Skoči do osrednje vsebine

Premier z ministrom in poveljnikom Civilne zaščite na ogledu prizadetih območij

Predsednik vlade dr. Robert Golob si je z ministrom za naravne vire in prostor Urošem Brežanom ter poveljnikom Civilne zaščite Republike Slovenije Srečkom Šestanom ogledal prizadeta območja zaradi poplav v treh gorenjskih občinah Škofji Loki, Radovljici in Medvodah.

Razmere na območju Škofje Loke so zaskrbljujoče, saj so tri doline še vedno odrezane od preostalega dela Slovenije. Kot je po srečanju s škofjeloškim županom Tinetom Radinjo povedal predsednik vlade, je bil danes na terenu zato, da se prepriča, kako lahko država v času intervencije še pomaga. Poudaril je, da je Slovenija sprožila evropski mehanizem za civilno zaščito, da okrepimo naše sile, za pomoč pa smo zaprosili tudi sosednje države.

"Še bolj pomembno pa je, da smo danes tukaj z namenom, da vzpostavimo učinkovito sanacijo. Intervencija je zakonsko dobro urejena, ve se, kdo je tisti, ki je odgovoren, kako poteka in kdo zagotavlja sredstva," je dejal dr. Golob.

Po njegovih besedah sistem odpove v prehodu na sanacijo, zato želi vlada zagotoviti, da se tokrat to ne bo zgodilo. Enako velja za učinkovito sanacijo infrastrukture in vodotokov. Dr. Golob je še izpostavil, da se tako kompleksne krize ne da rešiti v enem dnevu, za še boljše upravljanje tovrstnih kriz pa je napovedal zakonodajne spremembe, ki bodo pripravljene v kratkem.

Po obisku Škofje Loke sta si premier in minister ogledala posledice ujme v Psihiatrični bolnišnici Begunje v občini Radovljica. Za čiščenje in odstranjevanje škode so se že povezale intervencijske ekipe, zaposleni in prostovoljci, ki so v dveh dneh odstranili kar 60 ton kosovnega materiala. V spodnjih prostorih je voda zalila kuhinjo, pralnico, arhiv idr., zato je nujno, da se poleg vklopa glavnih električnih vodov ob čiščenju in izsuševanju najprej vzpostavi potrebna infrastruktura.  

V zaključnem delu obiska v Begunjah na Gorenjskem je predsednik vlade nagovoril člane Prostovoljnega gasilskega društva Begunje, jim izrekel poklon za veliko delo in se zahvalil za požrtvovalnost.

V Medvodah je dr. Golob poudaril, da bo Vlada RS naredila vse, da denar doseže najšibkejše. "Ljudje ne bodo ostali sami," je sklenil in opomnil, da je vlada na včerajšnji seji namenila 10 milijonov evrov humanitarne pomoči Rdečemu križu Slovenije in Slovenski Karitas.