Skoči do osrednje vsebine

Dobra organiziranost pomoči ob poplavah je ključna, na voljo možnost letovanja otrok

Uprava za zaščito in reševanje je za boljšo organizacijo pomoči vsem, ki so jih prizadele poplave, pripravila spletno aplikacijo Poplave 2023. Aplikacija je ključna za učinkovito organizacijo pomoči.

Ljudi, ki so pripravljeni pomagati, prosimo, da to pomoč ponudijo prek aplikacije in predvsem, da ne odhajajo sami na teren. Odziv v prvih dneh je bil izjemen, pomoč je ponudilo že več kot 21 tisoč ljudi, zato bo že jutri na terenu prvih pet delovnih skupin prostovoljcev.

Vsi, ki so se prijavili prek aplikacije, bodo prejeli potrditev in v najkrajšem možnem času tudi informacijo, kje lahko nudijo pomoč. Prosimo za razumevanje in potrpljenje,  če odziv ne bo takojšen.

Pomembno je tudi izpostaviti, da je najprej treba najprej pospraviti in osušiti domove, izvesti gradbena dela in elektroinštalacije. Prek aplikacije zato najprej zbiramo pomoč z gradbeno mehanizacijo, materiali in storitvami ter prostovoljce. Dodana je bila tudi možnost pomoči z oddajo nastanitve. Ni pa še čas za pomoč s pohištvom, belo tehniko in podobnim. Prek aplikacije tudi ne zbiramo oblačil in prehrane, saj je za to poskrbljeno drugače.

Otroke s prizadetih območij bo Zveza prijateljev mladine odpeljala na brezplačne počitnice

V času sanacije posledic poplave je Uprava za zaščito in reševanje sprejela ukrep, s katerim bodo lahko otrociiz prizadetih območij in otroci staršev, ki pomagajo na intervencijah, brezplačno letovali. Organizirala ga bo Zveza prijateljev mladine Slovenije v sodelovanju z Društvom prijateljev mladine Mojca med 13. in 19. avgustom 2023 v Taboru Mojca v Dolenjskih Toplicah. Na letovanje lahko starši prijavijo otroke od petega do 17. leta starosti. S pomočjo prostovoljcev bodo organizirali tudi prevoz otrok in stvari za letovanje, od oblačil do higienskih pripomočkov, če so jih otroci zaradi poplav izgubili. Na voljo je 60 mest, več informacij in prijava pa je možna na dpm.mojca1@siol.net ali po telefonu 041 643 969.

Tako bodo starši lahko postorili, kar je nujnega. Otroci pa se bodo lahko umirili in vsaj nekoliko pozdravili travme, ki so jih doživeli.