Skoči do osrednje vsebine

Uspešno izveden seminar s ciljem poglobitve sodelovanja z državami Latinske Amerike in Karibov

Ministrstvo za finance je v sodelovanju s partnerji včeraj uspešno organiziralo drugi seminar, osredotočen na krepitev projektnega sodelovanja z državami Latinske Amerike in Karibov (LAK). Slovenska podjetja v tem delu sveta najbolj zanimajo projekti s področja digitalizacije državne uprave in kibernetske varnosti, upravljanja z vodami, obnovljivih virov energije, okolja in razvoja podeželja.
Predstavnica Medameriške razvojne banke predava udeležencem seminarja, poleg nje sedi državna sekretarka, desno od njiju pa so rože in ekran s predstavitvijo za udeležence. Ti sedijo pred njima v dvorani.

Predstavnica Medameriške razvojne banke Fazia Pusterla, državna sekretarka Nikolina Prah in udeleženci seminarja | Avtor: Ministrstvo za finance

1 / 2

Ministrstvo za finance je seminar organiziralo v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje in evropske zadeve, Javno agencijo za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije (SPIRIT) ter Medameriško razvojno banko (angleško Inter-American Development Bank – IDB). Tudi letos je dogodek potekal v okviru konference Dnevi LAK.

Minister za finance Klemen Boštjančič je pozdravil udeležence seminarja in izrazil zadovoljstvo nad odzivom podjetij, ki je bil še večji kot lani. Ministrstvo si prizadeva okrepiti sodelovanje z banko IDB, predvsem na najbolj aktualnih področjih, povezanih z digitalizacijo in upravljanjem z vodami, ki zanimajo tudi slovenska podjetja.

Državna sekretarka na Ministrstvu za finance Nikolina Prah je v nagovoru spomnila, da je IDB slovenski javnosti manj znana, v regiji LAK pa je vodilna razvojna banka, zato si je ministrstvo zastavilo cilj okrepitve sodelovanja s to institucijo. Slovenija, ki je del skupnosti držav donatoric v tej regiji, je bila do lanskega leta dokaj pasivna članica te banke, kar želimo spremeniti. Regija LAK je geografsko sicer oddaljena, vendar kulturno in glede na prioritete blizu, je poudarila državna sekretarka.

Sodelovanje je lahko koristno za obe strani - slovenska podjetja imajo veliko znanja in prebojnih tehnologij, s katerimi lahko prispevajo k razvoju regije, hkrati pa lahko s sodelovanjem v razvojnih projektih dodatno okrepijo svoja znanja in izboljšajo tehnologije, je povedala državna sekretarka. Ob tem je izrazila upanje, da se bodo kmalu tudi slovenska podjetja prijavljala in zmagovala na javnih razpisih banke IDB.

Državna sekretarka na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Sanja Štiglic pa je v nagovoru izpostavila strateški pomen držav regije LAK za Slovenijo ter krepitev sodelovanja na področjih skupnih interesov, kot so znanost, digitalizacija, umetna inteligenca ter okolje, s poudarkom tudi na vodi, gozdovih in podnebnih spremembah.

Z državami LAK smo kljub geografski oddaljenosti oblikovali trdno partnerstvo in sodelovanje, ki se zrcali v dvostranskih odnosih, dialogih v okviru EU – LAK ter v mednarodnih organizacijah, še zlasti v Organizaciji združenih narodov. Z  namenom poglabljanja in krepitve vsestranskega sodelovanja z regijo LAK slovensko zunanje ministrstvo že nekaj let organizira mednarodno konferenco Dnevi Latinske Amerike in Karibov z več tematskimi dogodki, kot je tudi ta seminar.

Strokovnjaki IDB so na seminarju predstavili splošno organiziranost IDB, njeno delo v regiji LAK in sistem javnega naročanja ter sledenja projektom v regiji, v katerih lahko podjetja sodelujejo. Predstavili so tudi platformo za povezovanje kupcev in ponudnikov v tej regiji Povežimo Ameriko - ConnectAmericas (v angleščini), nato pa so sledile predstavitve strokovnjakov po različnih sektorjih in predstavitev direktorja centra odličnosti Vesolje-SI Tomaža Rodiča, ki na podlagi lanskega seminarja že tke vezi v regiji LAK.

Ministrstvo za finance bo glede na pozitiven odziv s tovrstnimi seminarji nadaljevalo tudi v prihodnje.