Skoči do osrednje vsebine

Z dijaki Gimnazije Novo mesto spregovoril minister za Slovence v zamejstvu in po svetu

V okviru obiska vlade se je z dijaki in dijakinjami Gimnazije Novo mesto srečal minister Matej Arčon in jim predstavil, kako vlada skrbi za ohranjanje povezav s Slovenci, ki živijo zunaj ozemlja države

Minister Arčon je uvodoma predstavil svojo karierno pot, ki ga je pripeljala do sedanje funkcije ministra, pristojnega za Slovence v zamejstvu in po svetu, ter podpredsednika vlade. Na ministrstvu, ki ga vodi, jim je glavni izziv to, da s petsto tisoč Slovenci, ki živijo zunaj ozemlja Slovenije, krepijo povezovanje na kulturnem, športnem in gospodarskem področju ter spodbujajo učenje slovenščine v teh sredinah. Pomembno je, da si Slovenci med seboj pomagamo, za kar moramo imeti trdne in stalne vezi, je še poudaril minister Arčon. Kot lep primer sodelovanja je izpostavil tudi projekt mest z obeh strani meje – slovenske Nove Gorice in italijanske Gorice, ki bosta v letu 2025 Evropska prestolnica kulture. Hkrati sta v letu, ko praznujemo 20. obletnico članstva Slovenije v EU, izrazit primer Evrope brez meja. Zato tudi ni naključje, da bo osrednja proslava ob praznovanju 20-letnice članstva Slovenije v Evropski uniji potekala 9. maja letos ravno v Novi Gorici. 

V nadaljevanju obiska so dijaki in dijakinje spoznali še predsedniško palačo, državni protokol in nacionalne simbole, ki jim jih je predstavil sodelavec Protokola Republike Slovenije. V tiskovnem središču pa so se mladi obiskovalci preizkusili še v vlogi ministrov in novinarjev na simulaciji novinarske konference. Podrobneje so spoznali delo Urada vlade za komuniciranje, ki med drugim izvaja tudi kampanjo ob 20. obletnici vstopa Slovenije v EU. V okviru te kampanje je nastal tudi promocijski material, ki so ga dobili, hkrati pa so prejeli tudi vabilo, da se vsi, ki bodo junija že polnoletni, udeležijo volitev v Evropski parlament.

Fotografije z obiska dijakov Gimnazije Novo mesto so na voljo na vladnem Flickr računu.