Skoči do osrednje vsebine

Regijski centri za obveščanje lani prejeli največ klicev v zadnjih petih letih

V vseh Regijskih centrih za obveščanje (ReCO) je bilo leta 2023, po zadnjih nerevidiranih podatkih, prejetih 705.989 telefonskih klicev. Najvišje število klicev, ki smo jih zabeležili v eni uri, je 2.345. Dne 4. avgusta 2023 smo zabeležili rekordnih 13.789 klicev v enem dnevu, kar predstavlja najvišje število klicev v enem samem dnevu.

Evropa vsako leto 11. februarja ponosno praznuje evropski dan številke 112. Ta dan je od leta 2009 namenjen ozaveščanju o evropski številki za klic v sili 112, hkrati pa je tudi priložnost za priznanje vseh, ki prispevajo k delovanju evropske verige služb za pomoč, od operaterjev v centrih za obveščanje do različni reševalnih enot.

Na tem mestu se zahvaljujemo operaterjem v centrih za obveščanjem, reševalnim enotam ter vsem, ki so del verige služb za pomoč v Sloveniji, ki vsak dan opravljajo to izjemno delo. Vaše nesebično delo je bilo ključnega pomena, še posebej ob številnih naravnih nesrečah, ki so lani od pomladi pa do konca jeseni prizadele našo državo. Kot prebivalci Slovenije iskreno cenimo vašo požrtvovalnost pri reševanju ljudi, živali in premoženja. Hvala vam za vaš trud in predanost.

V letu 2023 so Regijski centri za obveščanje zabeležili porast klicev v primerjavi z letom 2022, in to kar za 23,5 odstotkov več. Vsak klic na številko 112 pomeni aktiviranje predvidenih reševalnih enot oziroma intervencijo. Kot že vrsto let, je najpogostejši razlog za klic potreba po nujni medicinski pomoči. 

Podrobnejšo analizo klicev na številko 112 vsi lahko ogledate v spodnjem dokumentu.

V oranžni barvi v angleškem jeziku piše vesel dan, z modro barvo 112, ki je obkrožena z oranžno barvo.

Vesel dan številke 112 | Avtor: EENA