Skoči do osrednje vsebine

Slovensko podjetje Aerosol prejelo globalno nagrado Svetovne organizacije za intelektualno lastnino

Slovensko podjetje Aerosol d.o.o. je prejemnik globalne nagrade, ki jo Svetovna organizacija za intelektualno lastnino (angleško World Intellectual Property Organization – WIPO) podeljuje malim in srednje velikim podjetjem (MSP), ki s pomočjo pravic intelektualne lastnine uresničujejo svoje poslovne ideje, hkrati pa s svojo inovativnostjo in ustvarjalnostjo doprinesejo k boljši skupni prihodnosti.

Nagrajenci WIPO, direktorica Aerosol d.o.o. Mateja Forštnarič šesta z leve, ob njej desno Daren Tang

Nagrajenci WIPO, direktorica Aerosol d.o.o. Mateja Forštnarič šesta z leve, ob njej desno Daren Tang | Avtor: Berrod/WIPO

Nagrade (angleško WIPO Global Awards) je WIPO podelil drugo leto zapored. Med 548 prijavljenimi podjetji z vsega sveta je neodvisna mednarodna žirija na podlagi več kriterijev izbrala sedem zmagovalcev in prejemnikov nagrad. Kandidati so bili ocenjeni predvsem glede na uspešnost komercializacije njihove intelektualne lastnine, tudi preko domačih meja, ter glede na že obstoječi ali potencialni pozitivni prispevek na ekonomski, družbeni in kulturni ravni, vključno z vprašanji okolja, vključenosti in spola.

Letos so zmagovalci natečaja podjetja iz Kitajske, Francije, Kenije, Mehike, Singapurja in Slovenije. Vseh sedem prejemnikov nagrade bo imelo na voljo prilagojen mentorski program na področjih, kot so dostop do financiranja, vzpostavljanje poslovnih partnerstev in krepitev strategij intelektualne lastnine.

Na slavnostni podelitvi nagrad, ki je 11. julija potekala ob robu zasedanja skupščin držav članic in generalne skupščine WIPO, je generalni direktor Daren Tang poudaril, da »je intelektualna lastnina za MSP hkrati ščit in meč: ne le da pomaga zaščititi njihove ideje, temveč je tudi sredstvo za vstop na nove trge in uspeh na njih.« Dodal je, da si WIPO ravno zato tako močno prizadeva, da bi MSP uporabljala intelektualno lastnino za rast in širjenje. MSP namreč predstavljajo največji delež gospodarstev in so ključni vir inovacij in ustvarjalnosti v vseh sektorjih, na vseh trgih in vidikih življenja. 

Slovensko podjetje Aerosol d.o.o. razvija vrhunske instrumente in metode za merjenje kakovosti zraka, ki jih varujejo s patenti in znamkami, kar jim je pomagalo, da so postali vodilni v tej svetovni niši. So pionirji in vodilni svetovni strokovnjaki na področju meritev in raziskav črnega ogljika in drugih ogljičnih aerosolov. Ogljični aerosoli, med katere spada tudi črni ogljik, so majhni delci v zraku, ki imajo negativen vpliv na naše zdravje in okolje.

Direktorica podjetja Mateja Forštnarič je ob prejemu prestižne nagrade dejala: “Zelo smo hvaležni, ponosni in počaščeni, da smo prejeli globalno nagrado WIPO. Nagrada je dokaz in priznanje ekipi Aerosol Magee Scientific za vsa prizadevanja in delo na področju intelektualne lastnine in njeno uspešno komercializacijo v zadnjih letih. Z nagrado je naše podjetje pridobilo na prepoznavnosti, vidnosti, in dodani vrednosti. Povečuje ugled in prepoznavnost naše blagovne znamke in našega poslanstva, ki je ozaveščanje o negativnem vplivu črnega ogljika in drugih ogljičnih aerosolih na podnebje in zdravje ljudi. Tako lahko voditelji in oblikovalci politik sprejemajo boljše odločitve za našo prihodnost, omejijo negativni vpliv črnega ogljika na zdravje ljudi in podnebne spremembe ter zgradijo trajnostna gospodarstva. Poleg tega je ta nagrada za nas velika spodbuda in motivacija, da še naprej delamo odlične stvari, zelo smo ponosni.”

Direktorica Urada za intelektualno lastnino mag. Karin Žvokelj je podjetju Aerosol d.o.o čestitala za ta izjemen in odmeven uspeh in dodala, da “smo lahko kot Slovenija zelo ponosni, da imamo takšna podjetja, ki premikajo meje na globalni ravni in so primer odlične prakse komercializacije intelektualne lastnine.”