Skoči do osrednje vsebine
GOV.SI

Danes obeležujemo mednarodni dan zdravja rastlin

Organizacija združenih narodov je 12. maj razglasila za mednarodni dan zdravja rastlin, s katerim želi poudariti pomen ohranjanja zdravih rastlin za naše vsakdanje življenje. Na letošnji praznik rastlin se začenja tudi tretje leto evropske kampanje #PlantHealth4Life (Zdravje rastlin za vse življenje).
kolaž fotografij: žito, banane, paradižnik, roka, ki drži travo

Avtor: Organizacija za prehrano in kmetijstvo (FAO)

Mednarodni dan zdravja rastlin letos poteka pod geslom Pomen zdravja rastlin v okviru pristopa »Eno zdravje« (One Health). Zdravje ljudi, domačih in divjih živali, rastlin ter okolja so tesno povezani in medsebojno odvisni, zato je za dosego skupnega cilja potrebno boljše medsektorsko povezovanje. Cilj je razvoj učinkovitejših in trajnostnih rešitev za nevarnosti, ki pretijo zdravju ljudi, živali in okolja. V skupni akcijski načrt »Eno zdravje« 2022–2026 so tako vključene Svetovna zdravstvena organizacija, Svetovna organizacija za zdravje živali, Organizacija za prehrano in kmetijstvo (FAO) Program Združenih narodov za okolje.

Rastline so srce pristopa »Eno zdravje«, saj so povezava med človekom, živalmi in okoljem. Zdrave rastline preprečujejo izbruhe škodljivcev in bolezni rastlin, zagotavljajo prehransko varnost in podpirajo razvoj ekosistemov. Rastline so vir ključnih vitaminov, mineralov in vlaknin, ki so bistveni za človekovo zdravje. Slabo zdravje rastlin pomeni slabšo kakovost naše prehrane, kar lahko vodi v podhranjenost in z njo povezane zdravstvene težave.

Rastline, napadene s škodljivci ali okužene z boleznimi, so lahko gostitelji nevarnih patogenov, ki se prenesejo na živali. To lahko vodi do izbruhov bolezni pri živalih, dodatno ogroža pridelavo hrane in preko zoonoz predstavlja tudi nevarnost za zdravje ljudi.

Vpliv zdravja rastlin sega daleč preko področja pridelave hrane. Zdrave rastline igrajo ključno vlogo pri ohranjanju zdravega okolja. Gozdovi absorbirajo približno 2,6 milijarde ton ogljika letno in na ta način blažijo podnebne spremembe in izboljšujejo kakovost zraka. Zdrave rastline ohranjajo talne ekosisteme, prispevajo k rodovitnosti tal in preprečujejo erozijo. Nasprotno lahko napadene ali okužene rastline povzročijo degradacijo tal – težavo, ki vpliva na kmetijsko proizvodnjo in splošno okoljsko dobrobit.

Neustrezne kmetijske prakse v primeru napada škodljivcev ali okužb z boleznimi rastlin lahko prispevajo k slabšanju zdravja rastlin, pretirana uporaba pesticidov pa lahko zmanjša populacijo koristnih žuželk, ki naravno nadzorujejo škodljivce in bolezni rastlin oziroma rastline oprašujejo.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin v sodelovanju s strokovnimi institucijami izvaja različne dejavnosti za varovanje rastlin pred škodljivci in boleznimi na kmetijskih, javnih in zasebnih površinah ter v gozdovih.

Škodljivci in bolezni rastlin se lahko prenašajo s plodovi, zelenjavo, lončnicami, sadikami, cepiči, semeni za setev, rezanim cvetjem, vejami, zrnjem, lesom in drugimi deli rastlin. Skrijejo se lahko tudi med druge materiale in v Slovenijo vstopijo kot slepi potniki. Predvsem rastline in rastlinski proizvodi, ki izhajajo iz držav zunaj EU in se pošiljajo po pošti ali prenašajo v osebni prtljagi, so resno tveganje za zdravje rastlin v EU.

S preventivnim ravnanjem lahko k ohranjanju zdravih rastlin pripomoremo vsi:

  • s potovanj po svetu ne prinašamo domov rastlin, semen, sadik, zelenjave ali cvetja;
  • po spletu iz tujine ne naročamo rastlin brez fitosanitarnega spričevala;
  • na njive in vrtove sejemo le zdravo seme.

V Sloveniji bodo teme preprečevanja in širjenja škodljivcev in bolezni rastlin ob praznovanju mednarodnega dneva zdravja rastlin in začetku tretjega leta kampanje »PlantHealth4Life vključene v naslednje dogodke:

Več informacij: