Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Štiglic na rednem srečanju zunanjih ministrov Nata

Državna sekretarka Sanja Štiglic se je udeležila dvodnevnega srečanja zunanjih ministrov Nata in Švedske. Ministri so opravili razpravo o aktualnih mednarodnih razmerah, ki jih zaznamujeta vojna v Ukrajini in spopad na Bližnjem Vzhodu. Ministri so izmenjali stališča o položaju na Zahodnem Balkanu. Prvič je potekalo srečanje Sveta Nato – Ukrajina v formatu zunanjih ministrov.
rokovanje, Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg in državna sekretara na MZEZ Sanja Štiglic

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg in državna sekretara na MZEZ Sanja Štiglic | Avtor: Nato

1 / 3

Zunanji ministri so prvi dan opravili razpravo o ruski vojaški agresiji na Ukrajino. Naslovili so kibernetske napade na energetsko infrastrukturo in z njimi povezano izsiljevanje, dezinformacije ter tudi izrabljanje migracij v politične namene. Ministri so obravnavali vprašanje odnosov s Kitajsko in pomen dialoga, še posebej na področju klimatskih sprememb in nadzora nad oboroževanjem. Pozdravili so pogovore, ki so jih tudi v zadnjem času imele z njo številne zaveznice. Ministri so skupaj z visokim predstavnikom EU za zunanjo in varnostno politiko izmenjali stališča o razmerah na Zahodnem Balkanu, o nadaljnji krepitvi in prilagajanju prisotnosti Zavezništva, skupnem prispevku k stabilizacij razmer ter o transatlantski perspektivi regije.

Drugi dan je potekalo prvo srečanje Sveta Nato - Ukrajina v formatu zunanjih ministrov. Ministri so ponovno potrdili dolgoročno podporo Ukrajini. Govorili so o evro-atlantski prihodnosti Ukrajine ter potrdili priporočila glede ukrajinskih reform. Poudarili so tudi enotnost in solidarnost zaveznic v odzivu na čedalje bolj zahtevno varnostno okolje.

Ob robu zasedanja so državna sekretarka Štiglic in ministri Češke, Grčije, Hrvaške, Italije in Slovaške na neformalnem srečanju o podpori za začetek pristopnih pogajanja Bosne in Hercegovine sprejeli skupno izjavo (word, 9,69 KB).