Skoči do osrednje vsebine

Četrti Strateški dialog med Slovenijo in ZDA

Državna sekretarka Sanja Štiglic in pomočnik državnega sekretarja ZDA za evropske in evrazijske zadeve James O'Brien sta v Ljubljani vodila četrti strateški dialog med državama. Strateški dialog med Slovenijo in ZDA, ki je bil vzpostavljen leta 2020, predstavlja okvir za krepitev dvostranskega sodelovanja ter za izmenjavo stališč o vseh aktualnih vprašanjih v mednarodni skupnosti.

Na slovenski strani so na letošnjem strateškem dialogu poleg Ministrstva za zunanje in evropske zadeve sodelovali še Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije, Ministrstvo za obrambo in Urad vlade za informacijsko varnost, na ameriški strani pa poleg zunanjega ministrstva še Ministrstvo za obrambo in zastopnika ameriške vesoljske agencije (angleško National Aeronautics and Space Administration - Nasa).

Glavne zunanje-politične teme pogovorov so se nanašale na Zahodni Balkan, Ukrajino, Bližnji Vzhod, Kitajsko oziroma Indo-pacifik ter sodelovanje v Združenih narodih, tudi kot članici Varnostnega sveta. Državi sta pregledali dvostransko sodelovanje na področju gospodarstva, energetike, znanosti, obrambe, varnosti ter boju proti kibernetskim grožnjam. S podpisom Memoranduma o soglasju o ukrepih proti tujemu manipuliranju z informacijami sta potrdili partnerstvo za krepitev odpornosti in boj proti dezinformacijam. Na energetskem področju sta se državi še dodatno povezali preko projekta Phoenix, v okviru katerega bodo ZDA ponudile svetovalno-tehnične storitve, ki bodo pomagale Sloveniji pri zagotavljanju čistejše energije.

Slovenija je ob tej priložnosti podpisala tudi Artemis sporazum, ki ponuja veliko novih priložnosti za industrijo in znanstvene raziskave v Sloveniji ter gospodarske koristi sodelovanja na področju naprednih tehnologij, vključno z vesoljskimi tehnologijami in umetno inteligenco. Sporazum je bil podpisan ob prisotnosti predstavnikov Nase, in sicer Rebecce Bresnik, strokovnjakinje za mednarodno vesoljsko pravo in Randolpha Bresnika, ameriškega astronavta slovenskega rodu.

Naslednji strateški dialog bo leta 2025 v Washingtonu.