Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon: "Ljudem na Bližnjem vzhodu moramo dati upanje za mir"

Ministrica Tanja Fajon se je udeležila neformalnega srečanja ministrov EU za zunanje zadeve o položaju v Izraelu in regiji. Izrazila je solidarnost z Izraelom in vsemi civilnimi žrtvami.

Slovenija najostreje obsoja vse oblike terorizma vključno s terorističnim napadom Hamasa na Izrael, ki je povzročil izgubo številnih civilistov in nedolžnih življenj.

Slovenijo skrbi zlasti humanitarna situacija in zaščita civilnega prebivalstva na obeh straneh, ustaviti je treba ubijanje ljudi in se zavzeti za izpustitev talcev. "Civilisti žal vedno plačajo najvišjo ceno v konfliktih, pot do miru mora biti vedno največja prioriteta," je poudarila ministrica Fajon in dodala da "Palestinci niso Hamas in zato ne smejo trpeti zaradi dejanj Hamasa."

Nadaljnja razvojna in humanitarna pomoč EU sta ključni, zato bo tudi Slovenija prek Agencije Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem na Bližnjem vzhodu (UNWRA - United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East) namenila dodatno humanitarno pomoč v višini 150.000 evrov.

Slovenija poziva k upoštevanju mednarodnega humanitarnega prava in mednarodnega prava človekovih pravic. Narediti moramo vse, da ne pride do eskalacije situacije in širitve napetosti v regiji. "Vrniti moramo upanje ljudem na Bližnjem vzhodu," je poudarila v svojem nagovoru.

Slovenija se zavzema za obuditev mirovnega procesa in poudarja nujno oživitev rešitve dveh držav. Podpiramo in tudi v prihodnje bomo podpirali vsako mirovno pobudo v tej smeri.

Ministrica je svoj nagovor zaključila s pobudo za neformalno srečanje zunanjih ministrov EU in Lige Arabskih držav s ciljem krepitev prizadevanj za stabilnost v regiji.

Ministrica Fajon je sicer o razmerah v regiji že opravila pogovore z zunanjimi ministri Izraela, Palestine, Egipta in Jordanije.