Skoči do osrednje vsebine

Premier in ministrica za zdravje z varuhom človekovih pravic o posledicah zdravniške stavke

Predsednik vlade dr. Robert Golob in ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel sta se danes srečala z varuhom človekovih pravic Petrom Svetino. Spregovorili so o posledicah zdravniške stavke, ki jih najbolj občutijo pacienti, Varuh pa je sogovornika seznanil z nekaterimi prijavami, ki jih obravnavajo v njegovem uradu.
Predsednik vlade, ministrica za zdravje, varuh človekovih pravic in drugi predstavniki sedijo za mizo.

Predsednik vlade dr. Robert Golob in ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel sta se danes srečala z varuhom človekovih pravic Petrom Svetino. | Avtor: Žan Kolman/KPV

1 / 2

Strinjali so se, da je stavka sicer legitimna pot za dosego ciljev, a da vsaka pravica seže le do druge pravice, v tem primeru je to pravica do zdravstvenega varstva državljank in državljanov. Predsednik vlade je Varuhu Svetini zagotovil, da bodo načrtovane spremembe zakona na področju zdravstvenega varstva v času potencialnih stavk naslovile vse ranljive skupine in ne le invalide.

Sogovorniki so se dotaknili tudi nedavnega primera, ko invalidi vozniki niso mogli podaljšati vozniškega dovoljenja zaradi stavke sindikata FIDES. V izjavi za medije po sestanku je varuh Svetina poudaril, da je bil to poseg v njihove pravice, saj invalidov ne ščiti zgolj slovenska ustava, temveč tudi Konvencija združenih narodov o pravici invalidov. Dogovorili so se, da bodo še naprej delili informacije o aktualnih zadevah na področju varovanja človekovih pravic, varuh pa bo, kot doslej, na kršitve opozarjal predsednika vlade kot tudi ministrico.