Skoči do osrednje vsebine

Zaključil se je 29. Brajnikov memorial

Na območju Gorenjske, predvsem Triglavskega narodnega parka, je že 29. leto zapored potekalo tradicionalno športno tekmovanje, Pohod razuma, volje in moči – Brajnikov memorial.

Gre za najbolj zahtevno dvodnevno športno tekmovanje ekip aktivnih pripadnikov Policije, Slovenske vojske, Uprave za zaščito in reševanje, gorskih reševalcev in poklicnih gasilcev. Pomerijo se v plavanju, veslanju, teku, kolesarjenju, gorskem pohodu, streljanju, orientaciji, vzdržljivostnih preizkušnjah, splošni razgledanosti in znanju iz prve pomoči. Na letošnje tekmovanje se je prijavilo kar 34 ekip, od tega 24 moških, pet ženskih in pet mešanih, kar je najvišje število ekip v zgodovini tekmovanja. Že drugo leto sta se slovenskim tekmovalcem pridružili dve moški ekipi hrvaških policistov.

Tekmovanje se je začelo v petek, 16. junija 2023, s slovesnim odprtjem na Bledu. Tekmovalce je pozdravil tudi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, ki je dejal, da se na tekmi zberejo le najbolje fizično in psihično pripravljeni policisti, vojaki, gorski reševalci in gasilci. »To ni samo taktična preizkušnja, je preizkušnja razuma, volje in moči. Te prepreke, ki jih boste v dveh dneh premagovali, niso za vsakogar. Zato ste danes tukaj in ponosen sem na vas. Želim vam pošteno dirko in fair play.«

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije mag. Senad Jušić je dejal, da že sama odločitev za takšen podvig zahteva kar nekaj poguma. »Mislim, da lahko govorim v imenu vseh nas, ki bomo tekmovanje doživeli le kot opazovalci, ko rečem, da ste pravi junaki in – za vse nas – že zdaj vsi zmagovalci!«

Tekmovanje se je zaključilo v soboto, 17. junija 2023, na prireditvenem prostoru Pod Ribensko goro pri Bledu s slovesno podelitvijo medalj in pokalov. Letošnji pokal za prvo mesto je šel že tradicionalno zmagovalni moški ekipi Specialne enote Generalne policijske uprave s skupnim časom 8 ur, 11 minut in 12 sekund. Tako kot lani, sta bili na drugem mestu moška ekipa Policijske uprave Ljubljana in na tretjem moška ekipa Gorske reševalne službe Kranj 1.

Tekmovalcem je za prihod v cilj čestital tudi minister Boštjan Poklukar in dejal, da "na cilj Brajnikovega memoriala pridejo le najbolje pripravljeni pripadniki slovenskega nacionalno varnostnega sistema. Najboljši ste tisti, ki ste bili še kanček boljši od vseh, ki ste prišli na cilj«, je dejal minister, ki je podelil medalje prvim trem ekipam.

Čestitke za uspešno zaključeno tekmo sta tekmovalcem izrekla tudi predsednik tekmovanja Matej Brajnik in poveljnik 132. Gorskega polka Slovenske vojske Tomaž Žbogar. Dejala sta, da tekmovanje gradi kolektivni duh in povezuje tekmovalce. Izrekla sta željo, da se v še večjem številu srečajo tudi prihodnje leto.

O Brajnikovem memorialu

Gre za najbolj zahtevno dvodnevno športno tekmovanje vseh struktur slovenskega nacionalno varnostnega sistema, ki poteka v spomin na idejnega vodjo - pokojnega policista, gorskega reševalca in gornika Mitjo Brajnika, ki je svoje življenje izgubil v tragični nesreči ob usposabljanju gorskih reševalcev na Okrešlju 10. junija 1997. Že njegova zamisel je bila organizirati zahtevno, za tekmovalce naporno in gledalce privlačno tekmovanje. Ne gre zgolj za tekmovanje s časom, temveč dejanska preizkušnja psihofizične moči, vztrajnosti, poguma in volje vseh tekmovalcev.

Tekmovanje organizira Športno društvo Bled 92 v sodelovanju s Policijsko upravo Kranj, Generalno policijsko upravo, Slovensko vojsko in Upravo RS za zaščito in reševanje.