Skoči do osrednje vsebine

Načrti za praznovanje dvajsete obletnice članstva Slovenije v Evropski uniji

1. maja 2024 bo minilo 20 let od včlanitve Slovenije v Evropsko unijo (EU) in hkrati največje širitve EU v njeni zgodovini. Zato smo na vladi v sodelovanju z drugimi institucijami, kot sta Državni zbor, Urad predsednice republike ter pisarni Evropske komisije in Evropskega parlamenta v Sloveniji, pripravili različne aktivnosti.

Informacije o dogajanju v Sloveniji, Bruslju in širše bodo dostopne na vladni spletni strani.

Vrhunec praznovanja bo potekal od konca aprila do dneva Evrope 9. maja 2024. Mladi bodo o obletnici razmišljali, ustvarjali in razpravljali v okviru natečaja Evropa v šoli, projektov Evropska vas in Evropa v šole ter ob obiskih vlade v okviru projekta aktivnega državljanstva.

Na dan Evrope, 9. maja 2024, bo praznovanje potekalo v Novi Gorici, kjer smo praznovali že vstop v Evropsko unijo in kjer bo v letu 2025 zaživela evropska prestolnica kulture. Festivalsko dogajanje čez dan in dogodki s strokovnimi javnostmi se bodo zvečer zaključili z državno proslavo pred Slovenskim narodnim gledališčem Nova Gorica.

Skupaj z ostalimi državami, ki so postale članice EU 1. maja 2004, bomo obletnico praznovali tudi v Bruslju, kjer se bo Slovenija februarja predstavila na svetlobnem festivalu Bright. Praznovanje vseh desetih držav, ki so se včlanile 2004, pa bo potekalo v začetku maja na dnevu odprtih vrat Sveta EU.

Dvajseta obletnica je priložnost, da se ozremo na takratno odločitev, da postanemo članica Evropske unije, iz časovne oddaljenosti, ki nam že zagotavlja objektiven pogled in dovolj dolgo obdobje za resno analizo. Glede na rezultate zadnje raziskave Eurobarometra, se Slovenci zavedamo, da članstvo vpliva na naša življenja in ocenjujemo, da imamo zaradi članstva koristi. In res nam je članstvo prineslo finančne in razvojne prednosti, državljanom so se nam odprle možnosti za zaposlovanje v drugih državah članicah, poenostavljeno je potovanje znotraj EU, s skupno denarno enoto evrom je poenostavljeno poslovanje podjetij in plačevanje posameznikov.

Članstvo v Evropski uniji nam prinaša še številne druge koristi, a tudi odgovornosti. Skupaj z ostalimi 26 državami članicami si moramo prizadevati, da Evropa ostane celina z različnimi tradicijami in jeziki, vendar s skupnimi vrednotami, kot so demokracija, svoboda in socialna pravičnost. Spoštovanje teh vrednot izkazujemo tudi z udeležbo na evropskih volitvah. Letos bomo slovenski volivci izbirali enega evropskega poslanca več, se pravi, da bo v Evropskem parlamentu sedelo devet parlamentarcev iz Slovenije, ki bodo za skupno mizo tudi v prihodnje iskali in sprejemali odločitve, ki bodo dobre za vse nas Evropejke in Evropejce.