Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis
Ponastavi
 • Danes

  Opozorilo za potrošnike o spletni prodaja prehranskega dopolnila XTRAZEX za moške, ki lahko predstavlja tveganje za zdravje

  Zdravstveni inšpektorat RS opozarja potrošnike o prodaji prehranskega dopolnila za spolno moč XTRAZEX neznanih ponudnikov preko spleta, ki vsebuje potencialno zdravju škodljivo sestavino johimbe, katere varnost ni bila dokazana, zato spada v EU v skupino prepovedanih sestavin v prehranskih dopolnilih.

 • Herobility set žličk in pribora za hranjenje otrok- umik/odpoklic izdelkov

  Zdravstveni inšpektorat RS je prejel s strani Evropske komisije, preko sistema Safety Gate RAPEX, obvestilo o neustreznem jedilnem priboru in žličkah za dojenčke in majhne otroke. Odpoklic izvaja proizvajalec Herobility AB, Švedska, ki je prejel manjše število pritožb, da se žlica za hranjenje Eko in žlica ter vilica Eko pri uporabi lomijo. Tako nastanejo manjši koščki, ki lahko predstavljajo tveganje za zdravje. Izdelek je predmet odpoklica v primeru:
  – da ima datumski žig z oznako 2019 ali manj,
  – da mu v celoti manjka datumski žig.

 • Zavajajoče oglaševanje in označevanje prehranskih dopolnil spletnega ponudnika BERNADATTE LTD, AV RICARDO J. ALFARO, PANAMA INTERNATIONAL

  Zdravstveni inšpektorat RS opozarja potrošnike na zavajajoče oglaševanje in predstavljanje različnih prehranskih dopolnil podjetja BERNADATTE LTD, AV RICARDO J. ALFARO, PANAMA INTERNATIONAL in hkrati odsvetuje nakup izdelkov omenjenega ponudnika zaradi onemogočenega uradnega nadzora, preverjanja skladnosti in s tem varnosti izdelkov, saj je podjetje registrirano na Bahamih, gostuje pa na strežniku v Braziliji. Omenjeno podjetje konstantno krši predpise s področja zdravstvenih trditev, saj za svoje izdelke navajajo lastnosti kot so preprečevanje, zdravljenje ali ozdravljenje bolezni pri ljudeh, ki pa niso dovoljene, saj učinki sestavin niso bili dokazani in zato takšne trditve niso bile odobrene s strani Evropske komisije. Izdelki so lahko zaradi nepreverjene sestave, sledljivosti, neznanega vira proizvodnje popolnoma brez učinka ali pa celo škodljivi za zdravje.

 • Nakup prehranskih dopolnil preko spleta in drugih medijev neznanega ponudnika je tvegano dejanje za vaše zdravje in denar

  Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije ponovno opozarja potrošnike, da je nakup prehranskih dopolnil preko spletnih strani in drugih medijev neznanega ponudnika tvegan. Zakrivanje identitete ponudnika je narejeno z namenom, da je otežen ter včasih tudi onemogočen uradni nadzor glede predstavljanja, kakovosti in varnosti prehranskih dopolnil. Tovrstni ponudniki zakrivajo svojo identiteto, ker je njihovo predstavljanje izdelkov zavajajoče v smislu navajanja učinkov zdravljenja, preprečevanja bolezni, navajanja stopnje izgube teže, nedovoljenih zdravstvenih trditev ipd. Pogosto ne morejo zagotavljati oz. dokazati sledljivosti, predpisane kakovosti ali celo varnosti svojih proizvodov. Prav tako pogosto uporabljajo nepoštene poslovne prakse s katerimi potrošnike zavedejo v nakup dragih izdelkov dvomljive kakovosti.

 • Trendhaus Monster črv -umik/odpoklic igrače

  Mueller Drogerija d.o.o., je obvestil Zdravstveni inšpektorat RS, da izvaja umik in odpoklic igrače Trendhaus Monster črv. Do odpoklica je prišlo, ker izdelek predstavlja tveganje za zdravje saj lahko pride do zadušitve zaradi majhnih delcev. Kupce, ki so ta izdelek kupili, distributer poziva, naj ga ne uporabljajo in ga vrnejo na njihova prodajna mesta proti vračilu kupnine.

 • Hladilne kocke – varnostno obvestilo

  Zdravstveni inšpektorat je preko sistema RAPEX prejel obvestilo o hladilnih kockah, ki bi lahko bile ob napačni uporabi nevarne za otroke, saj zaradi svojega videza spominjajo na živilo. Lahko bi prišlo do zaužitja ali zadušitve.

 • Plišasti slonček- umik/odpoklic igrače

  Opravljene analize plišastega slončka so pokazale, da vzorec ne prestane testiranj. Analiza vzorca igrače je pokazala, da nastanejo majhni delci (oko je slabo pritrjeno), kar predstavlja tveganje za zdravje otroka. Vzorec ni skladen z Uredbo o varnosti igrač (Uradni list RS, št. 34/2011 s spremembami).

 • SCHROEDEL PIŠTOLA ZA 12 METKOV- umik in odpoklic igrače

  Podjetje Mueller Drogerija d.o.o. je obvestilo Zdravstveni inšpektorat RS, da izvajajo umik in odpoklic igrače pištola za 12 metkov Schroedel, ki ni prestala testiranj. Raven hrupa, ki ga proizvaja igrača je previsoka, kar bi lahko povzročilo poškodbe sluha. Igrača ni skladna z Uredbo o varnosti igrač (Uradni list RS, št. 34/11 s spr.).
  Igrače ne uporabljajte in jo vrnite na prodajna mesta.

 • Odpoklic prehranskega dopolnila za otroke Nature's Way Kids Smart Vita Gummies Omega 3 DHA Fish oil

  Zdravstveni inšpektorat RS je bil s strani Javen Agencije za zdravila in medicinske pripomočke obveščen, da proizvajalec Pharmacare Laboratories Pty Ltd iz Australije izvaja odpoklic prehranskega dopolnila za otroke Nature's Way Kids Smart Vita Gummies Omega 3 DHA Fish oil zaradi neoznačenih mlečnih beljakovin, ki lahko pri otrocih z alergijo na mlečne beljakovine povzroči vrsto resnih alergijskih reakcij, kot so srbeči izpuščaji, otekanje grla in nizek krvni tlak. Prodaja spornega izdelka preko slovenskih ponudnikov ni bila ugotovljena, možen pa je nakup preko spletnih portalov, kot je npr. Amazon ipd., saj naj bi bil izdelek poslan tudi v Slovenijo. Potrošnike (otroci) z alergijo na mlečne beljakovine, ki so sporni proizvod že kupili, pozivamo, da ga ne uživajo.

 • Servirna žlica s silikonom - umik

  Zdravstveni inšpektorat je v okviru letnega programa vzorčenja odvzel vzorec izdelka Servirna žlica s silikonom. Pri preskušanju vzorca je bila ugotovljena presežena specifična migracija primarnih aromatskih aminov, zato je bilo ocenjeno, da vzorec ni skladen z zahtevami zakonodaje. Distributer izdelka je izvedel prostovoljni umik izdelka iz prometa.

 • Igrača slime

  Sluz je priljubljena igrača, ki že nekaj časa na trgu vzbuja pozornost. Nadzorni organi in potrošniške organizacije že nekaj let pozorno spremljamo tovrstne igrače. Evropska komisija je v letu 2019 v sodelovanju z nadzornimi organi 29 držav članic posvetila posebno pozornost tovrstnim igračam in podprla vseevropski projekt CASP Slime 2019, s katerim je želela opredeliti morebitna tveganja za zdravje in varnost otrok.

 • Obvestilo o odpoklicu dveh prehranskih dopolnil blagovne znamke Jamieson iz prometa

  Zdravstveni inšpektorat obvešča potrošnike, da podjetje VONpharma SI d.o.o. iz Žalca izvaja odpoklic dveh prehranskih dopolnil blagovne znamke Jamieson (Vitamin B Complex 100 in Prenatal naravni vitamin) iz prometa, zaradi previsoke vsebnosti folne kisline v dnevnem odmerku, ki lahko predstavljajo tveganje za zdravje ljudi. Potrošnikom svetujemo, da omenjenih izdelkov ne uživajo in da jih lahko vrnejo na prodajno mesto.

 • Zavajajoče oglaševanje prehranskega dopolnila EROFERTIL

  Zdravstveni inšpektorat RS opozarja na zavajajoče oglaševanje prehranskega dopolnila Erofertil in odsvetuje nakup izdelka na spodnjih spletnih straneh.

 • Zavajajoče oglaševanje prehranskega dopolnila CANNABIS OIL

  Zdravstveni inšpektorat RS opozarja na zavajajoče oglaševanje prehranskega dopolnila Cannabis oil (konopljino olje v mehkih kapsulah) in odsvetuje nakup izdelka na spodnjih spletnih straneh.

 • Life Extension, Resveratrol 100 mg - odpoklic

  Zdravstveni inšpektorat RS je preko sistema RASFF prejel obvestilo, da je bilo na tržišče Republike Slovenije distribuirano prehransko dopolnilo Resveratrol 100 mg blagovne znamke Life Extension pri katerem je bila v seriji M19345C02, L02210B ugotovljena previsoka vsebnost policikličnih aromatskih ogljikovodikov (PAO). Prejemnik izdelka v Sloveniji, podjetje BioEsenca d.o.o., je zato izvedlo prostovoljni odpoklic spornega lota izdelka.

 • Tjulenj z bleščicami blagovne znamke TY- umik in odpoklic igrače

  Zdravstveni inšpektorat RS je prejel s strani Evropske komisije, preko sistema RAPEX, obvestilo o igrači tjulnju z bleščicami, ki ni prestal testiranj.

 • Nakup dud za otroke – varnostno obvestilo

  Zdravstveni inšpektorat RS opozarja potrošnike, naj bodo pozorni pri nakupu dud za otroke.
  Za dude s kristalčki, ki so se oglaševale pri spletnih ponudnikih Prodajko, Bolha in na Facebooku, je obstajal sum, da ta izdelek ni skladen z zakonodajo za dude. Izdelovalec dude je bil pozvan k predložitvi dokazil o varnosti izdelka. Ker teh dokazil ni mogel predložiti, je oglase odstranil. Potrošnike, ki so te izdelke kupili opozarjamo, da ni dokazil o njihovi varnosti.

 • Nadzor nad odloki Vlade RS in odredbami ministra za zdravje, ki so bili sprejeti na podlagi Zakona o nalezljivih bolezni z namenom zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19

  Zdravstveni inšpektorat RS opravlja nadzor nad odloki Vlade RS in odredbami ministra za zdravje, ki so bili sprejeti na podlagi Zakona o nalezljivih bolezni z namenom zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19.

 • Zavajajoče oglaševanje izdelkov v povezavi s koronavirusom

  V času epidemije COVID-19 je kakršno koli zlorabljanje zaskrbljenosti potrošnikov nesprejemljivo.

 • Zdravstveni inšpektorat RS opozarja na zavajajoče oglaševanje prehranskega dopolnila Parazitol in odsvetuje nakup izdelka

  Zdravstveni inšpektorat RS je na podlagi prijave obravnaval oglaševanje in prodajo prehranskega dopolnila Parazitol.

Iskalnik