Skoči do osrednje vsebine

GOVSI Podkast: Ustavimo dezinformacije

Ob začetku kampanje Ustavimo dezinformacije – preBERI, preMISLI, PREVERI to temo podrobneje osvetljujemo tudi v novi epizodi GOVSI podkasta.

Naš gost je vodja skupine za politiko, strategijo in globalna prednostna vprašanja v oddelku za strateško komuniciranje Evropske službe za zunanje delovanje (ESZD) Siim Kumpas. Preden se je pridružil ESZD, je Kumpas oblikoval in izvajal pristop Estonije k izgradnji odpornosti proti manipulaciji z informacijami s strani tujih držav. Je tudi gostujoči predavatelj na Estonski akademiji za varnostne vede, kjer predava o strateškem komuniciranju in psihološki obrambi.

Kaj so dezinformacije?

Dezinformacije so zavajajoče ali nepravilne informacije, ki jih širijo posamezniki, organizacije in države z namenom zavajanja ali manipuliranja s posamezniki in javnim mnenjem.

Največji učinek imajo v obdobju kriz, negotovosti in splošnega nezadovoljstva, ker delujejo na čustveni ravni in vplivajo na mnenje in odločitve ljudi. Njihov namen je ustvariti zmedo, vzbuditi jezo, strah, škodovati ugledu posameznikov, organizacij ali institucij in držav. Težava širjenja lažnih informacij je najizrazitejša v kriznih razmerah, kakršna je bila na primer pandemija novega koronavirusa.

Vse evropske institucije nas opozarjajo, da lahko nov val dezinformacijskih kampanj pričakujemo tudi pred prihajajočimi evropskimi volitvami. Tudi zato želimo javnost čim bolj ozavestiti, da je kritično sprejemanje informacij in preverjanje zanesljivosti virov v današnjem času nujno.

Pogovor vodi Zoran Potič.

Vabljeni k ogledu in poslušanju.