Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon in minister Han z gospodarsko delegacijo v Koreji z namenom okrepitve sodelovanja

Podpredsednica Vlade RS in ministrica Tanja Fajon ter minister Matjaž Han se z gospodarsko delegacijo mudita v Koreji. Udeležila sta se uradnega odprtja prostorov slovenskega veleposlaništva v Seulu, opravila politične pogovore in sodelovala na gospodarsko-promocijskih dejavnostih predstavitve slovenskega poslovnega investicijskega okolja, gospodarstva, turizma in priložnosti za tuje investitorje.

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon in minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han sta se udeležila odprtja enega najpomembnejših uvoznih sejmov »Korea Import Fair Trade«, na katerem se na skupnem slovenskem paviljonu predstavljajo slovenska podjetja. Po investicijsko-poslovni konferenci, kjer Slovenija predstavlja svoje poslovno in gospodarsko okolje, sta še uradno odprla prostore Veleposlaništva Republike Slovenije v Seulu ter ob dnevu državnosti gostila diplomate, gospodarstvenike in druge tuje goste.

Minister Matjaž Han je poudaril, da je politično-gospodarski obisk samo ena od aktivnosti, ki jih ministrstvo skupaj z agencijo SPIRIT Slovenija izvaja v podporo internacionalizaciji slovenskega gospodarstva. »Koreja je eno najbolj konkurenčnih gospodarstev in je 10. največja gospodarska sila na svetu. Za Slovenijo je takoj za Kitajsko in Singapurjem tretja najpomembnejša azijska gospodarska partnerica. Kot majhno izvozno usmerjeno gospodarstvo si moramo prizadevati za razpršitev izvoza izven EU, torej na trge, kjer lahko izkoristimo svoje konkurenčne prednosti. In s tem namenom si tudi na državni ravni prizadevamo odpirati vrata slovenskim podjetjem na tuje trge,« je poudaril Han in dodal: »Odprtje veleposlaništva v Seulu in tudi najin obisk z zunanjo ministrico Fajonovo pomeni začetek tesnejšega gospodarskega in političnega sodelovanja ter prijateljstva med obema državama. Vrata veleposlaništva bodo vedno odprta za podjetja iz obeh držav.«

Ministrica Tanja Fajon je poudarila, da imata Slovenija in Koreja kljub geografski oddaljenosti veliko skupnega. »Obe državi imata enake vrednote, kot so demokracija, mir in varnost ter spoštovanje človekovih pravic in pravne države. Koreja je ena od vodilnih držav na področju gospodarstva in inovacij v svetu, Slovenija, ki se nahaja v osrčju Evrope, pa si prizadeva, da bi se pridružila vodilnim državam v evropskem kontekstu. Zato si po najboljših močeh prizadevamo ustvariti okolje, ki zagotavlja veliko poslovnih priložnosti. Prav tako imata Slovenija in Koreja podobne poglede na najbolj pereče globalne izzive. Kot na novo izvoljeni nestalni članici Varnostnega sveta Organizacije Združenih narodov (OZN) bosta obe državi sprejemali odločitve, ki bodo vplivale na ves svet. Zato me izjemno veseli, da se naše prednostne naloge ujemajo, od podnebnih sprememb, človekove varnosti, agende o ženskah, miru in varnosti do vprašanj, ki so povezana z vodo. Tudi v luči tega je skupen obisk z ministrom Hanom v Koreji izkaz naše resne namere za okrepitev političnega in gospodarskega sodelovanja s Korejo. Verjamem, da imamo za to dobre temelje in da je lahko Slovenija zaupanja vreden partner Koreje.«

V okviru obiska v Koreji sta javna agencija SPIRIT Slovenija in korejska partnerska gospodarsko-investicijska agencija KOTRA podpisali memorandum o medsebojnem sodelovanju. Predvidoma konec avgusta bo v Ljubljani sledila poslovna konferenca, ki jo bo obiskala vhodna korejska gospodarska delegacija.

»Obisk gospodarske delegacije v Republiki Koreji ocenjujem kot uspešen. Naš cilj je vzpostaviti tesne odnose med državama in odpreti nove možnosti za krepitev gospodarskega sodelovanja med slovenskimi in korejskimi podjetji. Koreja slovi po svojem naprednem gospodarstvu in inovativnih rešitvah, zato bo poglobitev gospodarskega sodelovanja med nami omogočila izmenjavo znanja in tehnologij ter ustvarjanje  novih poslovnih priložnosti za naša podjetja. Veseli me, da smo obnovili memorandum o sodelovanju z nam sorodno korejsko agencijo KOTRA, ki ga vidim kot pomemben korak v tej smeri. Prepričan sem, da bodo naša skupna prizadevanja in aktivnosti pripeljale do številnih uspešnih zgodb med slovenskimi in korejskimi podjetji in verjamem, da lahko skupaj dosežemo odlične rezultate in ustvarimo prihodnost, ki temelji na trajnostni rasti in inovativnosti,« pa je ob robu investicijske konference povedal vršilec dolžnosti direktorja javne agencije SPIRIT Slovenija Rok Capl.

Ministrica Fajon je pred svečano otvoritvijo gospodarskega sejma v sredo, 29. junija nagovorila navzoče, minister Matjaž Han pa je nagovoril udeležence poslovno-investicijske konference z naslovom »Slovenia a Hidden Champion in the Heart of Europe«, na kateri je potekala predstavitev slovenskega poslovno-investicijskega okolja, gospodarstva, turizma in priložnosti za tuje investitorje. Prav tako so se slovenska podjetja na seminarju seznanila z možnostmi za vstop na korejski trg in se udeležila vnaprej načrtovanih B2B (angleško 'business to business') poslovnih srečanj s korejskimi podjetji. Minister Han se je srečal tudi s podpredsednikom korejske investicijsko-gospodarske agencije KOTRA Yoon-Tae Kimom, z županom industrijsko razvitega mesta Gumija Kimom Janghohem ter obiskal tovarno slovenskega podjetja Kolektor Sinyung Co. Ltd.

Ministrica Fajon pa je opravila srečanje z nekdanjim Generalnim sekretarjem Organizacije Združenih narodov (OZN) Ban Ki-Moonom, s katerim je med drugim govorila o možnostih sodelovanja med državama v okviru OZN in v drugih multilateralnih forumih, posebej v luči nedavne izvolitve Slovenije in Koreje za nestalni članici Varnostnega sveta OZN.

Ministrica Fajon je ob obisku v Seulu na sprejemu ob Dnevu državnosti tudi svečano odprla sicer že skoraj eno leto delujoče Veleposlaništvo Republike Slovenije v Republiki Koreji, ki deluje pod taktirko veleposlanika Jerneja Müllerja. Navzoče je nagovoril tudi minister Han, oba pa sta poudarila pomen krepitve diplomatske mreže Slovenije: "Naša prisotnost v tej po vrednotah sorodni državi in pomembni azijski partnerici pomeni ne samo več gospodarskih in političnih priložnosti, temveč tudi široko odprta vrata za kulturno izmenjavo, krepitev turizma in tudi stikov med ljudmi," sta povedala ministra.

Priložnosti za okrepitev sodelovanja

Slovenija in Koreja dobro sodelujeta na področjih transporta in logistike ter proizvodnje medicinskih pripomočkov. Luka Koper je eno izmed najpomembnejših pristanišč v Sredozemlju, s katerim že sedaj sodeluje več pomembnih korejskih podjetij v logistični verigi pri uvozu korejskega blaga v Evropo. Avtomobilski grozd Slovenije (ACS) je zainteresiran za vključitev v dobavni verigi in proizvodnjo avtomobilskih komponent za podjetji Kia in Hyundai. S tem namenom se je spomladi v Sloveniji s predstavniki ACS že srečal predsednik in generalni direktor korporacije KIA, s čimer so že bili vzpostavljeni prvi koraki za sodelovanje v okviru KIA Europe.

Prioritetni izvozni sektorji so tudi zdravstvo in medicina, elektro, strojna in kovinarska industrija, informacijske tehnologije in umetna inteligenca, okoljske tehnologije (pametne rešitve upravljanja z vodnimi viri, čiščenje odpadnih voda), lesna industrija, vesoljske tehnologije, filmska industrija in turizem.

Gospodarsko sodelovanje med državama

Med Slovenijo in Korejo je veliko podobnosti. Obe državi sta zelo izvozno usmerjeni in predstavljata odlično vstopno točko za poslovanje v širši regiji. Koreja je uvrščena v program spodbujanja internacionalizacije in investicij slovenskega gospodarstva kot trg priložnosti. Za Korejo je posebnega pomena trgovanje z Luko Koper, ki zaradi svojega položaja predstavlja optimalno izhodišče za transport blaga v države srednje in jugovzhodne Evrope.

Trgovinska menjava je lani znašala dobrih 527 milijonov evrov, od tega smo uvozili v Slovenijo  za 380,1 milijona evrov blaga in storitev ter izvozili za 147 milijonov evrov. Najpogostejši uvozni proizvodi so železo in jeklo, vozila in njihovi deli, mineralna goriva in olja, plastične mase, kemijski proizvodi, kavčuk in gume. Najpogostejši izvozni proizvodi so električni stroji in oprema, optični, merilni, medicinski instrumenti in aparati, vozila in njihovi deli, strojna oprema, kemijski proizvodi, izdelki iz železa in jekla. V 2021 je bilo neposrednih naložb iz Republike Koreje v Sloveniji za 2,8 milijona evrov ter slovenskih v Koreji 9,7 milijona evrov.

Koreja se uvršča med najbolj industrializirane članice G-20 in eno najbolj konkurenčnih gospodarstev sveta. Je 10. največja gospodarska sila na svetu in 4. največja v Aziji. Zaradi velikih poslovnih skupin je Koreja šesta največja izvoznica na svetu. Koreja je vodilna v svetu na področju digitalne tehnologije, informacijsko-komunikacijskih tehnologij in digitalne infrastrukture. Poleg omrežja 5G bo v prihodnje poudarek na razvoju umetne inteligence in velikih podatkov.

Petkov program aktivnosti delovnega obiska

V petek, 30. junija 2023, se bo ministrica Tanja Fajon srečala s predsednikom Vlade Republike Koreje Han Ducksoo-jem in zunanjim ministrom Park Jin-om. Minister Matjaž Han pa s korejskim ministrom za trgovino Dukgeunom Ahnom. Oba ministra si bosta skupaj z gospodarsko delegacijo ogledala tudi raziskovalno-razvojni center podjetja KIA ter se srečala s predsednikom in generalnim direktorjem korporacije KIA Hom Sungom Songom.