Skoči do osrednje vsebine

Ustavimo dezinformacije: PreBERI, preMISLI, PREVERI

Ste že slišali za invazijo stenic v eni izmed evropskih držav? In videli fotografijo papeža Frančiška v beli puhovki? Četudi novica zveni verodostojno in je fotografija na zaslonu pred vami videti popolnoma resnična, omenjena primera sodita med bolj znane primere razkritih dezinformacij.

Z vse večjo vlogo družbenih platform in razvojem umetne inteligence se možnosti širjenja dezinformacij bliskovito povečujejo. V prejšnjem tednu je tudi pri nas zaokrožil lažen video, v katerem sta zlorabljena podoba in glas predsednika vlade dr. Roberta Goloba, kar jasno kaže, da tudi Slovenija na dezinfomacije ni imuna.

Kaj so dezinformacije?

Dezinformacije so zavajajoče ali nepravilne informacije, ki jih širijo posamezniki, organizacije in države z namenom zavajanja ali manipuliranja s posamezniki in javnim mnenjem. Največji učinek imajo v obdobju kriz, negotovosti in splošnega nezadovoljstva, ker delujejo na čustveni ravni in vplivajo na mnenje in odločitve ljudi. Njihov namen je ustvariti zmedo, vzbuditi jezo, strah, škodovati ugledu posameznikov, organizacij ali institucij in držav. Težava širjenja lažnih informacij je najizrazitejša v kriznih razmerah, kakršna je bila npr. pandemija novega koronavirusa. Vse evropske institucije nas opozarjajo, da lahko nov val dezinformacijskih kampanj pričakujemo tudi pred prihajajočimi evropskimi volitvami.

Dezinformacije se uporabljajo za pretirano poudarjanje razlik v javnih polemikah ali celo za vplivanje na politične procese. Predstavljajo grožnjo demokracijam, saj je njihov namen spodkopavati zaupanje v državne institucije in medije, s tem pa načeti zaupanje v demokracijo, saj zmanjšujejo sposobnost ljudi, da bi se odločali na osnovi verodostojnih podatkov in informacij.

PreBERI – preMISLI - PREVERI

Na Uradu Vlade za komuniciranje smo se skupaj z Ministrstvom za digitalno preobrazbo odločili, da bomo začeli z aktivnim ozaveščanjem javnosti o tem, kaj so dezinformacije in kako jih lahko prepoznamo. Pod sloganom Ustavimo dezinformacije – preBERI, preMISLI, PREVERI bomo izvajali različne komunikacijske in promocijske aktivnosti.

Na portalu GOV.SI smo vzpostavili projektno podstran o dezinformacijah, kjer so na voljo napotki, kako prepoznavati dezinformacije in preprečiti njihovo širjenje. Za ozaveščanje javnosti bomo skrbeli tudi prek profilov na družbenih omrežjih X, Facebook in Instagram.

Komunikacijske aktivnosti, ki jih bomo izvajali, bodo poudarjale pomen preverjanja informacij, preden jih posameznik deli naprej. Pripravili smo enostavna priporočila za prepoznavanje dezinformacij, 24. maja 2024 pa bomo na to temo objavili tudi vladni GOVSI podkast.

V dogovoru z Delovno skupino strateškega komuniciranja za vzhod (angleško East StratCom Task Force), ki je del Evropske službe za zunanje delovanje in skrbi za objave na spletni strani EUvsDisinfo (v angleščini), bomo vsak teden prevedli njihov novičnik in ga objavili na projektni strani o dezinformacijah. Tedenski novičnik zajema pregled najbolj odmevnih poskusov tujega manipuliranja z informacijami in vmešavanja (angleško Foreign Information Manipulation and Interference - FIMI), ki jih v Evropski uniji in njeni soseščini širijo zunanji akterji. V prihodnje bomo poskrbeli tudi za prevod nekaterih drugih vsebin na EUvsDisinfo.