Skoči do osrednje vsebine

Posvet o krepitvi sodelovanja občank in občanov v občinah

V organizaciji Ministrstva za javno upravo je potekal strokovni posvet, na katerem so bile predstavljene oblike sodelovanja občank in občanov z občinami – na primer pri pripravi predpisov in participativnem proračunu.

Z namenom, da se sodelovanje med občinami in občani še bolj krepi in so občine bolje usposobljene za različne procese sodelovanja s svojimi občani, je ministrstvo v sodelovanju s predstavniki drugih organov in nevladnega sektorja pripravilo posvet, na katerem so si udeleženci osvežili znanja o ključnih načinih sodelovanja z občani in konkretnih korakih, ki so za to potrebni. Ob tem so dobili odgovore na vprašanja, ki se porajajo v postopkih posvetovanj, pa naj gre za odločanje o občinskem odloku, strategiji razvoja občine, prostorskem načrtu občine ali pripravi občinskega proračuna.

Udeležence je uvodom pozdravil državni sekretar na Ministrstvu za javno upravo Jure Trbič. Poudaril je zavedanje, da je sodelovanje vseh skupin civilne družbe pri odločanju na vseh ravneh oblasti predpogoj za delujočo demokratično državo. »Sodelovanje prebivalstva pri odločanju je dolgotrajen, naporen in kompleksen proces, tako za nosilce oblasti, kot tudi za občane. Je proces, ki zahteva določen čas in sprejemanje premišljenih korakov, in je proces, ki koristi tako stanju demokracije kakor tudi bolj uspešnemu upravljanju z lokalnimi zadevami,« je še povedal in udeležencem zaželel uspešen posvet.

Ministrstvo za javno upravo je na področju sodelovanja javnosti pri odločanju o javnih zadevah v preteklem obdobju izvedlo več aktivnosti. Po lanskih lokalnih volitvah je organiziralo že osem regijskih seminarjev za novoizvoljene članice in člane občinskih svetov, na katerih so bile, med drugim, predstavljene tudi zakonske obveznosti, ki se nanašajo na sodelovanje prebivalcev pri pripravi predpisov, s posebnim poudarkom na participativnem proračunu. 

Tudi v tem letu nadaljujemo z aktivnostmi glede krepitve sodelovanja prebivalcev v posvetovalnih procesih. Pravkar je bila izvedena raziskava o sodelovanju občank in občanov v posvetovalnih procesih v občinah, s katero je ministrstvo pridobilo podatke o stanju glede procesov participacije po slovenskih občinah. Preliminarne ugotovitve te raziskave so bile predstavljene na današnjem posvetu.

Ministrstvo temi participacije občanov namenja veliko skrb in k temi pristopa celostno. Tako bomo v okviru Javnega razpisa za krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij na tem področju sofinancirali projekte in programe nevladnih organizacij, ki bodo krepili udeležbo ljudi v procesih odločanja, spodbudili javno razpravo o predlogih rešitev in krepili lokalno demokracijo. Za izvedbo projektov, s katerimi bomo prispevali k nadgradnji in razvoju novih praks participativne demokracije in spodbujali sodelovanje z lokalnimi oblastmi, bo v obdobju 2023–2028 iz Sklada za razvoj nevladnih organizacij predvidoma namenjenih nekaj več kot 4 milijone evrov.

Poleg predstavnikov ministrstva sta na posvetu sodelovala tudi predstavnici Centra za nevladne organizacije (CNVOS) in inštituta Danes je nov dan (DNJD).