • Evropski potrošniški center v obdobju 2022-2023

  Izvajanje dejavnosti Evropskega potrošniškega centra se v obdobju 2022-2023 nadaljuje v okviru
  Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

 • Priprave interventnih ukrepov za turizem in gospodarstvo so v zaključni fazi

  Državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc je na jutranjem zasedanju Strokovnega sveta za konkurenčno in stabilno poslovno okolje ter popoldanskem zasedanju Strokovnega sveta za turizem s predstavniki gospodarstva ponovno pretresal vsebino predloga Zakona o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covid-19. Ta je včeraj zaključil svojo pot v drugi medresorski obravnavi.

 • Minister Počivalšek: Tudi vesoljski sektor igra pomembno vlogo pri pospeševanju gospodarskega okrevanja

  Minister Zdravko Počivalšek se je udeležil Sveta za konkurenčnost – vesolje, kjer so z ministri razpravljali o prihodnosti vesoljskega sektorja, ki ima pomembno vlogo pri pospeševanju gospodarskega okrevanja.

 • Minister Počivalšek: Digitalni sveženj je pomemben del gospodarskega okrevanja

  Minister Zdravko Počivalšek se je udeležil Sveta za konkurenčnost in rast – notranji trg, industrija, kjer so z ministri razpravljali o okrevanju in odpornosti evropskega gospodarstva. Poudarek je bil na industrijski politiki in svežnju o digitalnih storitvah.