Skoči do osrednje vsebine

94. redna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada je na današnji seji sprejela predlog resolucije nacionalnega programa preprečevanja nasilja v družini in nad ženskami ter dopolnila statut Slovenskega državnega holdinga.
Ministrice, ministri, državne sekretarke in državni sekretarji sedijo za okroglo mizo

Redna seja vlade | Avtor: Danijel Kovačič Grmek/UKOM

Predlog Resolucije o nacionalnem programu preprečevanja nasilja v družini in nasilja nad ženskami 2024–2029 je strateški dokument, ki določa cilje, ukrepe in ključne nosilce politik za preprečevanje in zmanjševanje nasilja v družini in nasilja nad ženskami. Predlog resolucije prvič združuje tako področje nasilja v družini kot tudi nasilja nad ženskami. Namen predloga resolucije je prepoznati ključna področja, pri katerih zaznavamo pomanjkljivosti oziroma slabše delovanje in bi bile potrebne spremembe, ter opredeliti cilje in ukrepe, s katerimi bomo dosegli izboljšave.
Ključni cilji:

  • krepitev in dvig kakovosti programov s področja nasilja v družini in nasilja nad ženskami,
  • izboljšana obravnava, položaj in zaščita žrtev tovrstnega nasilja,
  • (še) večja strokovnost osebja, ki se pri svojem delu srečuje s problematiko nasilja v družini in nad ženskami,
  • boljša ozaveščenost družbe in ničelna toleranca do nasilja v družini in nasilja nad ženskami,
  • izboljšani predpisi na področju preprečevanja nasilja v družini in nasilja nad ženskami,
  • izboljšave na področju spremljanja nasilja v družini in nasilja nad ženskami,
  • izboljšana organizacija področja, sodelovanje deležnikov in trajnostno delovanje sistema.

Cilji, ki smo jih zastavili, so skladni s temeljnimi evropskimi smernicami na področju preprečevanja in obravnave nasilja v družini in nasilja nad ženskami. 

Vlada je spremenila in dopolnila statut Slovenskega državnega holdinga (SDH), s čimer je omogočila, da se bilančni dobiček holdinga uporabi za financiranje ukrepov za obnovo in razvoj. Sprejela je tudi sklep o sklenitvi pogodbe s SDH o plačilu stroškov za upravljanje kapitalskih naložb v lasti Republike Slovenije za leto 2024.
Glavni razlog za dopolnitev statuta SDH je povezan z Zakonom o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev, ki je bil sprejet po uničujočih poplavah avgusta lani. Dopolnitve statuta bodo omogočile, da se bilančni dobiček SDH za poslovna leta 2024, 2025, 2026, 2027, 2028 uporabi za financiranje ukrepov za obnovo in razvoj ter nakaže v proračunski sklad. Spremembe statuta določajo še, da bo moral nadzorni svet SDH soglasje podati tudi k osnutku meril za merjenje uspešnosti poslovanja SDH, odločal pa bo tudi o drugih poslih, za katere tako določa zakon (primer za to so posli s povezanimi osebami). Prav tako bo soglasje nadzornikov potrebno v primeru vsake vsebinske spremembe meril ter v primeru sprememb nekaterih drugih dokumentov in določenih pravnih poslov.