Skoči do osrednje vsebine

86. redna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada je na današnji seji sprejela predlog Zakona o izvajanju uredbe EU o enotnem trgu digitalnih storitev in sklep o sodelovanju Slovenije v postopku za izdajo svetovalnega mnenja Meddržavnega sodišča v Haagu o politikah in praksah Izraela na zasedenem palestinskem ozemlju, vključno z Vzhodnim Jeruzalemom.

Vlada Republike Slovenije je potrdila predlog Zakona o izvajanju uredbe EU o enotnem trgu digitalnih storitev, poimenovanem kot Akt o digitalnih storitvah, ki je ključen za vzpostavitev varnega, predvidljivega in zaupanja vrednega spletnega okolja. Akt določa pravila delovanja za ponudnike posredniških storitev, kot so na primer ponudniki storitev dostopa do interneta. V Sloveniji so to na primer Telekom Slovenije, T2, A1, Telemach. Pravila so določena tudi za spletne platforme, kot so Facebook, X, Instagram itn in spletne tržnice, kot je v Sloveniji recimo Bolha. Posebej poudarjamo, da določbe akta ne veljajo za spletne medije. Te vsebine bo še naprej urejal Zakon o medijih.

Predlog zakona tudi določa, da je Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) pristojen organ za izvajanje Akta o digitalnih storitvah (tako imenovani koordinator digitalnih storitev). Agencija bo med drugim nadzirala spoštovanje izvajanja Akta pri prej naštetih ponudnikih, in tudi podeljevala status zaupanja vrednih prijaviteljev, ki bodo opozarjali na nezakonite prakse na spletu. S sprejemom zakona bo omogočeno, da se odstranijo nezakonite spletne vsebine. Predlog zakona določa sodno pristojnost za odstranjevanje nezakonitih vsebin s spleta, kar pa ne velja za spletne medije, saj zanje velja zakonodaja s področja medijev. S predlogom zakona se Slovenija odziva na potrebo po prilagoditvi spletnega okolja, s čimer se bosta okrepili varnost in zaupanje v digitalne storitve.

Vlada je sprejela Sklep o sodelovanju Republike Slovenije v postopku za izdajo svetovalnega mnenja Meddržavnega sodišča v Haagu o politikah in praksah Izraela na zasedenem palestinskem ozemlju, vključno z Vzhodnim Jeruzalemom.

Slovenija se bo v svoji vlogi v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom osredotočila na dolžnosti okupacijske sile za vzpostavitev in ohranitev javnega reda in varnosti na zasedenem ozemlju in na pravne posledice za kršitve teh obveznosti.

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon na novinarski konferenci po seji vlade

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon na novinarski konferenci po seji vlade | Avtor: Danijel Kovačič Grmek/UKOM

1 / 2