Skoči do osrednje vsebine

Zelena luč za slovensko-japonsko sodelovanje na področju vodikovih tehnologij

Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igor Papič se je na Japonskem udeležil 20. Foruma o znanosti in tehnologiji v družbi (angleško Science and Technology in Society forum – STS forum). Gre za eno največjih tovrstnih srečanj na svetu, ki se ukvarja z aktualnimi vprašanji glede razvoja znanosti in tehnologije.

Minister dr. Papič je aktivno udeležbo na forumu dopolnil s številnimi dvostranskimi srečanji, med najpomembnejšimi je bilo na temo slovensko-japonskega sodelovanja.

Slovenija je v sodelovanju z japonsko agencijo za napredne energetske in industrijske tehnologije (angleško New Energy and Industrial Technology Development Organization – NEDO) lani uspešno zaključila istoimenski projekt NEDO. Gre za triletni projekt pametnih omrežij, ki se uvršča med največje demonstracijske in najbolj inovativne energetske projekte na svetu. Med državama se zdaj obeta drugo strateško sodelovanje izjemnega pomena, tokrat na področju vodikovih tehnologij.  

Minister dr. Papič se je glede sodelovanja med Slovenijo in Evropsko unijo na eni ter Japonsko na drugi strani najprej pogovarjal z veleposlanikom Evropske unije na Japonskem Jean-Ericom Paquetom, ki je z zanimanjem predlagal nadaljevanje pogovorov s konkretnejšimi koraki. Idejo Slovenije sta podprla tudi japonski minister za gospodarstvo, trgovino in industrijo Yasutoshi Nishimura in predsednik agencije NEDO Saito Tamotsu. Oba sogovornika sta se z ministrom dr. Papičem strinjala, da kot potencialni partnerji čimprej pristopimo k predlogom realizacije. »Potrditev naše ideje na področju vodikovih tehnologij izkazuje najvišjo stopnjo podpore in zaupanja japonske strani Sloveniji, ki se je na podlagi dolgoletnega sodelovanja in še posebej zadnjega skupnega projekta izkazala kot zanesljiv in nadvse kakovosten partner,« je ob tem dejal minister dr. Papič. »Vidne in uspešne evropske države se na primer že več let trudijo, da bi z Japonsko zagnale podoben projekt, pa jim to zaradi visokih japonskih kriterijev še ni uspelo,« je še poudaril.

Med dvostranskimi srečanji ministra dr. Papiča velja izpostaviti še srečanje s predsednikom Univerze v Kjotu prof. Nagahirom Minato. Gre za drugo najstarejšo univerzo na Japonskem, ki se uvršča med deset najboljših azijskih univerz in najboljše univerze na svetu. Pogovor je tekel o širitvi sodelovanja med japonskimi in slovenskimi univerzami. S predsednikom Univerze v Fukui Takanorijem Uedo, ki se prav tako uvršča med najboljše japonske in svetovne univerze, pa sta se pogovarjala o dobrem sodelovanju z Univerzo v Ljubljani na področju robotike ter priložnostih za skupne raziskave na področju umetne inteligence in informacijskih tehnologij.

Minister dr. Papič se je ob robu foruma srečal še s predsednico Evropskega raziskovalnega sveta (angleško European Research Councile – ERC) dr. Mario Leptin, s katero sta spregovorila o sodelovanju v prihajajočih mesecih, ko se bo začel proces priprave novega Okvirnega programa za raziskave in razvoj. Dr. Leptin, ki je junija obiskala Slovenijo, je ponovno poudarila napredek Slovenije na razpisih ERC kot vzorčen primer za druge države. S povečanjem sredstev za znanost upamo, da se bo uspešnost Slovenije na tem področju še izboljšala.

Na STS forumu je minister dr. Papič sicer sodeloval v panelnih razpravah o odprti znanosti, kroženju možganov in zaupanju v znanost. Pri slednji je poudaril potrebno reformo obstoječih sistemov vrednotenja raziskav: »V Sloveniji se ukvarjamo tako z znanostjo za politične pobude kot tudi s komuniciranjem znanosti. Na področju slednjega načrtujemo kontekstualni okvir o tem, kaj je znanstvena komunikacija in kako jo izvajati, da bi ustvarili večji javni interes zanjo in njeno razumevanje. Po drugi strani sodelujemo tudi pri izvajanju misij EU, ki naj bi državljane in javnost postavile v središče razvoja rešitev za globalne izzive našega časa.«