Skoči do osrednje vsebine

Fotografska razstava o Natu v Pivki na ogled do konca leta

V Parku vojaške zgodovine v Pivki sta bila danes ob 75. obletnici Nata in 20-letnici članstva Slovenije v njem slovesno odprtje fotografske razstave in okrogla miza.

Na njej so sodelovali državni sekretar na Ministrstvu za obrambo dr. Damir Črnčec, britanska veleposlanica v Sloveniji Tiffany Sadler, ukrajinski veleposlanik v Sloveniji dr. Andrij Taran in profesor mednarodnih odnosov na ameriški univerzi New England College dr. John Marshall Callahan.

Udeleženci okrogle mize, namenjene refleksiji delovanja Nata, trenutnih varnostnih razmer v Evropi in širše ter vlogi zavezništva danes, so si bili enotni, da je ustanovitev Nata, na kar je spomnil profesor dr. John Marshall Callahan, po drugi svetovni vojni predstavljala uravnoteženje moči na globalni ravni in zagotovilo za varnost v našem delu sveta. Poudarili so pomen gradnje obrambnih zmogljivosti na nacionalni ravni, saj je le tako kolektivna obramba v okviru zavezništva res učinkovita. Ob tem so sogovorniki poudarili, da je najstarejše in najmočnejše zavezništvo, katerega vojaška vloga je kmalu prerasla v politično, desetletja uspešno zagotavljajo varnost, ob čemer je ta v naših družbah postala pretirano samoumevna dobrina.

Zdajšnja vojna na evropskih tleh je takšno razumevanje razblinila, pri čemer se države članice jasno zavedajo, da je Nato najučinkovitejši in najcenejši način zagotavljanja nacionalne varnosti. Prav zaradi tega sta nedavno v Nato vstopili tudi Švedska in Finska. Državni sekretar na Ministrstvu za obrambo dr. Damir Črnčec je poudaril, da se tega, da je Nato najcenejša varnostna zavarovalna polica, dobro zavedamo tudi v Sloveniji, pri čemer zadnji dve leti Slovensko vojsko intenzivno moderniziramo. Tudi podpora javnosti članstvu v Natu pri nas ostaja visoka. Britanska veleposlanica Tiffany Sadler je ob tem izpostavila pomen skupnih vrednot v zavezništvu, s katerimi se države članice ob trenutnih varnostnih razmerah postavljamo na pravo stran zgodovine.

Ukrajinski veleposlanik dr. Andrij Taran je poudaril, da Ukrajina nikoli ne bo del Rusije. Ukrajina prihodnost vidi v Natu, ki je zagotovilo miru na evropskih tleh in širše, ter v katerega lahko po njegovem prepričanju prav zaradi izkušenj vojne tudi sama veliko prispeva. Udeleženci so se strinjali, da je za mir in varnost pomembno nadaljevati s politiko odprtih vrat. Dotaknili pa so se tudi naraščajočega pojava dezinformacij v državah članicah ter opozorili na pomen ozaveščanja javnosti, zlasti mladih, glede vrednot in aktivnosti zavezništva. Varnost je predpogoj stabilnosti in razvoja vsake družbe, zato bi morali v teh aktivnostih sodelovati vsi deležniki v družbi.

Ob tej priložnosti odprta fotografska razstava z naslovom »Nato 75 let, Slovenija in Nato 20 let«, ki jo je v sodelovanju z Uradom vlade za komuniciranje in Ministrstvom za obrambo pripravil Park vojaške zgodovine, je sestavljena iz dveh delov. Prvi prikazuje pomembne trenutke iz zgodovine zavezništva, njegov razvoj in vojaško moč. V drugem delu pa so, kot je pojasnil direktor parka mag. Janko Boštjančič, prikazani mejniki na poti približevanja naše države zavezništvu ter kaj članstvo pomeni za varnost, razvoj in prepoznavnost Slovenije. Fotografska razstava, pripravljena na zunanjih kubusih, bo na ogled do konca letošnjega leta.

Današnje slovesno odprtje razstave v Parku vojaške zgodovine v Pivki in okrogla miza sta del programa dogodkov zaznamovanja obeh visokih obletnic, pri katerih aktivno sodeluje Ministrstvo za obrambo. Jutri, 28. marca, bo v Kongresnem centru Brdo potekalo več panelnih razprav o pomenu zavezništva nekoč in danes ter nato osrednja državna proslava.

Prepis posnetka nagovora državnega sekretarja dr. Damirja Črnčeca

Video posnetek okrogle mize si lahko ogledate na Youtube kanalu Parka vojaške zgodovine Pivka