Skoči do osrednje vsebine

Na Evropski šoli v Bruslju vzpostavljena slovenska jezikovna sekcija

Na zasedanju Sveta guvernerjev Evropskih šol, ki je potekal v Bruslju od 5. do 7. decembra, je bila soglasno potrjena vzpostavitev slovenske jezikovne sekcije na Evropski šoli Bruselj I. Slovenska sekcija bo uvedena s šolskim letom 2024/25.

Slovenska sekcija bo najprej uvedena na predšolski ravni, in sicer v v dveh letnikih, potem pa vsako leto en letnik več, vse do zaključka srednješolskega izobraževanja.

Za slovensko skupnost v Bruslju je to zelo pomembna odločitev, saj bo omogočala izobraževanje otrok staršev, zaposlenih v institucijah in agencijah Evropske unije na predšolski, osnovnošolski in srednješolski ravni, v slovenskem jeziku. Do zdaj to ni bilo mogoče, saj so se ti slovenski otroci v Bruslju šolali v angleškem, francoskem ali nemškem jeziku. Lastne jezikovne sekcije v Evropskih šolah v Bruslju do zdaj nista imeli samo Hrvaška in Slovenija, z vzpostavitvijo slovenske jezikovne sekcije v šolskem letu 2024/25 pa bo tudi Slovenija omogočila celotno šolanje slovenskih otrok v maternem jeziku.

Prizadevanja za takšen dogovor so posledica srečanj slovenske delegacije z Ministrstva za vzgojo in izobraževanje ter Stalnega predstavništva v Bruslju s predstavniki Evropske šole v Bruslju, tudi na ministrski ravni. Vzpostavitev slovenske jezikovne sekcije ne vpliva na vse že do zdaj vpisane slovenske učenke in učence, ki normalno nadaljujejo svoje šolanje, kot so ga pričeli. 

Evropska šola je sistem šol izobraževalnih ustanov, ustanovljenih v državah članicah Evropske unije. Trenutno je vzpostavljenih 13 Evropskih šol v Belgiji, Luksemburgu, Nemčiji, na Nizozemskem, v Italiji in Španiji ter še 23 tako imenovanih akreditiranih evropskih šol, ki so vzpostavljene v nacionalnih sistemih držav članic Evropske unije, ena od teh je vzpostavljena tudi v Ljubljani (Evropska šola Ljubljana). Vse Evropske šole zagotavljajo večjezično in večkulturno izobraževanje v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah ter sledijo posebnemu učnemu načrtu in ponujajo diplomo evropske mature.