Skoči do osrednje vsebine

63. redna seja: Vlada potrdila predlog rebalansa za letošnje leto

Vlada RS je na današnji 63. seji potrdila predlog rebalansa državnega proračuna za letošnje leto. Kot je na novinarski konferenci povedal minister za finance Klemen Boštjančič, bo država na ta način zagotovila 520 milijonov evrov za začetno hitro in učinkovito odpravljanje posledic uničujočih poplav.

Zaradi širjenja črevesnih okužb na območju Koroške, je predstojnica Centra za zdravstveno ekologijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Nina Pirnat predstavila nujno preventivo na poplavljenih območjih, kjer prihaja zaradi spremenjenih bivalno-higienskih razmer, pomanjkanjem pitne vode in možnosti onesnaženja hrane do javnozdravstvena tveganja. Vlada je sicer na današnji seji že začela tudi razpravo o vsebini interventnega zakona. Ministrstva morajo pripraviti pisne predloge ukrepov, zakon pa bo predvidoma sprejet še ta mesec. Direktorica Urada za komuniciranje Petra Bezjak je uvodoma predstavila nekatere podrobnosti v zvezi z dnevom solidarnosti.

Tudi z rebalansom proračuna za hitrejšo pomoč prizadetim območjem

Minister za finance Klemen Boštjančič je uvodoma dejal, da je z rebalansom vlada zagotovila 520 milijonov evrov za hitro in učinkovito odpravljanje posledic uničujočih poplav in nudili pomoč prizadetim. »Sredstva smo zagotovili z velikimi napori, ker se zavedamo razsežnosti in nujnosti takojšnje pomoči.«, je poudaril in dodal, da dodatno zadolževanje državnega proračuna za to ne bo potrebno. Zagotovil je tudi, da bodo sredstva za odpravljanje posledic poplav skrbno porabljena. Tudi zato so na Ministrstvu za finance odprli nov podprogram 'Sredstva za pomoč ob naravnih nesrečah', kar bo omogočilo, da transparentno prikazovanje izvajanja kriznih ukrepov za odpravo posledic naravnih nesreč.

Minister Boštjančič je ob tem povedal tudi, da so na ministrstvu odprli tudi posebno proračunsko postavko, kjer se zbirajo donirana sredstva podjetij in fizičnih oseb. Zbrana sredstva bodo namenjena izključno odpravi posledic poplav. Podatki za nakazilo so že objavljeni na spletni strani ministrstva za finance, kjer si lahko preberete tudi vse podrobnosti in pravila glede nakazil. Pravne osebe in fizične osebe, ki opravljajo dejavnost, bodo za donacijo lahko uveljavljale dodatno davčno olajšavo za donacije za celoten znesek denarnih nakazil. Zakon stopi v veljavo jutri. Olajšava pa velja za vsa nakazila do 31. decembra letos. »Vsem, ki ste že in še boste donirali sredstva, se vnaprej najlepše zahvaljujemo«, je dejal minister za finance.

Na območjih prizadetih v poplavah, nujno razkuževanje rok in prekuhavanje vode

Predstojnica Centra za zdravstveno ekologijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Nina Pirnat predstavila nujno preventivo na poplavljenih območjih je povedala, da obstaja na območjih, ki so jih prizadele poplave, izrazito povečanje tveganje za pojav črevesnih okužb. Pojavljajo se že črevesne okužbe, ki se kažejo kot driska, slabost, bruhanje, bolečine v trebuhu, splošno slabo počutje, glavobol in povišana temperatura, povzročajo pa jih lahko različni mikroorganizmi, oz. njihovi strupi. Trenutno na Nacionalnem inštitutu obravnavajo izbruh akutnih črevesnih okužb na Koroškem, v Črni na Koroškem. Po trenutnih podatkih je zaradi driske in bruhanja pomoč iskalo nekaj več kot deset oseb, ocenjujemo pa, da je oseb s težavami bistveno več, a ne potrebujejo pa zdravniške obravnave. Za preprečevanje okužb je ključno izvajanje higienskih ukrepov za preprečevanje nadaljnjih okužb trenutno ključno.

Izjemno pomembna je higiena rok, tako pred pripravo hrane, oziroma pred hranjenjem, umivanje rok, pred nego dojenčka, starostnika. Za tiste osebe, ki intenzivno čistijo blato, mulj, je pomembno, da nosijo zaščitne rokavice. Pred hranjenjem si morajo obvezno umiti roke in če se jih le da, tudi razkužiti.

Na področjih, kjer voda ni pitna, oziroma je v veljavi ukrep prekuhavanja. Res uporabljamo le prekuhano, oz. ustekleničeno vodo za pitje, pripravo hrane, tudi za pranje surove sadja in zelenjave in tudi za pranje zob. Seveda še posebej poudarjam na res uporabo prekuhane vode pri pripravi hrane za dojenčke.

Če nam dostavijo vodo s cisternami, moramo od cisterne do gospodinjstva uporabiti izključno namenske posode, v kateri smo transportirali samo vodo.

Določena živila, in sicer odprta živila, zelenjavo poplavljeno s poplavno vodo, ki je prišla iz bližnjih rek, to zelenjavo je res treba zavreči, ker obstaja velika nevarnost, da je postala močno onesnažena z mikroorganizmi, kemikalijami, oziroma fizikalnimi delci, še enkrat surovo sadje in pa zelenjavo, ki pa ni bila v stiku s poplavno vodo, je pa na področju, kjer velja ukrep prekuhavanja, obvezno pred s prekuhano vodo.

Osebe, ki delajo na poplavljenih območjih, bi morale preveriti, ali so bile v preteklosti cepljenje proti tetanusu, Pirnat pa je zaradi velike uporabe generatorjev opozorila tudi pred možnostjo zastrupitev z ogljikovim monoksidom. Generatorje je treba uporabljati v skladu z navodili proizvajalcev in poskrbeti za prezračevanje prostorov. Prav tako je nujna zaščitna oprema (maska) pri čiščenju dlje časa zaprtih poplavljenih prostorov.