Inšpekcija odkrila prisotnost paracetamola v pošiljki kumaric
UVHVVR izvaja nadzor nad novimi dobavitelji živil iz tretjih držav, pri čemer preverja varnost in skladnost pošiljk z evropsko zakonodajo. Med uradnim nadzorom je bila vzorčena pošiljka kumaric iz Indije, ki jih je uvozilo podjetje AHAC d.o.o. Kumarice niso dosegle potrošnika – celotna količina, 15.200 kilogramov, je bila zadržana v skladišču uvoznika in bo uničena.
V okviru uradnega vzorčenja je bila najprej opravljena kvalitativna analiza, ki je potrdila prisotnost paracetamola. Vzorec je bil nato analiziran v tujem akreditiranem laboratoriju, kjer je bila opravljena kvantitativna analiza. Rezultati, ki smo jih prejeli včeraj, so pokazali prisotnost paracetamola v koncentraciji 28,6 mg/kg.
UVHVVR je o ugotovitvah že obvestila pristojne organe drugih držav članic in Evropsko komisijo. Po trenutno razpoložljivih podatkih v okviru evropskih sistemov za hitro obveščanje (RASFF, AAC, FF) takšna praksa do sedaj še ni bila zabeležena.
UVHVVR kot previdnostni ukrep izvaja vzorčenje ponudbe kislih kumaric trgovinskih znamk in blagovnih znamk ter druge vložene zelenjave (paprika, rdeča pesa, čebulice, gobe).
Razlogi za prisotnost paracetamola v živilih in njegovi morebitni tehnološki učinki pri proizvodnji živil nam niso znani in tudi ne razvidni iz različnih strokovnih virov. UVHVVR je stopila v stik s strokovnjaki drugih držav članic, ki prav tako ne razpolagajo s podatki o tovrstni uporabi paracetamola v živilski industriji. Obvestila je tudi Evropsko Komisija, skupino za potvorbe živil, saj gre lahko za nedovoljeno prakso obdelave živil, ki se potencialno izvaja v tretjih državah. Podatki na spletu kažejo, da paracetamol živilom dodajajo v nekaterih afriških državah kot sredstvo za mehčanje živila (zlasti mesa).
UVHVVR je o ugotovitvah obvestila Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in ga zaprosila za pripravo ocene tveganja.
Več informacij je na spletni strani Nevarni in neskladni izdelki: