Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon: "Zaveznice Nata bomo na vrhu v Washingtonu nastopile enotno in odločno"

Ministrica Tanja Fajon se je udeležila neformalnega zasedanja zunanjih ministrov Nata v Pragi, ki je bilo namenjeno pripravam na julijski vrh v Washingtonu. Ministrica Fajon je v svojem nastopu poudarila: "Slovenijo pri delovanju vodi spoštovanje vrednot demokracije, mednarodnega prava in solidarnosti. Kot odgovorna članica Varnostnega sveta delamo vse, da prispevamo k miru in varnosti v svetu."

Zunanji ministri so se strinjali, da dolgoročna in odločna podpora Ukrajini ostaja prednostna naloga Nata. "Pomembno je, da smo zaveznice glede ruske agresije v Ukrajini enotne in da Rusiji, ki je v tem primeru agresor, z našim odzivanjem, dolgoročnim načrtovanjem in podpori Ukrajini v obrambi ozemeljske celovitosti in suverenosti, pošiljamo jasno sporočilo, da se mora vojna končati ter da je pobijanje nedolžnih civilistov in uničevanje civilne infrastrukture nesprejemljivo," je povedala ministrica. Pri tem je dodala, da Slovenija podpira vsa prizadevanja, ki bi vodila k trajnemu in pravičnemu miru v Ukrajini, in da je treba zagotoviti odgovornost za vojne zločine.

"Skrbijo nas tudi dramatične razmere v Gazi. Vojno je treba končati in doseči trajno premirje. Treba je tudi zagotoviti dodatno humanitarno pomoč in zaščititi civiliste, ki živijo v grozljivih razmerah. Edina možna pot za mir na Bližnjem vzhodu je rešitev dveh držav. Tudi zato je Vlada Republike Slovenije sprejela sklep o priznanju neodvisnosti in suverenosti Palestine," je med drugim poudarila ministrica Fajon.

V nagovoru je ministrica Fajon posebej opozorila na regijo Zahodnega Balkana, ki je strateškega pomena za Nato, in se zavzela za transatlantsko perspektivo držav v regiji. 

Slovenija je tudi v kontekstu prihajajočega vrha Nata v Washingtonu podprla nadaljnjo krepitev političnega dialoga z Indo-pacifiškimi partnerji, in sicer z Japonsko, Republiko Korejo, Avstralijo in Novo Zelandijo. To so države, s katerimi zavezništvo deli vrednote in številne globalne izzive. Azijsko-pacifiška regija postaja čedalje pomembnejša ne samo za varnost zaveznic, ampak tudi za globalno varnost in gospodarsko rast.