Skoči do osrednje vsebine

Po poplavah bo vlada najprej pomagala najbolj prizadetim ljudem in delu gospodarstva

Predsednik vlade dr. Robert Golob je ob predstavitvi predloga rebalansa letošnjega državnega proračuna v državnem zboru poudaril, da bo vlada prednostno pomagala najbolj prizadetim ljudem in delu gospodarstva, nato bo na vrsti preostalo.
Predsednik vlade dr. Robert Golob je v državnem zboru predstavil predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna

Predsednik vlade dr. Robert Golob je v državnem zboru predstavil predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna | Avtor: Matija Sušnik/DZ RS

Vlada je za pomoč prizadetim v uničujočih poplavah in odpravo posledic naravne nesreče pripravila predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna. Ta predvideva 520 milijonov evrov pomoči, pri čemer se bo 300 milijonov prerazporedilo s proračunske postavke upravljanja s finančnim premoženjem, za 220 milijonov pa vlada predvideva povečanje odhodkov proračuna.

"Po prvi oceni naj bi bilo neposredne škode po poplavah za 4,7 milijarde evrov, medtem ko za učinkovito sanacijo v naslednjih petih letih planiramo od 6,7 do 7 milijard evrov. To je tisti obseg, s katerim računamo, da bi lahko obstoječe stanje povrnili v prejšnje," je ob predstavitvi predloga rebalansa proračuna pojasnil predsednik vlade dr. Robert Golob. Dodatno je izpostavil, da bodo načrtovana sredstva prispevala tudi k temu, da bo Slovenija bistveno bolj odporna na bodoče ujme.

Kot je načrt za zbiranje več milijardnih sredstev predstavil dr. Golob, najpomembnejši vir za obnovo države po poplavah – znotraj načrtovanih do 7 milijard – predstavljata 2 milijardi evropskih sredstev. Od tega je 400 milijonov nepovratnih sredstev iz solidarnostnega sklada, približno 800 milijonov iz prerazporeditve kohezijskih sredstev in 750 milijonov iz dodatnih povratnih sredstev iz mehanizma EU za okrevanje in odpornost po covid krizi. "O vsem tem sem včeraj obvestil predsednico Evropske komisije, danes pa bo vloga tudi formalno poslana v Bruselj," je povedal premier.

Dotaknil se je solidarnosti in ponovil stališče vlade, da tisti, ki ima več, tudi prispeva več. "Prepričani smo, da je ta konstrukcija uravnotežena, izvedljiva in da taka kot je, ne bo posegala v razvojne prioritete, ki so bile izpostavljene tako v koalicijski pogodbi na začetku mandata kot tudi v vseh pripravah proračunov za leto 2023 ali 2024 ali še naprej." Po njegovih besedah obnova države ne bo zaustavila razvoja in delovanja Slovenije: "Ravno obratno. Prepričani smo, da lahko tudi to ujmo na nek način obrnemo v pospešek Sloveniji, če se bomo znali ustrezno in pravilno postaviti in organizirati."

Kot je sklenil dr. Golob, je vlada obnovo v celoti zaupala strokovnjakom: "Vlada bo v celoti upoštevala to, kar bodo strokovni sveti predlagali, zlasti glede ureditve protipoplavnih območij, zaščit, nadomestnih gradenj in podobno." Umik politike po njegovo zagotavlja, da bo obnova hitra in učinkovita ter ljudem omogočila, da zaživijo na novo.