Skoči do osrednje vsebine

Aktivnosti Ministrstva za zunanje in evropske zadeve ob katastrofalnih poplavah

V minuli noči je več delov Republike Slovenije prizadelo neurje z močnim deževjem. Izredne količine dežja so povzročile številne zemeljske plazove, mnogi vodotoki so prestopili bregove, poškodovana je prometna infrastruktura.

V skladu z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob poplavah je Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve tuja diplomatska in konzularna predstavništva v Sloveniji obvestilo o aktivaciji državnega načrta in o razmerah v državi, ki lahko vplivajo na varnost tujih državljanov v Republiki Sloveniji. Zaprosili smo jih, da preko lastnih komunikacijskih kanalov o razmerah v Sloveniji redno obveščajo svoje državljane.

Tuje državljane, ki se nahajajo v Republiki Sloveniji, prosimo, da se nemudoma umaknejo z ogroženih območij, še zlasti ob rekah in drugih vodotokih. Vse, ki nameravajo v naslednjih dneh potovati v Republiko Slovenijo, prosimo, da redno preverjajo aktualne razmere na terenu in v cestnem prometu, saj se le te lahko zelo hitro poslabšajo.

Ob aktivaciji Državnega načrta zaščite in reševanja ob poplavah je ministrstvo zadolženo za vzpostavljanje stikov z vladami tujih držav in mednarodnimi organizacijami zaradi obveščanja o stanju ter posledicah nesreče in ukrepih za zagotavljanje morebitne mednarodne pomoči. V ta namen je ministrica Tanja Fajon danes zjutraj o možnostih pomoči Evropske unije pri sanaciji škode, ki je nastala in še nastaja ob današnjih poplavah, govorila z evropskim komisarjem za krizno upravljanje Janezom Lenarčičem. EU je v primeru zaprosila za pomoč s strani pristojnih služb v Sloveniji pripravljena nemudoma aktivirati evropski mehanizem za civilno zaščito. Ministrica je o stanju v Sloveniji obvestila tudi španskega zunanjega ministra Joséja Manuela Albaresa, ki trenutno predseduje Svetu EU. Minister je ponudil pomoč, če se bo Slovenija tako odločila.

Ministrica je prav tako opravila pogovor z avstrijskim zunanjim ministrom Alexandrom Schallenbergom. Govorila sta o praznjenju akumulacijskih jezer na Dravi, ki bi lahko povzročila dodatne težave z vodostaji v Sloveniji. Minister poizveduje, kakšno je stanje glede zapornic. Za zdaj kaže, da so razmere pod nadzorom. Prav tako preverja tudi možnost pomoči Sloveniji, če bo ta zanjo zaprosila preko EU mehanizma. Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je preko generalnega konzulata Republike Slovenije v Celovcu avstrijsko Koroško zaprosilo, da njihova bolnišnica v Celovcu sprejme prebivalce Koroške in druge, ki se nahajajo na ogroženih območjih, v kolikor bi ti potrebovali pomoč.