Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon vztrajno o nujnosti takojšnjega humanitarnega premirja v Gazi

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je udeležila neformalnega videokonferenčnega srečanja ministrov EU za zunanje zadeve o razmerah v Izraelu in regiji.
Ministrica Tanja Fajon na videokonferenčnem srečanju zunanjih ministrov EU, gleda proti zaslonu

Ministrica Tanja Fajon na videokonferenčnem srečanju zunanjih ministrov EU | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 2

Visoki predstavnik za zunanjo in varnostno politiko Evropske unije Josep Borrell je ministrice in ministre obvestil o rezultatih obiska na Bližnjem vhodu in v Zalivu, kjer se je mudil nedavno. Obvestil jih je, da je sogovornikom iz Izraela, Palestine, Jordanije, Bahrajna, Katarja in Saudove Arabije prenesel skupna sporočila Evropske unije in se zavzel za njeno nadaljnjo angažiranost v regiji.

Ministri so razpravljali o vedno slabši humanitarni situaciji v Gazi ter o možnih nadaljnjih aktivnostih in angažiranju EU. "Nujno je takojšnje humanitarno premirje, razmere v Gazi so grozljive, tragične in se iz dneva v dan slabšajo. Na mednarodni dan otrok smo priča grobišču več tisoč otrok, bombardiranju šol. To so grobe kršitve mednarodnega humanitarnega prava. Naša odgovornost je, da zaščitimo najbolj ranljive," je na srečanju med drugim povedala ministrica Fajon.

Vnovič se je zavzela za zaščito civilistov in zagotovitev humanitarnih koridorjev, da bo pomoč prišla do ljudi ter pozvala k izpustitvi talcev. Poudarila je pomen preprečevanja prelivanja konflikta v regijo ter izrazila zaskrbljenost zaradi povečanja nasilja izraelskih naseljencev in žrtev na Zahodnem Bregu.

Ministri so se strinjali, da je treba nasloviti prihodnost palestinske države na osnovi dveh držav, kar bo pripomoglo k trajnostnemu in trajnemu miru na Bližnjem vzhodu. "Največje zagotovilo za varnost Izraela je oblikovanje palestinske države, mirno sobivanje Izraelcev in Palestincev," je še povedala ministrica Fajon.

Napovedala je, da v kratkem potuje v regijo z željo, da Slovenija aktivno prispeva k stabilizaciji razmer in iskanju morebitne politične rešitve.