Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin v Varnostnem svetu OZN: "Dialog je ključen za stabilnost in napredek BiH"

Državni sekretar Marko Štucin je sodeloval na razpravi Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov (OZN) o Bosni in Hercegovini, na kateri je Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt predstavil najnovejše poročilo o razmerah v državi. Državni sekretar je v nastopu poudaril pomen spoštovanja ozemeljske celovitosti in suverenosti Bosne in Hercegovine ter ponovil, da je prihodnost BiH v EU.
državni sekretar govori, v ozadju slovenska delegacija

Državni sekretar Marko Štucin v Varnostnem svetu | Avtor: UN Photo/Loey Felipe

Državni sekretar Štucin je v svojem nagovoru povedal, da Varnostni svet v kratkem času že drugič obravnava Bosno in Hercegovino in spomnil na močno podporo držav članic Varnostnega sveta ozemeljski celovitosti in suverenosti Bosne in Hercegovine. Pri tem je poudaril pomen regionalnega sodelovanja pri spodbujanju sprave v BiH: "Želimo si, da bi Bosna in Hercegovina in regija Zahodnega Balkana premagali izzive, ki spodkopavajo že dosežen napredek na področju sprave in trajnega miru v regiji."

V nadaljevanju je državni sekretar Štucin izpostavil, da je prihodnost Bosne in Hercegovine v EU. "Ne le zato, ker bi si to želela EU, ampak predvsem zato, ker si to želi večina državljanov Bosne in Hercegovine. Začetek pristopnih pogajanj z EU je močna spodbuda za nujne reforme, ki bi vsem ljudem, predvsem mladim, omogočile, da si zagotovijo uspešno prihodnost v svoji državi," je dejal Štucin ter pozdravil reforme in velik napredek Bosne in Hercegovine v zadnjih mesecih.

Slovenija vstop BiH v EU vidi kot priložnost za krepitev dolgoročne stabilnosti, miru in razvoja ne le v BiH, temveč v celotni regiji Zahodnega Balkana. Državni sekretar je zato v zaključku nagovora v palači Združenih narodov pozval k medsebojnemu dialogu, ki je ključen za stabilnost in napredek BiH.