Skoči do osrednje vsebine

Generalni direktor WIPO na srečanjih z gospodarsko-inovacijskim ekosistemom in kreativnim sektorjem

Generalni direktor Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (angleško World Intellectual Property Organization – WIPO) Daren Tang je v okviru obiska v Sloveniji obiskal Institut Jožef Stefan, se sestal s predstavniki slovenskih kolektivnih organizacij ter z nagrajenci letošnjega Dneva inovativnosti, v Tehnološkem parku v Ljubljani pa s startup podjetji.

Prvi obisk generalnega direktorja Tanga v Sloveniji je bil priložnost, da mu poleg bilateralnih srečanj s političnim vrhom pobliže predstavimo slovenski gospodarsko-inovacijski ekosistem ter Slovenijo kot inovativno in k trajnostnim temam usmerjeno državo.

Na Institutu Jožef Stefan o izzivih pri komercializaciji intelektualne lastnine

Generalni direktor Tang je z delegacijo obiskal Institut Jožef Stefan, kjer ga je sprejel direktor Boštjan Zalar. Delegacija WIPO si je skupaj z direktorico Urada za intelektualno lastnino Karin Žvokelj in slovensko veleposlanico v Ženevi Anito Pipan najprej ogledala laboratorije, nato pa je sledila okrogla miza na temo intelektualne lastnine in njene komercializacije. Poleg Tanga so na njej sodelovali tudi rektor Univerze v Ljubljani Gregor Majdič, vršilka dolžnosti direktorja Javne agencije za znanstvenoraziskovalno in inovativno dejavnost Špela Stres, vodja odseka za tehnologije znanja na Institutu Jožef Stefan Sašo Džeroski in direktor podjetja GEM Motors Simon Mandelj.

Direktorica urada Karin Žvokelj je v uvodu v okroglo mizo izpostavila, da sta v dobi hitrega tehnološkega napredka varovanje in uporaba pravic intelektualne lastnine v središču svetovnega gospodarskega dogajanja, zlasti v gospodarstvih, ki temeljijo na znanju. Da bi razumeli ustvarjanje vrednosti v takšnih gospodarstvih, je treba pravice intelektualne lastnine vrednotiti kot pomembna neopredmetena sredstva. Njihovo medsebojno interakcijo in interakcijo z opredmetenimi sredstvi ter finančnim kapitalom je treba meriti, upoštevati in ovrednotiti na nov način.

Sodelujoči na okrogli mizi so se strinjali, da je premišljena komercializacija intelektualne lastnine je lahko odličen vir financiranja nadaljnjih raziskav in razvoja. Med težavami, ki se pojavljajo v praksi, je pomanjkanje posluha podjetij oziroma vlagateljev, pri čemer lahko z dodatnimi spodbudami pomembno vlogo odigra država.

Rektor Univerze v Ljubljani Gregor Majdič je izpostavil težave, s katerimi se raziskovalci pogosto srečujejo, ko želijo inovacije in z njimi povezane tehnologije prenesti v prakso. Ena večjih je, da vlagatelji v veliko primerih nimajo potrpljenja z zagonskimi podjetji, ki postanejo dobičkonosna šele po daljšem obdobju.

Lastno izkušnjo pri tem je predstavil direktor podjetja GEM Motors, ki razvija in izdeluje inovativne elektromotorje, Simon Mandelj. Kot je dejal, je imel srečo, da je uspel pridobiti zasebnega vlagatelja že za razvoj prototipa. "Drugače je z bankami, ki takšne projekte vidijo bolj kot breme," je opozoril.

Vodja Odseka E8 na IJS, ki se med drugim ukvarja z razvojem naprednih informacijskih tehnologij za zajemanje, shranjevanje, upravljanje in odkrivanje znanja s poudarkom na rudarjenju podatkov, Sašo Džeroski je pojasnil, da na odseku zagovarjajo prosto dostopnost svojih izumov. "Odprtokodne rešitve, denimo na področju umetne inteligence, imajo lahko velikanski vpliv na krepitev dodane vrednosti," je poudaril.

Kot primer je izpostavil posebno pozornost industrije zaradi odprtokodnih rešitev, ki je nato vodila v drugačno okrepljeno sodelovanje. Tang je ob tem izpostavil pomen znamčenja kot strateške tržne naložbe. Sicer pa sta se strinjala, da od znanstvenikov in raziskovalcev ne bi smeli pričakovati obvladovanja vseh vidikov razvoja.

Na pomen sodelovanja pri komercializaciji intelektualne lastnine je opozorila tudi Špela Stres. Ena največjih ovir v Sloveniji je po njenih besedah to, da še nismo dosegli spremembe miselnosti, po kateri bi intelektualno lastnino in priložnosti, ki izhajajo iz nje, bolj cenili.

Podelitev letošnjih nacionalnih nagrad WIPO

Po okrogli mizi sta Daren Tang in Karin Žvokelj podelila nacionalni nagradi WIPO najboljšemu inovatorju in najboljšemu podjetju. WIPO nagrado za inovatorje je prejel Denis Đonlagić s Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, ki deluje na področjih laserskih diod, optičnih vlaken, senzorjev, sistemov in aparatur, njegovim odkritjem in inovacijam je bilo podeljenih enajst patentov s popolnim preizkusom. WIPO nacionalno nagrado za podjetja pa je prejela Krka, d. d., ki je eno vodilnih generičnih farmacevtskih podjetij, v svojem celotnem korporativnem razvoju pa aktivno sodeluje z domačimi in tujimi javnimi raziskovalnimi organizacijami. Nagrado je prevzel dr. Aleš Rotar, član uprave in direktor farmacevtskega razvoja in proizvodnje.

Srečanje s kolektivnimi organizacijami

Generalni direktor Tang se je na delovnem kosilu sestal tudi s predstavniki slovenskih kolektivnih organizacij. Predstavili so mu uspehe in izzive ustvarjalnega sektorja v Sloveniji, pogovor je tekel tudi o avtorskih pravicah, ki pomembno prispevajo k rasti gospodarstva in predstavljajo viden del državnega proračuna.

Srečanje s startup podjetji v Tehnološkem parku Ljubljana

Na dogodku, ki ga je vodil direktor Tehnološkega parka Ljubljana Jernej Pintar, so se generalnemu direktorju Tangu predstavila izbrana startup podjetja, s katerimi se je pogovarjal predvsem o izzivih in priložnostih varovanja pravic intelektualne lastnine: modelov, znamk in patentov. Direktorica Žvokelj je na dogodku spregovorila o pripravi prve nacionalne strategije za področje intelektualne lastnine ter o projektih, ki jih urad skupaj z WIPO pripravlja za startup podjetja v Sloveniji: izid Vodnika po intelektualni lastnini za zagonska podjetja, ki bo prilagojen slovenskemu trgu in zakonodaji, ki bo vseboval bo osnove varovanja pravic intelektualne lastnine ter strateške načine za njeno izkoriščanje ter obvladovanje tveganj, ter brezplačno spletno diagnostično orodje (angleško WIPO IP Diagnostics Tool), ki bo podjetjem pomagalo prepoznati njihova sredstva intelektualne lastnine in podalo priporočila za njihovo varovanje.

Obisk podjetja Aerosol, d.o.o., letošnjega prejemnika nagrade WIPO Global Award

Generalni direktor Tang je obiskal tudi podjetje Aerosol, d.o.o., ki je letos prejelo prestižno nagrado Wipo Global Award, ki se vsako leto podeljuje za izjemne dosežke na področju komercializacije intelektualne lastnine. Podjetje Aerosol, d.o.o. je nagrado prejelo kot eno od sedmih nagrajencev izmed kar 553 prijavljenih podjetij s celega sveta. Delegacija si je najprej ogledala podjetje, vključno s proizvodnjo, trženjem in prodajo, laboratorijem Skylab ter raziskavami in razvojem, nato pa je sledil še kratek pogovor in izmenjava izkušenj, izzivov in pogledov na varovanje pravic intelektualne lastnine.

Srečanje z zlatimi nagrajenci letošnjega Dneva inovativnosti

V sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije smo v sklopu obiska organizirali tudi srečanje delegacije WIPO in prejemniki zlatih nacionalnih nagrad na področju inovativnosti. Srečanje je bilo neformalne narave, udeleženci so se pogovarjali o pomembnosti inovacij, poslovanju naših najuspešnejših podjetij ter pomenu intelektualne lastnine za podjetja in celotno družbo.