Skoči do osrednje vsebine

Ustvarjalna Obzorja

Motovila (Center Ustvarjalna Evropa v Sloveniji, v angleščini Creative Europe Desk Slovenia - CED Slovenija) je v sodelovanju z Direktoratom za znanost in inovacije Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije (MVZI) v okviru Meseca znanosti v četrtek, 9. novembra 2023, izvedla informativni dan, na katerem sta bila predstavljena dva EU programa: Ustvarjalna Evropa in Obzorje Evropa.

Obzorje Evropa (v angleščini Horizon Europe) je okvirni program EU za raziskave in inovacije, ki je osredotočen predvsem na globalne izzive in evropsko industrijsko konkurenčnost podjetij. V sklopu tako imenovanega Grozda 2 »Kultura, ustvarjalnost in vključujoča družba« v letu 2024 omogoča priložnosti za kulturni in ustvarjalne sektorje, in sicer za krepitev demokratičnega upravljanja in udeležbe državljanov, varovanja in promocije kulturne dediščine ter odzivanja in oblikovanja večplastne družbene, gospodarske, tehnološke in kulturne transformacije.

Ustvarjalna Evropa (v angleščini Creative Europe) je program EU za podporo kulturnim in ustvarjalnim sektorjem v Evropi. Program tudi v letu 2024 omogoča razpisne priložnosti, ki so zanimive za ustvarjalce in organizacije v kulturnih in ustvarjalnih sektorjih, da soustvarjajo in sodelujejo prek meja in dosežejo širše občinstvo ter pri tem obravnavajo aktualna družbena vprašanja.

Na četrtkovem dogodku sta sta udeležence uvodoma pozdravila dr. Tomaž Boh, vršilec dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za znanost in inovacije (MVZI) in Mateja Lazar, vodja CED Slovenija. Dr. Davor Kozmus (Nacionalna kontaktna točka, MVZI) je predstavil ključne poudarke programa Obzorje Evropa in aktualne razpise v letu 2024 za kulturni in ustvarjalne sektorje. Tanja Kos (Motovila - CED Slovenija) je predstavila ključne poudarke programa Ustvarjalna Evropa KULTURA in aktualne razpise za leto 2024. Mag. Darija Valančič (Nacionalna koordinatorka mreže nacionalnih kontaktnih točk, MVZI) je udeležence seznanila s pravno finančnimi vprašanji pri izvajanju projektov Obzorja Evropa in Ustvarjalna Evropa. Svoje bogate izkušnje pa so predstavili tudi uspešni prijavitelji Obzorja Evropa in Ustvarjalna Evropa: Špela Pavli Perko (Delavski dom Trbovlje), dr. Martin Pogačar (Inštitut za kulturne in spominske študije Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti ), Ajda Pistotnik (Policy Lab) in Simon Gmajner (Zavod Kersnikova).

Dogodek, ki je del aktivnosti nacionalnih informacijskih točk CED Slovenija (Motovila) in nacionalnih kontaktnih točk Obzorje Evropa (MVZI), je bil namenjen predstavnikom kulturnega in ustvarjalnih sektorjev, ki s svojo dejavnostjo segajo na področje raziskav in inovacij in jih zato zanimajo priložnosti za financiranje mednarodnega sodelovanja in povezovanja, ki jih omogočata omenjena evropska programa.

Predstavitve z dogodka

Ustvarjalna Obzorja - Predstavitve