Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin v Podgorici zagotovil nadaljnjo podporo Slovenije Črni gori na poti v EU

Državni sekretar Marko Štucin se je v Podgorici srečal z ministrom za zunanje zadeve dr. Filipom Ivanovićem, ministrico za evropske zadeve Maido Gorčević ter vodjo Delegacije EU v Črni gori Oano Cristino Popa. Na političnih konzultacijah se je sestal z državnim sekretarjem na Ministrstvu za zunanje zadeve Črne gore Milisavom Raspopovićem.
Sogovornika se rokujeta pred zastavami

Državni sekretar Marko Štucin in državni sekretar na Ministrstvu za zunanje zadeve Črne gore Milisav Raspopović | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

Poleg dvostranskih odnosov sta državna sekretarja govorila o evropski poti Črne gore, aktualnih evropskih temah ter članstvu Slovenije v Varnostnem svetu Organizacije združenih narodov.

Državna sekretarja Štucin in Raspopović sta se strinjala, da imata Slovenija in Črna gora zelo dobre odnose ter da med njima poteka razvejan politični dialog, na kar kažejo redni dvostranski obiski in srečanja na vseh ravneh.

Večji del pogovorov sta namenila širitvenemu procesu EU, pri čemer je državni sekretar Štucin sogovorniku ponovno zagotovil nadaljnjo podporo in pomoč Slovenije Črni gori pri prilagajanju evropskim standardom. "V trenutnih geopolitičnih razmerah je zelo pomembno, da Črni gori in drugim državam v regiji zagotovimo jasno evropsko perspektivo. To je ključno za zagotavljanje stabilnosti na Zahodnem Balkanu. Zato pozdravljamo načrte nove vlade za pospešitev izvajanja reform, predvsem pri poglavjih 23 in 24 v pristopnih pogajanjih EU," je poudaril državni sekretar Štucin.

Državni sekretar Raspopović je predstavil dosedanje dosežke in načrte aktualne vlade na področju reform, povezanih z načrti Črne gore za začetek zapiranja posameznih pogajalskih poglavij.