Skoči do osrednje vsebine

Investicije za kakovostnejšo ponudbo slovenskih smučišč ministrstvo podprlo s 55,4 milijoni evrov

Devet smučarskih centrov bo z investicijami v skupni višini 76,5 milijonov evrov prišlo do kakovostnejše infrastrukture, celoletne ponudbe in bogatejših doživetij. Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je prestrukturiranje smučarskih centrov v gorske centre s celoletno ponudbo podprlo z dobrih 55,4 milijona evrov.

Slovenska turistična organizacija (STO) je intenzivirala in nadgradila promocijske aktivnosti, s katerimi ljubitelje zimskega oddiha seznanja z novostmi v ponudbi gorskih središč ter novimi doživetji v zimski sezoni 2023/2024. Združenje Outdoor Slovenija in Združenje slovenskih žičničarjev sta poudarila pomen investicij pri prestrukturiranju smučarskih centrov v gorske centre s celoletno ponudbo in predstavila novosti, ki so jih za ljubitelje smučanja pripravili to zimo.

KrvavecVogelVelika PlaninaCerknoGolteRoglaKopeMariborsko Pohorje in Trije kralji bodo do konca leta 2023 izvedli velike infrastrukturne investicije v skupni vrednosti 84 milijonov evrov, podprte s sofinanciranjem Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport v višini več kot 55,4 milijonov evrov. Ključnega pomena je, da je razvoj slovenskih smučarskih centrov usmerjen v razvoj celoletnega trajnostnega turizma.  

Ministrstvo je lani podprlo prestrukturiranje 9 smučarskih centrov v celoletne gorske turistične centre, v višini dobrih 55,4 milijona evrov. »S to podporo države smo spodbudili investicije v žičniško in drugo infrastrukturo za outdoor turistične aktivnosti v skupni višini 76,5 milijonov evrov. Na razpisu smo podprli vlaganja v žičniško kot tudi drugo turistično infrastrukturo za aktivnosti v naravi, ki niso vezane izključno na zimsko sezono,« je pojasnila generalna direktorica Direktorata za turizem Dubravka Kalin. Dobra infrastruktura gorskih središč (žičnice, sedežnice in drugo) je osnova tudi za razvoj celoletnega turizma in turističnih produktov, ki so v ponudbi tekom celega leta. Vsi prejemniki sredstev pa so s pogodbami o sofinanciranju projektov zavezani tudi k prestrukturiranju ponudbe gorskih središč v celoletna gorska središča za aktivni oddih. Kalinova ob tem poudarja: »To pomeni, da so morali investirati tudi v postavitev ali obnovo infrastrukture za outdoor aktivnosti, ki niso vezane izključno na zimsko sezono (na primer zip line proge, adrenalinski parki, proge za downhill in gorsko kolesarjenje, ureditev tematskih pohodniških poti, tematski parki, doživljajski parki). Na ta način smo smučiščem omogočili, da z dobro žično in drugo turistično infrastrukturo povečajo dodano vrednost teh gorskih centrov skozi vse leto. S tem pa pomembno prispevamo k razvoju celoletnega turizma ne samo teh gorskih centrov, temveč vseh ostalih turističnih in s turizmom povezanih dejavnosti v širši regiji.«

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je s tremi razpisi v lanskem in letošnjem letu za investicije v turistične nastanitve, naložbe v prestrukturiranje gorskih centrov in namestitve ter investicije v javno turistično infrastrukturo izvedel enega največjih investicijskih ciklov v slovenskem turizmu. Na vseh treh javnih razpisih je ministrstvo s sofinanciranjem v višini 142 milijonov evrov evropskih in javnih sredstev podprlo skupaj 136 projektov ter s tem spodbudilo investicije v slovenskem turizmu v skupni višini 359 milijonov evrov. Gre za sredstva iz Sklada za okrevanje in odpornost, iz sklada React EU in sredstva proračuna Republike Slovenije.

STO s promocijskimi aktivnostmi v Sloveniji in na tujih trgih izpostavlja nove investicije gorskih centrov in doživetja v zimski sezoni 2023/2024 

STO je intenzivirala in nadgradila promocijske aktivnosti, s katerimi ljubitelje zimskega oddiha seznanja z novostmi v ponudbi gorskih središč ter novimi doživetji, ki so jih destinacije in ponudniki pripravili za zimo 2023/2024.

Ana Savšek, vodja Sektorja za vsebinski digitalni marketing je poudarila: »Na Slovenski turistični organizaciji izvajamo vrsto promocijskih aktivnosti, kjer Slovenijo izpostavljamo kot izjemno destinacijo za zimske počitnice. Domače in tuje goste navdušujemo za oddih v Sloveniji, ki nudi široko paleto doživetij: od aktivnosti na snegu, ki ga letos bogatijo pomembne investicije smučarskih centrov, do razvajanja v termah, gastronomskih doživetij ter prireditev in božično-novoletnih sejmov v mestih. Intenzivirali smo promocijske aktivnosti, s katerimi nagovarjamo tako splošno kot poslovno in medijsko javnost. Največja kampanja STO, to je globalna digitalna kampanja, od novembra do februarja izpostavlja možnosti doživetij v zimskih mesecih. Na tujih trgih na zunanjih oglaševalskih površinah, v spletnih in specializiranih tiskanih medijih ter na radijskih postajah z oglaševanjem in vsebinskimi članki o zimski turistični ponudbi izpostavljamo Slovenijo kot odlično zimsko ciljno destinacijo. Portal slovenia.info vabi z aktualnimi in privlačnimi zimskimi vsebinami, posebni novičniki na temo zime pa navdušujejo z novimi zgodbami in izbranimi zimskimi doživetji. V začetku decembra bomo slovenske in hrvaške medije v zimskih mesecih gostili na posebni študijski turi. Kot novost na STO pripravljamo oglaševanje z zvočnimi vsebinami na platformi Spotify, kjer bomo vključili tudi zvoke iz slovenske narave pozimi, kot so zvok, ki nastane ob plezanju v letu, zvok cepina, derez, smučanja, teka na smučeh in druge. S tem novim pristopom v promociji želimo turistom na inovativni način približati aktivna doživetja Slovenije pozimi.«

STO Slovenijo kot privlačno zimsko destinacijo v vrsti promocijskih aktivnosti izpostavlja na slovenskem in tujih trgih, od koder beležimo največje zanimanje za aktivna doživetja na smučiščih. V Sloveniji promocijske aktivnosti potekajo v okviru kampanje Vzemi si čas. Moja Slovenija, na lastnih digitalnih kanali STO, s posebnim novičnikom za široko javnost, z izvedbo tematske študijske ture v decembru, zgodbah o zimski ponudbi Slovenije in razlogih, zakaj je Slovenija pozimi prava izbira za oddih  ter z novimi in osveženimi vsebinami na portalu slovenia.info.

Na tujih trgih je turistična ponudba z zimskimi motivi močno izpostavljena v okviru globalne digitalne kampanje na 21ih tujih trgih. Poleg  globalne digitalne kampanje potekajo še druge komunikacijsko-promocijske aktivnosti, še posebej na sledečih trgih: Hrvaška, Srbija, Madžarska, Češka, Poljska, Nizozemska, Italija, Avstrija in Nemčija.

STO v okviru promocijskih in komunikacijskih aktivnosti to zimo ob novostih na slovenskih smučiščih oz. gorskih centrih izpostavlja tudi novosti drugih turističnih ponudnikov in destinacij, med drugim tudi številnih slovenskih naravnih zdravilišč, ki bodo to zimo goste pričakala z novimi investicijami in doživetji.

Med obiskovalci slovenskih smučišč je največ, to je 80 odstotkov, slovenskih. Lansko zimsko sezono smo v Sloveniji zabeležili več kot 1,2 milijona smučarjev na 32 smučiščih. V poletni sezoni je slovenska smučišča obiskalo blizu pol milijona gostov, od tega je bila tretjina tujih, dve tretjini pa domačih gostov.

Novosti slovenskih smučišč 2023/2024 

O izvedbi investicij v žičniško infrastrukturo in o pomenu preoblikovanja smučarskih centrov v gorske centre za aktivni oddih na prostem skozi vse leto sta spregovorila tudi Matej Kandare, direktor združenja Slovenia Outdoor in Boštjan Paradiž, predsednik Združenja slovenskih žičničarjev.  

Matej Kandare je ob priložnosti predstavitve investicij in novosti smučišč izpostavil: »Zimske aktivnosti na prostem so globoko zakoreninjene pri nas in to našo strast do zime želimo prikazati tistemu krogu obiskovalcev, ki bodo to strast in našo gostoljubnost, pestrost, ter ravno pravšnjo velikost gorskih centrov znali ceniti. Zgolj na naših najpomembnejših trgih v tujini smuča 17 mio ljudi. Z usklajenim delovanjem, povezovanjem vseh deležnikov ter razvojem inovativnih integralnih produktov imamo lepe možnosti, da del teh gostov privabimo tudi k nam. Slovenija pozimi ni le smučanje, temveč še vsa ostala paleta aktivnosti na prostem v kombinaciji z bogato kulturno, zgodovinsko in kulinarično spremljavo nudi edinstveno izkušnjo v alpskem prostoru.«   

Boštjan Paradiž je poudaril: »Odobrena evropska sredstva in pomoč države z usmerjenimi razpisi so nam omogočili, da z veliko novostmi in polno energije stopamo v prihajajočo sezono ter optimistično zremo v prihodnost. Ne smemo pozabiti, da tovrstna infrastruktura potrebuje dolgoročne usmeritve in mehanizme, da bomo lahko držali korak s konkurenco v alpskem prostoru in na Balkanu. Dolgoročne inovativne rešitve za celoletni razvoj gorskih centrov so nujno potrebne, saj le delujoči in razviti gorski centri s svojimi multiplikativnimi učinki pozitivno vplivajo na lokalno gospodarstvo, skupnost in razvoj regije ter nenazadnje tudi države.« 

Kot sta izpostavila, je ljubiteljem smučanja na voljo vseslovenska smučarska vozovnica, podrobnejše informacije o prodaji vozovnic Združenja slovenskih žičničarjev pa so na voljo na novi oz. prenovljeni spletni strani www.skislovenia.eu 

Na spodnjem naslovu pa so na enem mestu na voljo aktualne snežne razmerje na smučiščih za vsa slovenska smučišča. 

V zadnjih sezonah se pospešeno razvijajo tudi smučarsko tekaški centri. Od letos bo na voljo tudi skupna smučarsko tekaška karta, ki bo veljala v večini smučarsko tekaških centrih po Sloveniji. Več informacij je na voljo na spletni strani Slovenia Outdoor, kjer je tudi povezava za nakup in povezava do aktualnih snežnih razmer v tekaških centrih.

Investicije, podprte s sredstvi ministrstva za prestrukturiranje

Slovenski gorski centri bodo v tej zimski sezoni ljubitelje aktivnega oddiha na snegu razveseljevali z 11 novimi žičniškimi napravami in sicer 3 šestsedežnicami, 6 štirisedežnicami, eno vlečnico in eno krožno kabinsko žičnico. Investicije so podprte iz naslova kohezijskih sredstev (React EU). 

Krvavec

Ime gorskega centra oziroma investitorja: Rekreacijsko turistični center Krvavec d. o. o., Gorski center (GC) Krvavec

Celotna vrednost investicije: 10.977.000 evrov (sofinanciranje države: 8.000.000 evrov)

Datum, ko bodo naložbe na voljo turistom: december 2023

Naložbe:

  • nova šest sedežnica Zvoh z ogrevanimi sedeži in zaščitnimi kabinami,
  • širitev dveh prog med progo 14 ter med progo 10 in 15 v skupni dolžini 1050 metrov in širini 109 metrov,
  • namestitev novih 15 sedežev na žičniško napravo, kar bo povečalo zmogljivost prevoza smučarjev.

Po zaključku smučarske sezone 2023/2024 (predvideno v maju) bodo obiskovalci imeli na voljo:

  • obnovljen in razširjen pustolovski park,
  • najem električnih koles z aplikacijo za vodene ture po krvavškem hribovju,
  • počitek na vrhu Zvoha, kjer se  bodo sprehodili med postavljenimi energijskimi točkami,
  • novo Trim stezo v dolžini štirih kilometrov, s postavljenimi 15 različnimi telovadnimi orodji,
  • novo postavljen disc golf park,
  • obnovljen gokart park.

Pohorje 

Ime gorskega centra oziroma investitorja: Javno podjetje Marprom d. o. o.

Celotna vrednost investicije: 7.459.552 evrov (sofinanciranje države: 5.967.641 evrov)

Datum, ko bodo naložbe na voljo turistom: december 2023 

Naložbe:

  • postavitev nove štirisedežnice Ruška, vlečnice Ruška,
  • postavitev nove vmesne postaje Pohorska vzpenjača,
  • izgradnja novih kolesarskih prog (3),
  • postavitev gibalnih parkov (3),
  • postavitev trase za gorski go cart,
  • nabava kartomatov (3) za prodajo kart za outdoor park,
  • nabava usmerjevalnih tabel,
  • nabava križev za kontrolo dostopa (ob vstopu na napravo),
  • nabava interaktivne mobilne aplikacije za gorske kolesarje,
  • vzpostavitev 5-zvezdičnega doživetja in tesnejšega sodelovanja z lokalnimi deležniki.

Golte

Ime gorskega centra oziroma investitorja: GOLTE d. o. o., GC GOLTE

Celotna vrednost investicije: 11.332.000 evrov (sofinanciranje države: 7.155.949 evrov)

Datum, ko bodo naložbe na voljo turistom: december 2023

Naložbe:

  • Staro sedežnico Smrekovec in vlečnico Stari stani bosta nadomestili dve sodobni 4 sedežnici, obeta pa se tudi digitalizacija prodaje smučarskih vozovnic in tehnične izboljšave na obstoječi infrastrukturi
  • produkti, ki bodo pripomogli k preoblikovanju centra v vseletno gorsko središče:
  • nov pustolovski park Avantura park Golte,
  • nov Zip coaster,
  • nov otroški tematski park/igrišče ob hotelu Golte,
  • nov produkt prosti pad,
  • nov produkt jump & slide park,
  • pet zvezdično doživetje »opazovanje zvezd« v štirih kupolah lociranih na Treh plotih ob jezeru.

Rogla 

Ime gorskega centra oziroma investitorja: Unitur d.o.o.

Celotna vrednost investicije: 12.269.045 evrov (sofinanciranje države: 8.000.000 evrov)

Datum, ko bodo naložbe na voljo turistom: december 2023

Naložbe:

  • Nova šest sedežnica Mašinžaga z ogrevanimi sedeži in zaščitnimi kabinami, ki bo zamenjala obstoječi vlečnici Mašinžaga I in Mašinžaga II,
  • poslovanje operacije tudi izven glavne zimske in letne sezone, vendar ne manj kot 9 mesecev,
  • število novih delovnih mest: 8,
  • dvig površine prog žičniških naprav za 10,4 odstotka,
  • povečanje kapacitet žičniških naprav za 1,
  • pridobitev dveh okoljskih znakov,
  • leteči tobogan,
  • bike park,
  • produkt gozdni pustolovski izziv,
  • steza za gorske vozičke, ki jih poganja gravitacija,
  • pohodniški in kolesarski festival,
  • kulinarični produkt.

Velika Planina 

Ime gorskega centra oziroma investitorja: Velika Planina d. o. o., GC Velika Planina

Celotna vrednost investicije: 8.800.000 evrov (sofinanciranje države: 7.040.000 evrov)

Datum, ko bodo naložbe na voljo turistom: december 2023

Naložbe:

  • Postavitev nove šestsedežnice, ki bo imela 3 postaje in bo  povezala zgornjo postajo nihalke, ki leži na nadmorski višini 1400 metrov na lokaciji Šimnovec z gostiščem Zeleni rob na višini 1614 metrov in najvišjim vrhom Velike planine, Gradiščem, ki leži na nadmorski višini 1660 metrov.
  • ostale nove/obnovljene investicije:
  • gorska e-kolesa,
  • prostor za shranjevanje e-koles,
  • polnilnice za e-kolesa,
  • poletni park za otroke,
  • sonaravno otroško igrišče,
  • mini otroški adrenalinski park.

Kope 

Ime gorskega centra oz. investitorja: VABO d. o. o., GC Kope

Celotna vrednost investicije: 9.693.000 evrov (sofinanciranje države: 7.723.350 evrov)

Datum, ko bodo naložbe na voljo turistom: december 2023

Naložbe: 

  • postavitev nove žičniške infrastrukture:
  • izgradnja nove štirisedežnice KOPNIK,
  • izgradnja nove štirisedežnice PAHERNIK,
  • izgradnja nove vlečnice VELIKA KOPA;
  • uvedba novih turističnih produktov, ki podaljšujejo turistično sezono na Kopah:
  • novi bike traili Kopnik in Pahernik – Velika kopa,
  • e-kolesa in šola kolesarjenja na kopah,
  • adrenalinski park,
  • digitalizacija (uvedba fizične kartice DIGI KARTICA KOPE in digitalne aplikacije APP KOPE).

Vogel 

Ime gorskega centra oziroma investitorja: Žičnice Vogel Bohinj d. o. o.

Celotna vrednost investicije: 8.773.879 evrov (sofinanciranje države: 6.471.498 evrov)

Datum, ko bodo naložbe na voljo turistom: december 2023

Naložbe:

  • zamenjava dvosedežnice Zadnji Vogel s panoramsko krožno kabinsko žičnico,
  • uvedba 4 novih storitev/proizvodov izven zimske sezone,
  • outdoor park,
  • organiziranje 5 zvezdičnega kulinaričnega doživetja pod zvezdami,
  • snežni rafting,
  • otroški park,
  • disc golf,
  • tematska pot.

Trije Kralji 

Ime gorskega centra oziroma investitorja: RTC "JAKEC" Trije Kralji d. o. o.

Celotna vrednost investicije: 4.013.643 evrov (sofinanciranje države: 3.030.061 evrov)

Datum, ko bodo naložbe na voljo turistom: december 2023

Naložbe:

  • Zamenjava obstoječe vlečnice in postavitev nove štiri sedežnice,
  • Uvedba novih storitev/proizvodov (bike park, lokostrelski poligon, plezalna stena in vzpostavitev boljših vzletnih pogojev za jadralne padalce),
  • Novo 5 zvezdično kulturno-kulinarično doživetje,
  • Povečanje smučarskih površin za 8320 kvadratnih metrov ali 28,57 odstotka,
  • Povečanje prevoznih kapacitet (potniki/ura) za 31,11 odstotka,
  • plezalna stena,
  • bike park,
  • lokostrelstvo.

Cerkno 

Ime gorskega centra oziroma investitorja: Smučarski center Cerkno – Postojnska jama d. d. , poslovna enota Hotel Cerkno

Celotna vrednost investicije: 3.159.970 evrov (sofinanciranje države: 2.035.552 evrov)

Datum, ko bodo naložbe na voljo turistom: Pričetek zimske sezone 2023/2024

Naložbe:

  • izgradnja adrenalinskega – avanturističnega parka (pričetek obratovanja poleti 2023),
  • plezalna stena (pričetek obratovanja poleti 2023),
  • nakup 50 električnih koles,
  • digitalizacija treh kolesarskih tur,
  • nakup energetsko varčnega topa,
  • uveljavitev Zero waste strategije v Hotelu Cerkno,
  • posodobitev elektronike, nadzornega sistema in krmiljenja na štirisedežnici Brdo, štirisedežnici Davča in šest sedežnici Lom (obratovanje s pričetkom zimske sezone 2023/24).

Strategija slovenskega turizma

Financiranje in sofinanciranje vlaganj v kakovostno in trajnostno preoblikovanje gorskih centrov, žičniških sistemov in smučišč v Slovenij je tudi eden od pomembnih ukrepov, ki jih opredeljuje Strategija slovenskega turizma 2022-2028. Investicije v žičniško infrastrukturo in preoblikovanje smučarskih centrov v gorske centre za aktivna doživetja na prostem, ki so gostom na voljo skozi vse leto, pomembno vpliva na dvig konkurenčnosti slovenskih smučišč, kakovostnejšo uporabniško izkušnjo turistov in obiskovalcev, in na doseganje višje dodane vrednosti ter cilja desezonalizacije slovenskega turizma. Strategija opredeljuje, da je pri preoblikovanju gorskih centrov, žičniških sistemov in smučišč v Sloveniji potrebno slediti strateškim usmeritvam na področju turizma, in sicer razvoju trajnostnega, avtentičnega, butičnega turizma, ki temelji na kakovostnih produktih in izkoriščanju izjemnih naravnih potencialov. Obenem pa je treba upoštevati tudi občutljivost in ranljivost gorskega sveta ter tradicijo planinstva, kar za gorski svet narekuje trajnostni način obiskovanja, vključno z minimalnim obremenjevanjem gorskega sveta z infrastrukturo in puščanjem minimalnega okoljskega odtisa.