Skoči do osrednje vsebine

Otvoritev Konzulata Republike Slovenije v Hamburgu

23. novembra 2023 se je v Hamburgu slovesno odprl konzulat Republike Slovenije, ki ga bo vodil častni konzul dr. Heiko Fischer, uspešen podjetnik in prijatelj Slovenije. Konzulat bo pristojen za zvezni deželi Hamburg in Schleswig-Holstein.

Na otvoritvi, ki je potekala v osrčju hamburškega pristanišča Hafen-Klub, so zbrane goste, med katerimi so bili gospodarstveniki, novinarji in konzuli, pozdravila veleposlanica dr. Ana Polak Petrič, senatorka in druga županja mesta Hamburg ga. Katharina Fegebank in častni konzul dr. Heiko Fischer.

Slovenija je v preteklosti že imela konzulat v Hamburgu, in sicer prvič leta 1994, saj se zavedamo pomembnosti prisotnosti Slovenije v tem zgodovinskem evropskem centru trgovanja.  Veleposlanica je v nagovoru izpostavila možnosti za tesnejše sodelovanje Slovenije s Hamburgom, posebej na področju gospodarstva, kulture in znanosti. Tako kot je pristanišče v Hamburgu pomembno za gospodarstvo Nemčijo, je Luka Koper strateškega interesa za Slovenijo, zato vidimo možnosti povezovanja na področju logistike in transporta, posebej v kontekstu zelene preobrazbe.

Z odprtjem novega konzulata upamo na več prepoznavnosti Slovenije kot turistične destinacije, tudi na nemškem severu. Odprtja konzulata se je udeležila tudi vodja predstavništva STO v Nemčiji, ga. Rebeka Kumer Bizjak.

Hamburg je tudi pomembno kulturno središče, zato se z odprtem častnega konzulata, v sodelovanju s Slovenskim kulturnim centrom – SKICA Berlin, odpirajo nove priložnosti za predstavitev slovenske kulture v tem prostoru.

Skrb za slovensko skupnost je ena prioritet dela konzulatov, zato se je veleposlanica, skupaj z drugimi uslužbenci, srečala tudi z rojaki in rojakinjami, ki živijo in delajo v Hamburgu. Predstavili so svoje aktivnosti druženja in srečanj, posebej pod okriljem slovenske katoliške misije ter lokalnega odbora društva VTIS. Veleposlanica se je zahvalila za tvorno sodelovanje in izrazila željo, da bo novo odprti slovenski konzulat doprinesel k še večji povezanosti in prepoznavnosti Slovenk ter Slovencev in na splošno Slovenije. Slovenske skupnosti po vsej Nemčiji imajo pomembno vlogo pri ohranjanju slovenskega jezika, kulture in tradicij.

Častnemu konzulu dr. Fischerju želimo veliko uspehov in zadovoljstva pri opravljanju dela ter veselja in ponosa ob zastopanju Slovenije v Hamburgu in Schleswig Holsteinu.