Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Filters.LEGEND_TITLE
Ponastavi
 • Odpoved 12. ministrske konference Svetovne trgovinske organizacije in Sveta za zunanje zadeve v sestavi trgovinskih ministrov

  Generalni Svet Svetovne trgovinske organizacije se je pozno v petek, 26. novembra 2021, odločil, da se 12. ministrska konferenca Svetovne trgovinske organizacije, ki bi morala potekati v Ženevi od 29. novembra do 3. decembra 2021, preloži za nedoločen čas in znova skliče, ko bodo zdravstvene razmere in potovalni ukrepi to omogočali. Svet za zunanje zadeve v sestavi trgovinskih ministrov, predviden ob robu 12. ministrske konference od 29. novembra do 3. decembra 2021, je prav tako preložen za nedoločen čas.

 • Potrditev Akta o digitalnih trgih in Akta o digitalnih storitvah

  Države članice Evropske unije so na formalnem zasedanju sveta za konkurenčnost soglasno potrdile splošni pristop k aktoma o digitalnih trgih (DMA) in digitalnih storitvah (DSA), ki bosta v prihodnje pomembno oblikovala digitalno prihodnost. Gre za izjemen dosežek slovenskega predsedovanja in ministrov Zdravka Počivalška, Boštjana Koritnika in Marka Borisa Andrijaniča.

 • Nova spletna stran Evropske komisije na temo trgovine in tehnologije

  Evropska komisija je vzpostavila spletno stran Futurium WG10 platform, na kateri so na voljo informacije o aktivnostih v okviru delovnih skupin Sveta za trgovino in tehnologijo EU - ZDA. Za dostop do strani je potrebna registracija v sistem EU Login.

 • Pregled odprtih razpisov Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo

  V začetku leta 2021 smo načrtovali skupno 659,3 milijona evrov sredstev razvojnih spodbud (248,8 milijona evrov nepovratnih ter 410,5 milijona evrov povratnih sredstev). Po sprejemu letnega načrta razvojnih spodbud smo intenzivno nadaljevali z razvojem novih ukrepov za pomoč gospodarstvu zaradi epidemije in sedaj sredstva za pomoč gospodarstvu dodatno povečujemo.

 • S krepitvijo evropskega gospodarskega prostora do boljše konkurenčnosti in odpornosti

  Na rednem zasedanju Sveta Evropskega gospodarskega prostora, ki je bilo 24. novembra 2021 v Bruslju, so se sestali predstavniki Islandije, Norveške in Lihtenštajna, slovenski minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek kot predstavnik Slovenije, ki je predsedujoča Svetu Evropske unije, ter predstavniki držav članic Evropske unije. Člani Evropskega gospodarskega prostora so razpravljali o splošnem delovanju Sporazuma o Evropskem gospodarskem prostoru in o novi industrijski strategiji. Sprejeli so tudi poročilo o napredku Skupnega odbora Evropskega gospodarskega prostora.

 • Nadzor nad negospodarno rabo javnih sredstev

  Slovenski podjetniški sklad ob sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo, Javno agencijo SPIRIT Slovenija in Digitalnim inovacijskim stičiščem Slovenije izvaja javne pozive za vavčerje s področja različnih vsebin, ki predstavljajo sistem dodeljevanja spodbud manjših vrednosti namenjenih predvsem manjšim podjetjem, s katerimi le-ta lahko krepijo svojo konkurenčnost in kompetence.

 • Črni petek - črni dan za okolje? Nasveti in statistika mreže EPC

  Črni petek napoveduje začetek prazničnih nakupov širom Evrope. Tako običajne kot spletne trgovine na ta dan beležijo enega najvišjih porastov prodaje v celem letu. Ampak, ali so oglaševane ponudbe res vredne naše pozornosti? In, ali obstajajo drugačne možnosti nakupovanja, ki so okolju bolj prijazne?

 • Sprejeta resolucija za pospešitev razvoja evropske vesoljske tehnologije

  Minister Zdravko Počivalšek se je udeležil srečanja Sveta Evropske vesoljske agencije na nivoju ministrov, ki poteka v mestu Matosinhos, Portugalska. Srečanje je bilo namenjeno sprejemu resolucije Pospeševanje uporabe vesolja v Evropi (Accelerating the Use of Space in Europe - The Matosinhos Manifesto), ki potrjuje pomen področja vesolja za celotno Evropo in daje usmeritve Evropski vesoljski agenciji za nadaljnji razvoj.

 • Delo na domu učinkovit ukrep za omejevanje covid-19

  Delo na domu predstavlja v času pandemije coivd-19 učinkovit ukrep z vidika zagotavljanja varnosti in zdravja pri delu in lahko bistveno pripomore k prizadevanjem za omejevanje širjenja covid-19 bolezni v celotni družbi. Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj ponovno poziva delodajalce, naj izkoristijo možnost začasnega odrejanja opravljanja dela na domu in o tem obvestijo Inšpektorat RS za delo (IRSD) elektronsko preko portala SPOT. Tako lahko učinkovito pripomorejo k varnosti in zdravju pri delu in omejevanju širjenja covid-19.

 • Evropska turistična industrija in destinacije na poti trajnostne in digitalne preobrazbe

  V sredo, 17. 11. 2021, je potekal 20. Evropski turistični forum, ki ga je organizirala Slovenija kot predsedujoča Svetu EU v sodelovanju z Evropsko komisijo. Dogodek je sledil neformalnemu srečanju ministrov EU, pristojnih za turizem, ki je potekal dan prej. Osrednja tema obeh dogodkov je bila oblikovanje dokumenta »Poti prehoda« za zeleno in digitalno preobrazbo evropske turistične industrije in destinacij.

 • Zelena in digitalna preobrazba v središču strategij za MSP

  Zaključuje se tridnevna konferenca MSP 2021, ki je najpomembnejše srečanje za mala in srednje velika podjetja (MSP) v EU. Tridnevni program, poln panelnih razprav, delavnic, specializiranih tečajev, je potekal od 15. do 17. novembra v Portorožu v Sloveniji v okviru slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije.

 • Zelena in digitalna preobrazba je prava pot za prihodnost turističnega ekosistema

  V torek, 16. novembra 2021, je po avdiovizualni povezavi potekalo neformalno srečanje ministric in ministrov držav članic Evropske unije za turizem. Razprava je bila osredotočena na »pot prehoda« za zeleno in digitalno preobrazbo evropskega turističnega ekosistema do leta 2030.

 • Izjava ministra Zdravka Počivalška o spoštovanju ukrepov v procesu izobraževanja

  Naša naloga je, da naredimo vse, kar je v naši moči, da se čim prej vrnemo v normalno stanje. Trdno verjamem, da lahko le s skupnimi napori preprečimo morebitna zapiranja.

 • Poostreni nadzori preverjanja pogoja PCT

  Tržni inšpektorat nadaljuje s poostrenimi nadzori glede izpolnjevanja pogoja PCT (preboleli cepljeni, testirani).

 • Potujoča razstava "Bivanje z lesom" tokrat v Novem mestu

  V Knjižnici Mirana Jarca v Novem mestu je včeraj potekalo slavnostno odprtje razstave Bivanje z lesom, s katero Direktorat za lesarstvo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo širi zavest o prednostih bivanja z lesom, kakovostni leseni gradnji, pohištvu in stavbnem pohištvu iz lesa.

 • Ministri EU za trgovino o reformi Svetovne trgovinske organizacije in izboljšanih odnosih z ZDA

  V četrtek, 11. novembra 2021, je v Bruslju potekalo redno zasedanje Sveta za zunanje zadeve v sestavi ministrov, pristojnih za zunanjo trgovino. Osrednji temi zasedanja sta bili reforma Svetovne trgovinske organizacije (WTO) s pripravami na bližajočo se 12. ministrsko konferenco WTO ter trgovinski odnosi med EU in ZDA. Zasedanje je vodil predsedujoči minister Zdravko Počivalšek.

 • Varna povezljivost s pomočjo vesolja prinaša koristi za celotno družbo

  Osrednja tema virtualne konference Varna povezljivost s pomočjo vesolja, ki je bila 10. novembra 2021, je pobuda »varna povezljivost« Thierryja Bretona, evropskega komisarja za notranji trg, odgovornega za obrambno industrijo in vesolje. Pobuda predstavlja potrebo po varni in odporni globalni povezljivosti s pomočjo vesolja in vesoljskih tehnologij, ki se povečuje s širjenjem digitalizacije gospodarstva in družbe ter naraščajočimi geopolitičnimi grožnjami kibernetske varnosti.

 • Video

  Z doslednim izvajanjem ukrepov proti zaprtju države

  Na vladni novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc, državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec ter državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar, ki so pojasnjevali novi vladni odlok, ki določa ukrepe za delovanje gospodarstva in družbe v zdajšnjih resnih epidemičnih razmerah in velja od 8. novembra.

 • Strokovni posvet za arhitekte in projektante o zelenem javnem naročanju

  V četrtek, 4. novembra 2021, se je v dvorani Gospodarskega razstavišča Ljubljani v organizaciji Direktorata za lesarstvo in Lesarskega grozda in SPIRIT Slovenija odvil Strokovni posvet za arhitekte in projektante o zelenem javnem naročanju z vidika uporabe lesa.

 • Letno poročilo o izvajanju in izvrševanju trgovinskih sporazumov EU

  Ali ste vedeli, da vam poznavanje skupne trgovinska politika EU in sporazumov o prosti trgovini EU, lahko pomaga do prihrankov pri izvozu in uvozu? Za izvozno usmerjena podjetja, še posebej mala in srednje velika podjetja, je poznavanje trgovinskih sporazumov EU ključnega pomena, saj jim ti olajšujejo poslovanje in nudijo nove priložnosti na trgih izven EU.