Skoči do osrednje vsebine

Odločitve vlade s sej vladnih odborov

Na sejah vladnih odborov je vlada med drugim uvrstila gradnjo enote Doma upokojencev Domžale v Moravčah v Načrt razvojnih programov za obdobje 2023 – 2026 in dala soglasje k Splošnim pogojem poslovanja Eko sklada.

Uvrstitev gradnje enote Doma upokojencev Domžale v Moravčah v Načrt razvojnih programov za obdobje 2023 – 2026

Vlada Republike Slovenije je na današnji seji odbora za državno ureditev in javne zadeve v Načrt razvojnih programov za obdobje 2023 – 2026 uvrstila gradnjo enote Doma upokojencev Domžale v Moravčah.

V Občini Moravče je že vrsto let prisoten velik interes za izgradnjo doma za starejše ter ostalih programov institucionalnega varstva. Investicija predstavlja gradnjo enote DU Domžale in enote lekarn v Moravčah. Z gradnjo enote bodo zagotovljene kapacitete za 78 uporabnikov v institucionalnem varstvu, 9 začasnih namestitev in 6 mest v dnevnem varstvu.

Objekt enote DU Domžale bo imel tri etaže – pritličje in 2 nadstropji. V pritličju so poleg vhodne avle predvideni upravni prostori, kuhinja in gospodarski prostori, zdravstvena dejavnost, delovna terapija, fizioterapija ter dve bivalni enoti za osebe z demenco. V nadstropjih so predvideni bivalni in spremljajoči prostori institucionalnega varstva, začasnih namestitev in dnevnega varstva. Vse sobe bodo imele lastno kopalnico, vsaka bivalna enota pa manjšo kuhinjo, jedilnico in dnevnobivalni prostor, shrambo, prostor za čistila in perilo ter negovalno kopalnico. Z izvedbo investicije bo zgrajen nov objekt, ki bo zagotavljal primerne, varne in kakovostne bivalne pogoje za vse uporabnike in varne delovne pogoje za zaposlene.

Ocenjena vrednost investicije znaša 9.158.621,85 EUR z DDV. Ministrstvo za solidarno prihodnost bo zagotovilo sredstva v višini 8.622.911,56 EUR, in sicer 3.552.014,96 EUR v letu 2023 in 5.070.896,60 EUR v letu 2024.

Soglasje vlade k Splošnim pogojem poslovanja Eko sklada

Na današnji seji vladnega odbora za gospodarstvo je vlada dala soglasje k Splošnim pogojem poslovanja Eko sklada, Slovenskega okoljskega javnega sklada, javnega sklada, kot jih je nadzorni svet Eko sklada, Slovenskega okoljskega javnega sklada sprejel na 14. redni seji, dne 2. marca 2023, in 18. redni seji, 6. julija 2023.

Dne 13. 4. 2022 je začel veljati nov Zakon o varstvu okolja, ki med drugim poenostavlja postopke dodeljevanja spodbud Eko sklada in jih razbremenjuje administrativnih bremen. Splošne pogoje poslovanja sprejme nadzorni svet Eko sklada, svoje soglasje pa mora skladno z drugo alinejo 13. člena ZJS-1 podati tudi vlada.

Predlog Splošnih pogojev poslovanja Eko sklada, ki jih je sprejel Nadzorni svet Eko sklada dne 6. julija 2023 na svoji 18. redni seji 2023, vključujejo upoštevanje pripomb, ki so jih v medresorskem usklajevanju posredovali Ministrstvo za finance, Služba Vlade RS za zakonodajo in Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo k predlogu, ki ga je Nadzorni svet Eko sklada sprejel dne 2. marca 2023 na svoji 14. redni seji.